Kraamafdeling en verloskunde

Kraamafdeling en verloskunde

Onderzoek en behandeling tijdens zwanger worden, zwanger zijn en de bevalling

Wanneer je gaat bevallen in ziekenhuis Nij Smellinghe kom je op de Kraamafdeling & Verloskamers terecht. Ook voordat je bevalt van je kindje, kun je een doorverwijzing krijgen naar onze afdeling voor onderzoek of behandeling.

Praktische informatie

 • Verpleegafdeling

Verloskamers
Op de afdeling Verloskunde vind je vier verloskamers. In de verloskamers kun je onder begeleiding van onze specialisten veilig bevallen.

Kraamafdeling
Op de Kraamafdeling (Obstetrie) verplegen we zwangere vrouwen, kraamvrouwen en gezonde baby's. Heeft jouw pasgeboren baby extra zorg nodig, dan word je opgenomen op de Kinderafdeling op de begane grond. Hier hebben we couveuses en couveusesuites.

Contact

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de Verloskamers

Naar de kraamafdeling

Bezoektijden

Bezoek is van harte welkom tussen 15.00 en 19.30 uur. Ben je net bevallen en vind je het leuk dat opa en oma of andere belangstellenden komen kijken? Dan is dat in overleg altijd mogelijk.

Voorbereiden op een bezoek

Voor een eerste afspraak bij de Verloskamers heb je een verwijzing van je verloskundige of huisarts nodig. Wanneer de verloskundige je heeft doorverwezen of wanneer je al bij ons onder controle bent, heb je geen verwijzing nodig.

Wil je meer informatie over jouw bezoek aan Nij Smellinghe?

Meer informatie

Verloskamers
In Nij Smellinghe zijn vier verloskamers en twee onderzoekskamers. In de verloskamers kun je onder begeleiding van onze specialisten veilig bevallen. We doen ons uiterste best om hierbij aan jouw wensen tegemoet te komen, zolang dat medisch haalbaar is.

Onderzoeken en behandelingen, zoals het maken van een hartfilmpje van de baby, een echografie of het controleren van jouw bloeddruk, voeren we in de onderzoekskamer uit.

Thuismonitoring
Als enige ziekenhuis in Friesland biedt Nij Smellinghe je de mogelijkheid om thuis jouw eigen monitoring te doen. De gynaecoloog bepaalt of je in aanmerking komt voor thuismonitoring. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer jouw kindje een groeiachterstand heeft. Ook verminderd vruchtwater of vroegtijdige weeën kunnen indicaties zijn voor thuismonitoring. Je hoeft dan niet lang opgenomen te worden en in Nij Smellinghe te blijven, maar formeel is er wel sprake van een ziekenhuisopname.

In de thuismonitoring leer je om zelf een CTG-scan te maken. Dit is een hartfilmpje van je ongeboren baby. Daarnaast komt één van onze obstetrieverpleegkundigen één of meerdere keren per week bij je thuis om de noodzakelijke metingen te doen. Deze gegevens bespreken we elke dag met de dienstdoende gynaecoloog. Meer informatie over thuismonitoring vind je in de informatiebrochure.

De bevalling
Een klinische bevalling is een bevalling op medische indicatie in Nij Smellinghe. De dienstdoende verloskundige begeleidt je bevalling samen met een gespecialiseerde verpleegkundige, dit onder supervisie van de gynaecoloog. We doen ons uiterste best om tegemoet te komen aan jouw wensen, zolang dat medisch haalbaar is. Tijdens de bevalling vindt zo nodig overleg plaatst met de gynaecoloog en in sommige gevallen vragen we de gynaecoloog om bij de bevalling aanwezig te zijn.

Wanneer moet ik bellen?
Het is niet altijd goed in te schatten wanneer je precies moet bellen. Bij twijfel mag je altijd contact met ons opnemen. We zijn 24 uur per dag aanwezig in Nij Smellinghe. Neem in ieder geval contact met ons op wanneer:

 • Je pijnlijke, harde buiken (weeën) hebt om de 3 à 5 minuten gedurende één uur, maar eerder indien je nog geen 37 weken zwanger bent
 • Je vruchtwater verliest
 • Je bloed verliest
 • Je minder leven voelt
 • Je andere klachten hebt waarover je je ongerust maakt
 • Jouw arts of verloskundige iets anders met jou heeft afgesproken, dat speciaal voor jou is bedoeld
  Neem voordat je naar het ziekenhuis gaat altijd contact op met de verloskamers van Nij Smellinghe: 0512 588 523.

Pijnstilling
Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnstilling. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waardoor jij, in overleg met je verloskundige en/of gynaecoloog, besluit toch gebruik te willen maken van pijnbestrijding. Wanneer je graag pijnstilling wenst tijdens de bevalling heb je de keuze uit twee mogelijkheden: het morfinepompje (PCA Remifentanil) of de ruggenprik (epiduraal). In Nij Smellinghe is het mogelijk 24 uur per dag pijnstilling te krijgen.

Morfinepompje
Via een infuus sluiten we een pompje aan dat een zeer kortwerkende sterke pijnstiller bevat: Remifentanil. Dit een soort morfine. Deze pijnstiller werkt ontspannend en haalt de scherpe kantjes van de pijn weg, maar neemt de pijn niet in zijn geheel weg. Hierdoor kun je je beter ontspannen, wat bevorderend werkt op je ontsluiting en ook op de aanmaak van jouw eigen natuurlijke pijnstilling, via het endorfinehormoon.

Je bedient het morfinepompje zelf met behulp van een drukknop. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel pijnstilling kunt geven. De pijnstiller werkt zeer kort en wordt snel afgebroken in je bloed, waardoor je baby na de geboorte hier weinig of geen last van heeft.

