Orthopedie

Onderzoek en behandeling van orthopedische aandoeningen

Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen aan botten, spieren en gewrichten. Deze afwijkingen kunnen aangeboren zijn, maar u kunt ook klachten krijgen door uw beroep, sport of ongeval. Daar waar de meeste specialismen zich bezighouden met de behandeling van uw ziekte, richten we ons bij Orthopedie voornamelijk op het vergroten van uw kwaliteit van leven. De behandeling is meestal gericht op het verminderen van pijn en/of het verbeteren van uw dagelijks functioneren.

Praktische informatie

 • Polikliniek
 • Verpleegafdeling

Op de polikliniek Orthopedie houden we spreekuur wanneer u orthopedische aandoeningen heeft. De meest voorkomende aandoeningen kunnen we snel beoordelen, door goede en eventueel aanvullende onderzoeken.

Mijn Nij Smellinghe

Maak online uw afspraak

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuren

Elke werkdag houden we spreekuur. Tijdens het spreekuur bespreekt u samen met de orthopeed uw klachten. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen met uw behandelend arts bespreken.

Sportspreekuur
Naast de gewone spreekuren is er voor sporters de mogelijkheid om doorverwezen te worden naar het Sportspreekuur, waar zowel de fysiotherapeut als orthopeed u onderzoekt. Dit zorgt voor een korte wachttijd en een snellere mogelijkheid tot onderzoek. Zo kunt u zo snel mogelijk weer uw werk of sport hervatten. Vraag bij de doorverwijzing door uw huisarts naar ons Sportspreekuur.

Voorbereiden op een bezoek

Bij de polikliniek Orthopedie werken we alleen op afspraak. Ook een spoedafspraak maakt u via uw huisarts.

Op de verpleegafdeling Orthopedie komt u terecht wanneer we u behandelen in verband met stoornissen aan uw botten, spieren en gewrichten. De meeste patiënten die op onze afdeling worden opgenomen, komen voor een operatie waarbij we een knie- of heupprothese plaatsen. Maar ook wanneer u botbreuken heeft waarbij wel of geen operatie nodig is, komt u bij ons op de verpleegafdeling.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Meer informatie

Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met problemen aan botten, spieren en pezen. Afwijkingen hieraan kunnen op elke leeftijd ontstaan. Afwijkingen kunnen aangeboren zijn, zoals een klompvoet of een niet goed ontwikkeld heupgewricht (dysplasie).

Daarnaast is er een grote groep patiënten met beroeps- of sportgerelateerde klachten. De orthopeed speelt verder een belangrijke rol in de (na)behandeling van botbreuken. Tenslotte houdt de orthopeed zich bezig met de behandeling van gewrichtsslijtage (artrose). Het plaatsen van een prothese is hierbij een van de mogelijkheden.

Volop expertise in huis
Nij Smellinghe heeft een hoge mate van expertise in huis op verschillende terreinen binnen de orthopedie. De zorgprofessionals van de polikliniek Orthopedie zijn continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de geleverde orthopedische zorg. Bovendien werken we nauw samen met het UMCG, de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) en klinieken in Antwerpen, Gent en Londen. We proberen de wachttijd voor uw polikliniekbezoek en vervolgbehandeling zo kort mogelijk te houden.

Afdeling

Prothese-operatie
Wanneer u een versleten gewricht heeft, heeft u vaak baat bij een operatie waarbij we uw gewricht vervangen door een prothese. Meer complexe operaties voeren we in de regel door twee orthopeden uit ter vergroting van de kwaliteit. Zo’n operatie is een niet te onderschatten ingreep en de revalidatie vraagt veel wilskracht en inspanning van u en uw naasten. Al snel start u met de revalidatie. Gewoonlijk op de dag van de operatie.
Lees meer over een knieprothese of een heupprothese.

Werken aan uw zelfredzaamheid
U werkt vanaf het eerste moment aan de beheersing van activiteiten die nodig zijn om naar huis te mogen. Daarbij kunt u denken aan zelfstandig in en uit bed komen, veilig opstaan vanuit de stoel, lopen met krukken (of de rollator) en eventueel traplopen. Al snel zullen we proberen om u deze vaardigheden te laten toepassen in dagelijkse activiteiten. We kunnen u bijvoorbeeld vragen zelf naar het aanrecht te lopen, een kop koffie in te schenken en mee te nemen naar de tafel. Zo proberen we activiteiten uit het dagelijks leven zoveel mogelijk door u te laten uitvoeren. De fysiotherapeut of verpleegkundige coacht u hierin.

