Chirurgie

Operatieve behandeling van ziekten

Als u een operatie krijgt in Nij Smellinghe, voert een chirurg deze in veel gevallen uit. Chirurgie is een breed specialisme; we opereren u onder andere bij aandoeningen aan de longen, aandoeningen aan bloedvaten, aandoeningen door kanker en aandoeningen door lymfoedeem. Op onze polikliniek Chirurgie komen deze specialismes bij elkaar. Zo heeft u een duidelijk aanspreekpunt voor onderzoek, operatie, vragen en advies.

 • De afdeling heeft 36 bedden.
 • Per jaar zijn er ongeveer 1.300 opnames.

Praktische informatie

 • Polikliniek
 • Verpleegafdeling

Verwijst uw huisarts of behandelend specialist u door naar de polikliniek Chirurgie? Dan kunt u bellen voor een afspraak. Als er een operatie nodig is, voert een chirurg deze uit.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuren

De polikliniek Chirurgie werkt op afspraak. U meldt zich bij de balie en kunt plaatsnemen in de wachtkamer. Een assistente roept u op. Wij vragen uw begrip wanneer het spreekuur uitloopt. Dit kan komen door spoedgevallen of andere onvoorziene gebeurtenissen.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak bij de polikliniek Chirurgie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing gekregen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Na een operatie behandelen we u op de verpleegafdeling Chirurgie. De opnameduur varieert van een nacht tot twee weken.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Samenwerking

In Nij Smellinghe werken meerdere chirurgen. Bijna elke chirurg houdt zich bezig met algemene chirurgie, maar heeft ook zijn of haar eigen specialisaties. Daarnaast werken er op onze polikliniek verpleegkundig specialisten en specialistische oncologie- en stomaverpleegkundigen, verpleegkundig polikliniekmedewerkers en medisch secretaresses.

Naast artsen en verpleegkundigen zijn er andere medewerkers nodig om goede zorg te verlenen. Denk aan de (medisch) secretaresses, afdelingsassistentes, voedingsassistenten, diëtisten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, laboranten en facilitaire medewerkers (schoonmaak).

De chirurgen van Nij Smellinghe werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis, zoals radiologen, oncologen en MDL-artsen. De chirurgen zijn ook verenigd in een maatschap. Onze chirurgen werken samen met de chirurgen van de ziekenhuizen in Leeuwarden, Heerenveen en Sneek. Door deze samenwerking kunnen we in Zuid-Friesland de hoogste chirurgische kwaliteit bieden en kunnen we ook zeldzame en zeer moeilijke operaties zelf uitvoeren.

Aandoeningen

Bij veel verschillende aandoeningen is een operatie nodig. Kijk voor meer informatie over deze aandoeningen op de pagina van de afdeling die u heeft doorverwezen. Of download de brochures op deze pagina.

Borstkanker
Nij Smellinghe heeft een speciale webpagina met informatie voor vrouwen en mannen met borstkanker: de Mammapoli.

Ga naar de pagina van de Mammapoli

Onderzoeken

Om te ontdekken waar uw klachten vandaan komen, kunnen we u op diverse manieren onderzoeken. Raadpleeg de brochures of vraag uw verpleegkundige of specialist voor meer informatie.

Behandelingen
Bij Chirurgie voeren we een groot aantal behandelingen uit. Onze chirurgen houden zich bezig met de operatieve behandeling van ziekten in uw lichaam. De chirurgen hebben de verantwoordelijkheid over hun eigen patiënten. Ze zijn op werkdagen zelf aanwezig op de verpleegafdeling, eventueel kan er een co-assistent of zaalarts aanwezig zijn.

Van de meeste behandelingen hebben we voor u een brochure gemaakt. Staat uw behandeling er niet tussen? Raadpleeg dan uw verpleegkundige of specialist voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

 • Hoe maak ik een afspraak bij de polikliniek Chirurgie?

  Uw huisarts verwijst u door naar onze polikliniek. U kunt telefonisch contact opnemen via 0512 588 809 om een afspraak in te plannen. U kan via de mail een bevestiging van uw afspraak krijgen. Ook sturen we u alvast handige informatie over wat u mee moet nemen.

 • Wat is het verschil tussen Heelkunde of Chirurgie?

  Op de website van ZorgDomein komt u de term Heelkunde tegen. Dit is hetzelfde als Chirurgie.

 • Wie is mijn aanspreekpunt op de verpleegafdeling?

  De verpleegkundige is verantwoordelijk voor uw eerste opvang bij een opname op onze afdeling. Hij/zij doet het opnamegesprek en geeft u informatie over onderzoeken of de diagnose. We betrekken uw familie en naasten hierbij en ook zij kunnen bij de verpleegkundige terecht met hun vragen. Indien uw familie en naasten een gesprek met de arts willen, dan kunnen zij dit aangeven bij de verpleegkundige. De verpleegkundige zal dan een familiegesprek regelen met de arts. Voor de verpleegkundigen is het prettig één contactpersoon te hebben tijdens uw opname.

  Ook werken wij met leerling-verpleegkundigen. Zij zijn ingedeeld op een aantal kamers van de afdeling. Ze werken onder supervisie van gediplomeerde verpleegkundigen met een begeleiders-aantekening. Zo kunnen we de kwaliteit van uw zorg waarborgen.

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.

Brochures

 1. pdf Enkelbandletsel Download
 2. pdf Hormonale therapie Download
 3. pdf Kanker - Patiënteninformatie Download
 4. pdf Kanker - Verdere informatie (websites) Download
 5. pdf Kanker - Verdere informatie (websites) Download
 1. pdf Leefregels na ontslag - Laparoscopische cholecystectomie in dagverpleging Download
 2. pdf Leefregels Post Trombotisch syndroom Download
 3. pdf Verpleegafdeling A1 Chirurgie/ Urologie - informatie Download
 4. pdf Verwijderen van de galblaas Download
 5. pdf Voorbereiding met Moviprep voor de operatie Download