Ziekenhuis Nij Smellinghe zorgt samen met 27 regionale ziekenhuizen en de patiënt voor de zorg van morgen

Ziekenhuis Nij Smellinghe zorgt samen met 27 regionale ziekenhuizen en de patiënt voor de zorg van morgen

Geplaatst op 04 apr 2019

Ziekenhuis

Om nu en in de toekomst de beste zorg te leveren aan iedereen in Nederland, is integrale zorg rondom de patiënt, binnen een regionaal netwerk van zorg- en welzijn, noodzakelijk. 28 regionale ziekenhuizen, verenigd in de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) lanceren hun nieuwe strategische koers ‘van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’. Minister Bruins nam de strategisch koers donderdagochtend 4 april in ontvangst. Met deze strategie richten SAZ ziekenhuizen zich naast (medische) behandeling ook op preventie, vermindering van ongezondheid en bevordering van gezondheid; sterk verankerd in de regio én samen met de patiënt.

Als je aan mensen de vraag stelt wat het belangrijkste in hun leven is, zal ‘mijn gezondheid’ het meest voorkomende antwoord zijn. Het is belangrijk dat je voor zorg dichtbij terecht kunt op het moment dat je het nodig hebt. Daarom moeten we de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en beschikbaar houden. Nu en in de toekomst.

Daarvoor moeten we de zorg wel anders organiseren. 28 regionale ziekenhuizen, waaronder Ziekenhuis Nij Smellinghe, nemen daarin het voortouw. Zij richten zich niet alleen op behandelen, maar helpen ook om klachten te voorkomen, en om de kwaliteit van leven te vergroten.

Integrale aanpak de beste en meest betaalbare optie
Tachtig procent van de ziekenhuiszorg is algemene ziekenhuiszorg. De integrale aanpak van de regionale ziekenhuizen is juist voor die zorg de beste en meest betaalbare optie. Daar zit de meeste ervaring en hebben de zorgprofessionals korte lijnen met de huisartsen en andere zorgverleners in de regio. Dankzij goede samenwerking in een netwerk tussen een SAZ ziekenhuis, opleidingsziekenhuis (STZ) en/of academisch ziekenhuis worden patiënten met een hoogcomplexe zorgvraag voor (een deel van) de behandeling doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. 

Verankerd in de regio
‘De SAZ ziekenhuizen zijn bij uitstek in staat integrale zorg te bieden, samen met de andere (zorg)aanbieders in het netwerk, op de juiste plek’, aldus Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter SAZ en voorzitter Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smellinge. ‘Ze zijn verweven met en verankerd in de regio. Zij kennen de bewoners, de lokale en sociale structuren, werken nauw samen met de huisartsen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorg en andere regionale zorgverleners. Op basis hiervan kunnen ze de juiste zorg en hulp organiseren en mobiliseren. Dàt is de kracht van de SAZ ziekenhuizen.’

De hele strategische koers van de SAZ is te lezen op www.saz-ziekenhuizen.nl en op dezelfde website ook te bekijken in een kort animatiefilmpje.