Poep- en Plaspoli in ziekenhuis Nij Smellinghe

Poep- en Plaspoli in ziekenhuis Nij Smellinghe

Geplaatst op 19 apr 2018

Zindelijk worden is een leerproces dat bij de meeste kinderen min of meer vanzelf verloopt. Soms met wat ups en downs maar dan… HOERA, de luiers zijn verleden tijd!

Poep-

Maar wist u dat heel veel kinderen plas- en/of poepproblemen houden? En wist u ook dat die helemaal niet met zindelijkheid te maken hebben maar vaak een hele andere oorzaak hebben? Voor de kinderen waarbij deze problemen maar blijven bestaan, is er de Plas- en Poeppoli van het Nij Smellinghe Ziekenhuis.

Kinderen kunnen heel veel verschillende plas-of poepproblemen hebben. Zo zijn er kinderen die vaak natte of vieze broeken hebben, vaak een blaasontsteking hebben , verstopt zitten, in hun bed plassen, vaak naar de wc moeten om te plassen of poepen enz. Al die kinderen kunnen op de Plas- en Poeppoli terecht! Hiervoor is wel een verwijsbrief van de huisarts of de GGD-arts nodig.

Eerst heeft kind dan een afspraak, op de Kinderpoli, bij een van de kinderartsen. Die beoordeelt en onderzoekt het kind en verwijst vervolgens naar de kinderurotherapeuten, Krista Bakker en Else Semmelink, van de Plas- en Poeppoli. Krista en Else begeleiden de kinderen en hun ouders/verzorgers, uiteraard in nauwe samenwerking met de kinderartsen. Als het nodig is, kan ook nog hulp in worden geroepen van de andere leden van het team; een uroloog, een kinder(bekken)fysiotherapeut en een kinderpsycholoog.

Krista en Else vertellen: “Bij ieder kind brengen we de problemen in kaart en maken we een training op maat. Ook wordt veel voorlichting gegeven en is er aandacht voor hoe met deze klachten om te gaan op school, tijdens het sporten of buitenspelen. Samen gaan we aan de slag om van het probleem af te komen of het tot een minimum te beperken. Ouders en kinderen zijn vaak opgelucht wanneer er eindelijk hulp geboden wordt! Het plas- of poepprobleem speelt vaak al jaren en meestal is er thuis al van alles geprobeerd om van de klachten af te komen. Ouders vinden het vaak ook lastig om dit naar de buitenwereld uit te spreken. Er is angst voor pesterijen en vaak maken ze zich ook zorgen of hun kind met natte of vieze broeken wel welkom is op school.”

De Plas- en Poeppoli is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 4-17 jaar oud.

In uitzonderingsgevallen worden ook 3-jarigen behandeld als er sprake is van niet durven poepen op de wc of pijn bij het poepen hebben.