Friese ziekenhuizen slaan handen ineen om kinderen op gevaren van vuurwerk te wijzen

Geplaatst op 23 nov 2018

De jaarwisseling moet een feestelijk moment zijn, maar toch eindigt de viering van oud en nieuw jaarlijks voor honderden mensen in het ziekenhuis. Het totaal aantal vuurwerkslachtoffers is de laatste jaren gedaald. Wel is er een flinke stijging in het aantal kinderen dat gewond raakt door vuurwerk. Oogletsel is daarbij al jaren één van de meest voorkomende letsels. De vier Friese ziekenhuizen organiseren dit jaar daarom een gezamenlijke campagne om het gebruik van een vuurwerkbril te stimuleren.

Vuurwerkbril voor alle achtstegroepers
De organiserende ziekenhuizen – Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Tjongerschans en Antonius – doen dit door vuurwerkbrillen uit te delen alle leerlingen van groep 8 op scholen binnen de gemeentes van de ziekenhuizen. Tegelijkertijd worden de leraren opgeroepen om de kinderen met een gratis lespakket te wijzen op de gevaren van vuurwerk.

Speciale gastles
Ook wordt per ziekenhuis één school geselecteerd voor een speciale gastles. Deze gastles wordt in de gemeente Smallingerland door een oogarts en een plastisch chirurg gegeven. Zo krijgen de kinderen een unieke kijk op de gevaren van vuurwerk en hoe ze hier veilig mee om kunnen gaan. Burgemeester Tom van Mourik zal tijdens de gastles de vuurwerkbrillen uitdelen.

Meer kinderen gewond door vuurwerk
Het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling gewond raakt door vuurwerk daalt al enkele jaren. Op 31 december 2017 en 1 januari 2018 zijn 434 mensen met letsel behandeld op de Spoedeisende Hulp. Dat is een daling van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal kinderen dat gewond raakt door vuurwerk stijgt wel flink. Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er 119 vuurwerkslachtoffers onder de kinderen tot 15 jaar. Een jaar eerder waren dat er 99. In totaal is ruim de helft van alle vuurwerkslachtoffers (52%) jonger dan 20 jaar.

Oogletsel blijft veel voorkomend
Oogletsel behoort al jarenlang tot de meest voorkomende letsels door vuurwerk. Tijdens de laatste jaarwisseling ging het in meer dan een kwart van de gevallen (27%) om schade aan de ogen. Alleen brandwonden komen vaker voor.

Cijfers afkomstig uit het rapport Ongevallen met vuurwerk - Jaarwisseling 2017-2018  van VeiligheidNL: www.veiligheid.nl