Longgeneeskunde

Onderzoek en behandeling van longziekten

Longgeneeskunde is het specialisme dat zich bezighoudt met het voorkomen, herkennen en behandelen van ziekten aan uw longen, luchtwegen, longvliezen en ademhaling. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en behandeling van uw klachten.  Alle longartsen in Friesland werken nauw samen om u de best mogelijke behandeling te geven.

Praktische informatie

 • Polikliniek
 • Verpleegafdeling

Op de polikliniek Longziekten werken longartsen, longverpleegkundigen, longfunctielaborantes, oncologieverpleegkundigen en spreekuurassistenten. Samen onderzoeken en behandelen zij alle verschillende ziekten aan uw luchtwegen, longen, longvliezen en ademhaling.

Mijn Nij Smellinghe

Maak online uw afspraak

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuren

Op de polikliniek Longziekten wordt iedere dag spreekuur gehouden. Er wordt gewerkt met wisselende roosters met tevens de mogelijkheid tot een afspraak op het avondspreekuur (dinsdagavond). Ook is er een speciaal spreekuur voor OSAS (Obstructive Sleep Apneu Syndroom). Een datum en tijd kiezen we veelal in overleg met u waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen en het zo veel mogelijk op elkaar afstemmen van onderzoeken.

Melden
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de assistente van de polikliniek. Zij gaat na of uw gegevens goed in uw dossier staan. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Bezoek aan de specialist
De specialist probeert aan de hand van een gesprek en/of een lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klachten te vinden. Bij het eerste bezoek aan de specialist zal hij of zij samen met u een onderzoek- of behandelplan opstellen. Drie belangrijke vragen die u hierbij aan uw arts kunt stellen zijn:

 • welke (behandel-)opties heb ik
 • welke resultaten kan ik verwachten
 • wat zijn de risico's voor mij

U heeft deze informatie nodig om een goede keuze te maken.

Vragen over uw onderzoek of behandeling
Als u iets niet begrijpt of u wilt meer weten, dan kunt u altijd om uitleg vragen. De spreekuurassistente geeft u graag informatie over de onderzoeken en maakt voor u de afspraken. Aan de hand van folders en/of videofilmpjes kunt u thuis de informatie over de onderzoeken nog eens rustig nalezen of bekijken.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak op de polikliniek Longziekten heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u al een verwijzing? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

U wordt opgenomen op de verpleegafdeling Longgeneeskunde wanneer we u behandelen in verband met astma, COPD, longontsteking, longkanker, slaapapneu, klaplong, longembolie of TBC. Soms kan een longarts u ook laten opnemen op de verpleegafdeling om uw klachten beter te kunnen onderzoeken.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Wie helpt mij?

Alle longartsen in Friesland werken nauw samen binnen de maatschap Friese Longartsen. Doel is om elkaar te ondersteunen en te adviseren over de beste behandeling. Wanneer u een zeer specialistische behandeling nodig hebt, kunnen we u verwijzen naar een ander ziekenhuis dat in deze behandeling gespecialiseerd is.

De longverpleegkundige
Een longziekte als astma of COPD heeft grote invloed op uw leven. Doordat u minder lucht krijgt, kunt u dingen die u voorheen deed misschien niet meer doen. Denk aan sporten, de trap beklimmen, maar ook spelen met de kinderen of kleinkinderen. Toch is er nog veel mogelijk, ook als u een longziekte heeft. Onze longverpleegkundige leert u omgaan met uw ziekte, zodat u op een gezonde manier het beste uit uw leven kunt halen. Ook kan hij/zij u ondersteunen bij het stoppen met roken.

De verpleegkundig consulent oncologie
Bent u in behandeling voor longkanker? Dan werkt uw longarts samen met onze verpleegkundig consulent oncologie. Zij helpen bij het stellen van de diagnose en bespreken met u het behandelplan. De verpleegkundig consulent oncologie is vaak aanwezig op het spreekuur.

Behandelingen

Nadat we uw klachten hebben onderzocht en de diagnose hebben gesteld, kan het zijn dat we u moeten opereren. Heeft u vragen over een operatie, stel ze dan gerust aan onze specialisten of assistentes.

Behandelhuis

Kleine chirurgische ingrepen voeren we uit in het Behandelhuis. Dit is een speciale afdeling in ons ziekenhuis. Voor deze behandelingen en onderzoeken heeft het Behandelhuis twee behandelkamers, drie scopiekamers en een uitslaapkamer. Ook de onderzoeken doen we vaak in het Behandelhuis.

Stoppen met roken

Wanneer uw behandelend arts van Nij Smellinghe u adviseert om te stoppen met roken, dan kunnen wij u hierbij helpen. Hiervoor verwijzen we u door naar de polikliniek Stoppen-met-roken van Nij Smellinghe. Samen met u stellen we een persoonlijk stopplan op en kiest u een behandeling die bij u past.

Veelgestelde vragen

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.

Brochures

 1. pdf Bronchoscopie – luchtwegonderzoek Download
 2. pdf C.T. - onderzoek - algemene informatie Download
 3. pdf CT-geleide longpunctie Download
 4. pdf Dyspnoe – patiënten informatie Download
 5. pdf Longembolie Download
 1. pdf Longfunctie ergometrie Download
 2. pdf Longrevalidatie Download
 3. pdf Longverpleegkundige Download
 4. pdf Mantoux-test Download
 5. pdf Optiflow zuurstoftherapie Download
 6. pdf OSAS Download
 7. pdf Pleuravocht Download
 8. pdf Pneumothorax (klaplong) Download
 9. pdf Stoppen met roken Download
 10. pdf VATS Download