Palliatieve zorg

Zorg voor kwaliteit van leven

Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap voor u en uw naasten. Een boodschap die bovendien veel vragen oproept. Hoe ziet uw toekomst eruit? Waar kunt u hulp krijgen? De tijd die u samen met uw naasten nog kunt doorbrengen, krijgt daardoor een andere betekenis. Binnen Nij Smellinghe willen wij onze palliatieve zorg en ondersteuning zo optimaal mogelijk bieden.

Praktische informatie

Palliatieve zorg is zorg voor kwaliteit van leven voor mensen die een levensbedreigende aandoening hebben en hun naasten. Palliatieve zorg is er voor mensen met kanker, maar ook voor mensen met dementie, COPD, hartfalen en neurologische aandoeningen. Genezing is niet meer mogelijk, maar we kunnen nog veel doen om de laatste periode van uw leven voor u en uw naasten zo goed mogelijk te laten verlopen.

Maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Een afspraak maken

Uw huisarts of medisch specialist kan u naar ons doorverwijzen. Ook kunt u zelf contact met ons opnemen. In eerste instantie hebt u een gesprek met de Physician Assistant of verpleegkundig specialist van het Palliatief Advies Team. Zij hebben nauw contact met onze medisch specialisten. Als u in het ziekenhuis verblijft, kunnen we u op de afdeling bezoeken. Ook kunt u een poliklinische afspraak maken en eventueel komen we bij u thuis langs.

Meer informatie

Wanneer u lijdt aan een levensbedreigende aandoening komt er een tijd dat uw behandeling en onze zorg niet meer gericht zijn op genezing. Genezing is dan niet meer mogelijk, maar we kunnen nog wel veel doen om deze periode voor u en uw naasten zo goed mogelijk te laten verlopen. Door in een zo vroeg mogelijk stadium uw eventuele klachten (zoals pijn en/of andere symptomen) te signaleren, te voorkomen en zorgvuldig te behandelen, kunnen we uw lijden vaak goed verlichten.

Wat kunt u van ons verwachten?

 • Adequate behandeling van lichamelijke klachten zoals pijn en andere symptomen, bijvoorbeeld kortademigheid, misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie of buikvocht
 • Ondersteuning bij psychosociale zorgen en problemen, in alle fasen van een ernstige, levensbedreigende ziekte
 • Ondersteuning bij existentiële, levens- en spirituele vragen of problemen
 • Ondersteuning bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals doorgaan met of afzien van behandelingen
 • Desgewenst ondersteuning bij het maken van een wilsverklaring
 • Ondersteuning bij het afsluiten van het leven, waardig sterven en bij rouw en verdriet.
 • Begeleiding voor uzelf maar ook voor uw partner en/of uw gezin en familie
 • Informatie over zorgmogelijkheden in het ziekenhuis, thuiszorg, hospicevoorzieningen of andere instellingen
 • Een goede samenwerking met andere hulpverleners zoals uw huisarts en de thuiszorg

Café Doodgewoon

Als partner, naasten of familielid wilt u misschien in contact komen met andere mensen die gewild en ongewild te maken hebben gekregen met stervensbegeleiding en palliatieve zorg. In dat geval bent u van harte welkom in Café Doodgewoon.
Hier kunt u elkaar ontmoeten in een ontspannen sfeer om ervaringen en kennis uit te wisselen, te zoeken naar samenwerking en open te staan voor nieuwe ideeën. Naast het ontmoeten van nieuwe mensen en het uitwisselen van ervaringen is er regelmatig aandacht voor een specifiek thema. Aan het bijwonen van de avonden zijn geen kosten verbonden. Kijk voor meer informatie op de website van het netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Friesland.

Cafe Doodgewoon
Locatie: Tuinhuis het Hospice Smelnehaven
Adres: Het Zuid 20, Drachten

Veelgestelde vragen

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw bezoek aan Nij Smellinghe?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.

Brochures

 1. pdf De stervensfase Download
 2. pdf Mogelijkheden in de palliatieve fase - Een praktische handleiding Download
 3. pdf Morfine: fabels en feiten Download
 4. pdf Palliatieve sedatie Download
 5. pdf Palliatieve zorg: euthanasie Download
 1. pdf Wel of niet reanimeren? Download