Cardiologie

Onderzoek en behandeling van hart- en vaatziekten

Bij Cardiologie zijn wij gespecialiseerd in hart- en vaatziekten. Dit zijn ziekten die te maken hebben met uw hart en bloedsomloop. Deze ziekten kunnen ernstige gevolgen hebben. Vandaar dat wij alles in huis hebben om u te onderzoeken en te behandelen. 

Praktische informatie

 • Polikliniek
 • Verpleegafdeling

Wanneer u een hart- of vaatziekte heeft, wordt u doorverwezen naar onze polikliniek Cardiologie. Op de Functieafdeling voeren we vervolgens onderzoeken uit, zoals het maken van een hartfilmpje (ECG) of het doen van een fietstest om te meten of de kransslagaders van uw hart voldoende zuurstof krijgen tijdens inspanning. Wanneer we de diagnose hebben gesteld, behandelen we u verder op de polikliniek.

37eeeef4-a925-5ed1-88e4-0d828f18032b

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuren

Onze cardiologen houden op vaste momenten spreekuur. Tijdens dit gesprek bespreekt u samen de behandeling en eventuele vervolgonderzoeken. Ook vertelt de cardioloog u over de medicijnen die u krijgt en welke leefwijze daarbij past. Soms is het nodig om uw dagelijkse leefwijze aan te passen vanwege uw aandoening. Dit bespreekt de cardioloog met u. 

Hart- en vaatziekten hebben grote impact op uw leven en dat van uw naasten. Toch kunt u er in veel gevallen prima mee leven. Al uw persoonlijke vragen kunt u tijdens het spreekuur aan de hartverpleegkundige stellen. De hartverpleegkundige geeft ook uitleg over de ziekte, uw medicijnen en tips om zo gezond mogelijk te leven.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak bij de polikliniek Cardiologie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? Dan sturen wij u binnen vier werkdagen een oproep met een afspraak.

Wanneer u wordt getroffen door hartfalen, een hartinfarct of last heeft van hartritmestoornissen of pijn op de borst, wordt u opgenomen op onze verpleegafdeling. Door u te observeren en te onderzoeken, krijgen we snel een beeld van de oorzaak van uw klachten. Zo kunnen wij u de juiste behandeling bieden.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Meer informatie

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor ziekten die te maken hebben met uw hart en de bloedsomloop. De belangrijkste aandoeningen zijn een hartinfarct, een herseninfarct en hoge bloeddruk.

Oorzaak van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn te verdelen in twee groepen. De eerste groep bestaat uit hart- en vaatziekten die worden veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer. Denk hierbij aan slagaderverkalking, trombose of een bloedstolsel.

De tweede groep hart- en vaatziekten heeft een andere oorzaak. Daarbij kunt u denken aan hoge bloeddruk, reumatische hartziekten en aangeboren hart- en vaatziekten . Hoge bloeddruk komt verreweg het meest voor.

De belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten zijn:

 • Een te hoog cholesterolgehalte
 • Roken
 • Onvoldoende lichaamsbeweging
 • Overgewicht
 • Stress

Gevolgen van hart- en vaatziekten

Wanneer het bloed niet goed bij uw hart kan komen, kan dat leiden tot een hartinfarct, waarbij een stukje van de hartspier afsterft. De pompfunctie van uw hart wordt daardoor slechter, waardoor uw hart minder goed zijn werk kan doen.

Wanneer er problemen zijn met de bloedtoevoer naar uw hersenen, loopt u risico op een herseninfarct. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals het verlies van uw spraak, herinneringen of lichaamsfuncties.

Onderzoeken

Hieronder een overzicht van de onderzoeken die wij doen:

 • Hartfilmpje (ECG)
 • 24-uurs of 48- uurs ECG (holter)
 • Fietstest (Fietsergometrie): onderzoek naar belastbaarheid van het hart bij inspanning
 • Echocardiografie: het opsporen van afwijkingen van het hart door middel van geluidsgolven
 • Longfunctie-onderzoek (spiroflowmetrie): meting van de inhoud van de longen
 • Röntgen (X-thorax, X-sinus, CT-hart, sestamibi-ondezoek)
 • Bloedafname (dit kan tijdens het polikliniekbezoek afgenomen worden)

Veelgestelde vragen

 • Ik maak me zorgen over mijn hart; bij wie kan ik terecht?

  Wanneer u zich zorgen maakt over uw hart en uw gezondheid neemt u altijd eerst contact op met uw huisarts. Die kan u onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar onze polikliniek Cardiologie. Wij werken alleen op afspraak. Vandaar dat een doorverwijzing van uw huisarts noodzakelijk is.

 • Moet ik bij spoed ook een afspraak maken?

  Wanneer u plotseling ernstige klachten krijgt of u niet goed voelt, belt u direct het noodnummer 112. Bij hartklachten sturen we twee ambulances naar u toe. De ambulanceverpleegkundigen behandelen u en besluiten of opname in het ziekenhuis nodig is. U hoeft in dat geval dus geen afspraak te maken.

 • Hoe maak ik een afspraak bij de polikliniek Cardiologie?

  Uw huisarts verwijst u door naar onze polikliniek Cardiologie. U kunt telefonisch contact met ons opnemen om een afspraak in te plannen. Via de mail krijgt u een bevestiging van uw afspraak en sturen we u alvast handige informatie over wat u mee moet nemen.

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.

Brochures

 1. pdf Boezemfibrilleren Download
 2. pdf Echocardiografie van het hart met contrast Download
 3. pdf Echocardiografisch Onderzoek (TTE) met 'bubbels' Download
 4. pdf Hartfalen Download
 1. pdf Hartrevalidatie en patiënteninformatie Download
 2. pdf Implanteerbare hartritmemonitor / looprecorder Download
 3. pdf Informatie over hartkatheterisatie Download
 4. pdf Mediastinoscopie Download
 5. pdf Pacemaker. Leefregels na ontslag. Download
 6. pdf Pre-operatief hartfilmpje Download
 7. pdf Sintromgebruik - inlegvel Download
 8. pdf Slokdarm-echocardiografie Download
 9. pdf Verzamelen 24-uurs urine Download
 10. pdf Voorlichting en gebruiksaanw. Nitrospray & Isordil Download