Mondziekten, kaak- en aangezichtchirurgie

Mondziekten, kaak- en aangezichtchirurgie

Onderzoek en behandeling van gebit, kaak of aangezicht

Heeft u problemen met uw mond, kaak of gezicht? Mondziekten, kaak- & aangezichtschirurgie (MKA) is het specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoeken, het stellen van een diagnose en het behandelen van uw klachten.

Praktische informatie

 • Polikliniek

Polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA)
Een MKA-chirurg onderzoekt de oorzaak van uw klachten en maakt hiervoor meestal een röntgenfoto. De uitslag van het onderzoek en het voorstel voor een behandeling bespreken we met u. U kunt uw wensen doorgeven, waarna we samen met u naar de best passende oplossing zoeken.

Tandheelkunde
De polikliniek Tandheelkunde is er wanneer u niet bij een gewone tandarts terecht kunt. Wij behandelen mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, mensen die angst hebben voor de tandarts en mensen met ingewikkelde problemen in de mond, kaak of het aangezicht.

Naast de polikliniek in ziekenhuis Nij Smellinghe hebben wij een locatie in Dokkum. 

Contact

Mijn Nij Smellinghe

Maak online uw afspraak

Dokkum
Gebouw De Donger
Birdaarderstraatweg 72B
9101 DC Dokkum
kies keuzenummer 2

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuren

Uw huisarts, tandarts, orthodontist of specialist verwijst u door wanneer u klachten heeft aan uw mond, kaak of aangezicht. Tijdens het spreekuur onderzoekt de MKA-chirurg uw klachten en stelt een vervolgonderzoek of behandeling voor. Soms maakt hij een röntgenfoto. De MKA-chirurg luistert naar uw verhaal en stelt een behandelplan op.

Spoedsituaties

Heeft u ineens veel pijn in uw mond of aan uw kaak? Neem dan eerst contact op met uw eigen tandarts of huisarts. Deze bespreekt de klachten met u en kan u bij een spoedgeval direct doorverwijzen naar onze polikliniek.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak bij de polikliniek MKA heeft u een verwijzing van uw huisarts, tandarts of specialist nodig. Heeft u een verwijzing? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Meer informatie

Uw klachten en wensen staan bij ons centraal. Of het nu gaat om het verhelpen van pijn of om een aanpassing van uw uiterlijk. Ons team bestaat uit MKA-chirurgen en spreekuurassistenten. Daarnaast werken er ook ziekenhuistandartsen en ziekenhuismondhygiënisten op onze afdeling. Zo hebben we alle expertise in huis om u de best mogelijke behandeling te geven.

Wat doen we op de polikliniek Mondziekten, kaak- & aangezichtschirurgie?

Onze specialisten bieden zorg bij:

 • Het verwijderen van tanden en (verstands)kiezen
 • Wortelpuntbehandelingen
 • Mondziekten
 • Problemen met speekselklieren
 • Slaapapneu
 • Botbreuken en kaakgewrichtsklachten
 • Plaatsen van implantaten
 • Uw kaken in een betere positie zetten
 • Verrichten van uiterlijke aanpassingen van uw aangezicht

Veelgestelde vragen

 • Hoe maak ik een afspraak bij de polikliniek MKA?

  Uw tandarts, huisarts of specialist verwijst u door naar onze polikliniek. U kunt telefonisch contact opnemen via 0512 588 802 om een afspraak in te plannen. Via de mail krijgt u een bevestiging van uw afspraak en sturen we u alvast handige informatie toe over wat u mee moet nemen.

 • Hoe maak ik een afspraak bij de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde?

  Uw tandarts, huisarts of medisch specialist verwijst u door naar de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde. U kunt telefonisch contact opnemen via 0512 588 137 om een afspraak in te plannen. Via de mail krijgt u een bevestiging van uw afspraak en sturen we u alvast handige informatie toe over wat u mee moet nemen.

 • Vergoedt mijn zorgverzekeraar mijn behandeling?

  Wanneer uw eigen tandarts, huisarts of medisch specialist u doorverwijst naar onze polikliniek, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de behandeling. Let op: heeft u nog geen gebruik gemaakt van uw eigen risico? Dan brengt de zorgverzekeraar dit in rekening.

 • Hoe lang houd ik last na de behandeling?

  In veel gevallen krijgt u pijnmedicatie van ons mee naar huis. U zult de eerste drie dagen na de behandeling last hebben. Uiteraard verschilt de pijn per persoon. Mochten de klachten na de vierde dag verergeren, neemt u dan contact met ons op.

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.