Nij Smellinghe bereidt zich voor op nieuwe functie binnen verpleegkundig beroep

Nij Smellinghe bereidt zich voor op nieuwe functie binnen verpleegkundig beroep

Geplaatst op 12 mrt 2019

Binnen het beroep van verpleegkundige zijn er vanaf 2020 twee functies: verpleegkundige en regieverpleegkundige (nieuw). Verpleegkundigen zijn minimaal MBO geschoold, de regieverpleegkundige heeft een HBO-opleiding en heeft ook taken op het gebied van bijvoorbeeld analyseren en coachen. De vier Friese ziekenhuizen werken samen bij deze ontwikkeling binnen het Fries Kwalificatiehuis.

 

Nij

Twee medewerkers met ambitie vertellen

Op dit moment - nog voordat de nieuwe functies in Nij Smellinghe zijn doorgevoerd - volgen meerdere collega’s al de HBO-opleiding Verpleegkunde. Zij hebben de ambitie om bijvoorbeeld regieverpleegkundige te worden. Ze kunnen als rolmodel meedenken over deze ontwikkeling in het verpleegkundig beroep. Mirjam Zijlstra (neurologieverpleegkundige) en Jacoline Sloothaak (dermatologieverpleegkundige) vertellen.

Mirjam: “Ons doel is meer uitdaging en meer verantwoordelijkheden in ons werk. Na een half jaar studie merken we al dat onze denkwijze verandert. We zijn kritischer op ons handelen (waarom doen we het zo) en vragen door tot we bij de kern van het antwoord van een patiënt of collega zijn.” Jacoline: “Het is misschien nog niet altijd zichtbaar, maar in mijn hoofd is het één groot leerproces. Ik ben heel blij dat Nij Smellinghe mij de kans biedt om de opleiding te volgen. Het ziekenhuis betaalt de opleiding, regelt een behulpzame begeleider en de scholingsdagen vallen binnen mijn werkuren. Ik hoef alleen maar eigen tijd te investeren in het maken van de opdrachten. Echt top!” Ook het samen leren spreekt aan. Jacoline: “Onze klasgenoten komen uit verschillende takken van zorg. Je leert veel van elkaars ervaringen en ik kan me nu beter verplaatsen in bijvoorbeeld de thuiszorg en psychiatrie, omdat ik beter weet hoe het daar werkt.” “We volgen de opleiding met veel plezier!,” besluit Mirjam.