Physian Assistent en verpleegkundig specialist
De Physian Assistent en verpleegkundig specialist bezoeken u dagelijks na de operatie om uw voortgang te bekijken en u voor te bereiden op uw terugkeer naar huis. Zelfredzaamheid in de thuissituatie is een voorwaarde om naar huis te mogen. We stimuleren u om een normaal dagelijks ritme op te pakken, met veel aandacht voor dagelijkse activiteiten. Daarbij streven we samen met u naar een zo soepel mogelijke overgang van het ziekenhuis naar uw thuissituatie. We werken met doelen (zowel op medisch gebied als op het vlak van dagelijkse activiteiten), waarmee we goed kunnen bepalen of en wanneer u naar huis mag.

Aandoeningen

De meest voorkomende aandoeningen zijn letsels aan de knie (meniscus, kruisband of kraakbeenbeschadiging) en de schouder (slijmbeurs, peesontsteking en instabiliteit). Daarnaast behandelen we veel patiënten met heup- of rugklachten. Ook hardnekkige klachten aan de voet en enkel (platvoet, hallux valgus en hamertenen) horen bij ons specialisme.

Onderzoeken

Bij Orthopedie maken we veel gebruik van beeldvormend onderzoek. Vaak maken we een röntgenfoto. Verder maken we onder andere gebruik van echografie, CT-scans en de MRI-scan. Indien nodig maken we bij deze scans gebruik van contrastvloeistof die de radioloog voor het onderzoek in uw gewricht toedient.

Behandelingen

Bij het eerste polikliniekbezoek beginnen we meestal met het beoordelen van uw röntgenfoto. Dit maakt het voor de orthopeed vaak mogelijk om direct een diagnose te stellen en een behandeling te starten. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat we u moeten opereren. Het kan ook gaan om een behandeling, zoals gerichte fysiotherapie of injectietherapie. Wanneer u voor een (meer complexe) fysiotherapeutische behandeling kiest, is het mogelijk dat een van de fysiotherapeuten van Nij Smellinghe u behandelt.

Met goede begeleiding kon ik al snel weer naar huis na mijn heupoperatie

Ik voel heel goed wat ik wel en niet kan

Mevrouw de Vries heeft in januari 2016 en september 2017 een nieuwe heup gekregen
Lees het hele verhaal

MyVue: uw onderzoeken in één klik inzichtelijk

Uw eigen radiologische onderzoeken bekijken en delen met anderen. In Nij Smellinghe is dat mogelijk met MyVue. Nadat u in het ziekenhuis bent geweest voor een radiologisch onderzoek, zijn de resultaten na 24 uur beschikbaar op uw persoonlijke MyVue-pagina

Meer informatie over MyVue

Veelgestelde vragen

 • Hoe maak ik een afspraak bij de polikliniek Orthopedie?

  Uw huisarts verwijst u door naar onze polikliniek. Een dag later kunt u telefonisch contact opnemen via 0512 588 805 om een afspraak in te plannen. U krijgt een bevestiging van uw afspraak en ook geven we aan wat u mee moet nemen.

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.

Brochures

 1. pdf Aandachtspunten bij ontslag na een heup- en knieprothese Download
 2. pdf Aangeboren ondiepe heupkom of ontwrichting Download
 3. pdf Artrose in de schouder Download
 4. pdf Echogeleide injectie Download
 5. pdf Echografie onderzoek Download
 1. pdf Enkelbandletsel Download
 2. pdf Folder Totale Heup Prothese Download
 3. pdf Folder Totale Knie Prothese Download
 4. pdf Hemi Knie Prothese (folder) Download
 5. pdf Informatiefolder Arthroscopie knie Download
 6. pdf Informatiefolder gebroken heup Download
 7. pdf Kalkaspiratie: aanprikken en zo mogelijk opzuigen van kalk uit de pezen van de schouder Download
 8. pdf Knie- en kruisbandletsel Download
 9. pdf Nucleair onderzoek - algemene informatie Download
 10. pdf Rooming in bij een delirium Download
 11. pdf Schouderoperatie - Neerplastiek en cuff repair Download
 12. pdf Schouderpijn bij bovenhoofds bewegen - Sub-Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS) Download
 13. pdf Schouderprothese (folder) Download
 14. pdf Totale Heup Prothese (mapje, nu nog folder) Download
 15. pdf Voetoperatie - Hallux valgus Download
 16. pdf Wervelfractuur - gebroken ruggenwervel Download