Ziekenhuis Nij Smellinghe mocht onlangs drie koppelbedden van stichting Roparun in ontvangst nemen. Een koppelbed geeft de partner, familielid of dierbare de mogelijkheid om in de laatste levensfase tegen elkaar aan te kruipen en elkaars nabijheid te voelen. De koppelbedden zijn al diverse keren ingezet binnen het ziekenhuis.

Dit is één van de mogelijkheden die wij bieden aan mensen die niet meer kunnen genezen, maar die we nog wel een zo goed mogelijk kwaliteit van leven willen geven.

Reactie van patiënten:
Patiënten geven aan dat zij het fijn vinden wanneer een naaste zo dichtbij hen kan zijn en de mogelijkheid hebben om ook rustig te kunnen liggen en te slapen naast hen. Eén patiënt werd er werkelijk minder angstig door en kon rustiger accepteren dat het einde nabij was, hierdoor was inzet van medicatie niet nodig.

Reactie van een naaste:
“Het bed ligt heel goed. Er wordt respectvol met ons omgegaan en met de mogelijkheden die er zijn. Het is een fijne toevoeging aan de aanwezige goede zorg. Er wordt op een meelevende, respectvolle en open manier omgegaan met sterven en symptoombestrijding.”

Een verpleegkundige:
“Het zijn mooie bedden en zijn plezierig in gebruik. De patiënten zijn lovend en het effect van samenzijn in nabijheid heeft een positief effect op alle betrokkenen.”