Verloskundig Echocentrum Drachten

Verloskundig Echocentrum Drachten

Uitvoeren van echoscopisch onderzoek

Bij het Verloskundig Echocentrum Drachten zijn we gespecialiseerd in alle medische echo’s en structureel echoscopisch onderzoek. Als u zwanger bent, kunt u bij ons een afspraak maken.

Praktische informatie

Verloskundig Echocentrum Drachten is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuis Nij Smellinghe en verschillende verloskundigenpraktijken en huisartsen in de omgeving. Ons echocentrum is te vinden op de polikliniek Gynaecologie in Nij Smellinghe.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar Verloskundig Echocentrum Drachten

Kinderen in de echokamer

Hoewel kinderen altijd welkom zijn bij het Verloskundig Echocentrum willen we u er wel attent opmaken dat kleine kinderen een echo spannend kunnen vinden. Tijdens het onderzoek is de ruimte donker en de onderzoeken kunnen lang duren. Veel kinderen vinden dit eng of gaan zich vervelen. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het onderzoek.

Daarnaast bestaat er altijd een kans dat we een afwijkend beeld bij u vinden. U krijgt dit dan tijdens het echo-onderzoek te horen. Dit roept vaak veel vragen, maar ook emoties op. Vandaar dat u bij screeningsecho’s (SEO of combinatietest) géén kinderen mee kunt nemen in de echokamer. Wij hebben geen mogelijkheden om tijdens het onderzoek op uw kinderen te passen.

Kwaliteit van de beelden

De kwaliteit van de beelden kan worden beïnvloed door onder andere de ligging van het kindje in uw buik, de positie van de moederkoek (placenta) en de hoeveelheid vruchtwater om het kindje heen. Een andere factor is de dikte van uw buikwand. Bij vrouwen met een hogere BMI (Body Mass Index) zijn de beelden vaak mooier en beter te beoordelen wanneer we ze later in de zwangerschap maken.

Meer informatie

Tijdens de 20-wekenecho kunnen wij opnames voor u maken met MyVue. Tijdens de 20-wekenecho kunnen we u het geslacht van uw kindje vertellen. Het kan echter soms lastig zijn het geslacht te bepalen door de ligging van de baby. Vooralsnog maken we geen pretecho's in het Verloskundig Echocentrum Drachten.

Ervaringsverhaal: "Onze zoon en ons tweede kindje kunnen zo hun eigen echo terugkijken''

Jannie Elzinga kwam voor een echo naar Nij Smellinghe.

"Op dit moment ben ik exact 20 weken zwanger. Ik ben eerder voor een 20-wekenecho in Nij Smellinghe geweest. Toen verliepen de echo, maar ook de bevalling hier in Nij Smellinghe prima.

Vandaar dat we nu ook weer voor het echocentrum in Nij Smellinghe kiezen. Je kunt zien dat het een nieuw echocentrum is. De vorige keer dat ik hier was, vond de echo in een gewone ziekenhuiskamer plaats. Nu is de kamer mooi aangekleed, onder andere met foto’s van zwangere vrouwen en baby’s. Hierdoor voelt het veel knusser aan.

Ons kindje is goed gecontroleerd en er is heel duidelijk uitgelegd wat we zagen. Bij de eerste zwangerschap was het lastiger om alles te volgen, maar nu de tweede keer kon ik echt alles goed zien. We hebben een dvd met opnames van de echo en een paar foto’s meegekregen. Dit is leuk voor later. Onze zoon en ons tweede kindje kunnen dan hun eigen echo terugkijken!"

Veegestelde vragen

  • Wat moet ik meenemen naar een echo-afspraak?

    We vragen u om een identiteitskaart mee te nemen. Deze is nodig voor het maken van een account, zodat u later via MyVue de echobeelden terug kunt zien.

  • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

    Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.