Ruggenprik
Bij de ruggenprik brengt de anesthesioloog onder plaatselijke verdoving een slangetje in je onderrug aan. Via dit slangetje geven we de verdoving. In Nij Smellinghe zoekt de anesthesioloog een middenweg tussen de mogelijkheid om te kunnen blijven bewegen (en persen) en een acceptabel niveau van pijnstilling. Dit betekent dat we de pijn van jouw weeën in de meeste gevallen niet volledig onderdrukken, maar wel dat je minder pijn hebt.

Welke manier van pijnstilling het beste bij je past, bepaal je in goed overleg met je behandelend specialist. Dit kan al gedurende je zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling.

Als de bevalling anders verloopt
Soms loopt je zwangerschap of bevalling anders dan gepland. De arts kan dan besluiten om de bevalling in te leiden of een keizersnede of kunstverlossing te verrichten.

De bevalling inleiden
Inleiden betekent dat we je bevalling kunstmatig op gang brengen. De gynaecoloog kan hiervoor kiezen wanneer het voor jouw baby buiten de baarmoeder gunstiger is dan daarbinnen. Bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk, een groeivertraging van de baby of wanneer je ruim over tijd bent. We wekken de bevalling op, op een tijdstip dat de toestand van jouw kindje nog goed is en we verwachten dat de baby een normale bevalling kan doorstaan.

Er zijn twee manieren om de bevalling in te leiden, afhankelijk van de rijpheid van jouw baarmoedermond:

 1. De baarmoedermond is nog onrijp. We brengen een ballonkatheter in. Het inbrengen doen we via een speculum (eendenbek). Het ballonnetje vullen we met water. Dit zorgt ervoor dat jouw baarmoedermond rijpt.
 2. De baarmoedermond is rijp. De verloskundige kan tijdens het inwendig onderzoek met twee vingers op het hoofdje van de baby komen. We brengen de bevalling op gang door het breken van je vliezen. Daarna starten we met een infuus. Via dit infuus dienen we medicijnen toe om je weeën op te wekken. De dosering hiervan gaat stapsgewijs omhoog. Geleidelijk gaan de weeën dan beginnen.

Keizersnede
Wanneer je niet op natuurlijke wijze kunt bevallen, kan de gynaecoloog ervoor kiezen de baby via een keizersnede te halen. Ook al tijdens je zwangerschap kunnen we kiezen voor een geplande keizersnede. Dit gebeurt wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een stuitligging, afwijkingen op het hartfilmpje of een moeizame eerdere bevalling. Maar ook tijdens de bevalling kunnen er verschillende redenen zijn om alsnog over te gaan tot een keizersnede. Bijvoorbeeld wanneer je ontsluiting niet goed vordert of wanneer we op het hartfilmpje zien dat de conditie van je baby dreigt te verslechteren.
 
Vaginale kunstverlossing
Wanneer je tijdens de bevalling lang hebt geperst maar er geen vordering is, dan kunnen we kiezen voor een kunstverlossing. We plaatsen een zuignap op het hoofdje van je baby, die vervolgens vacuüm trekt. Tijdens de wee pers je mee en ondersteunt de gynaecoloog door te trekken aan de vacuümpomp. Zo kan je kindje alsnog vaginaal geboren worden.

Kraamafdeling

Kraamafdeling
Bij de geboorte van een kindje wordt een nieuw gezin geboren. In deze bijzondere periode is het van belang om als ouders en pasgeborene zoveel mogelijk bij elkaar te zijn voor optimale ouder-kindbinding. Het komt voor dat je om medische redenen (nog) niet naar huis kunt. Je verblijft dan op de kraamafdeling.

Op de kraamafdeling zijn tweepersoonskamers, eenpersoonskamers en gezinskamers.

Gezinskamers
Als je besluit als gezin bij ons in de gezinskamer te verblijven, dan zijn jouw wensen ons uitgangspunt. Het gaat erom dat je je veilig en thuis voelt. Geef daarom aan wat jouw wensen zijn en vraag ons wanneer je iets nodig hebt. De gezinskamers zijn zo huiselijk mogelijk ingericht, zodat je als gezin kan wennen aan de nieuwe situatie. Er is een bed voor jou en ook je partner mag blijven overnachten. Als ouders betrekken we jullie actief bij de zorg voor jullie kindje. Zo krijgen jullie ook allebei de benodigde voorlichting. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen om gebruik te maken van onze gezinskamer. Het is niet mogelijk om van tevoren de gezinskamer te reserveren.
 
Gezinskamer Plus
Wanneer jij en je kindje na de bevalling intensieve zorg nodig hebben, verhuizen we jullie naar de Gezinskamer Plus. De Gezinskamer Plus is speciaal ontwikkeld om jou als moeder met een intensieve zorgvraag en je baby samen te laten zijn in de eerste belangrijke dagen van jullie nieuwe levensfase. Naast ruimte voor moeder en kind is er ook de mogelijkheid voor je partner om te verblijven en te overnachten. Ook de Gezinskamer Plus heeft een huiselijke uitstraling.

Extra zorg voor jouw pasgeboren baby
Wanneer jouw pasgeboren baby extra zorg nodig heeft, verwijzen we jullie door naar onze Couveuseafdeling. Hier is er extra zorg voor jouw kindje. Daarnaast hebben we hier twee couveusesuites. In de couveusesuite lig je samen met je baby in een kamer. De artsen, verloskundigen en verpleegkundigen van de afdeling Verloskunde werken samen met de medewerkers van de Kinderafdeling. Zij komen één keer per dag langs om je te controleren. De verpleegkundige van de Kinderafdeling zorgt voor jouw kindje en begeleidt je. Ook je partner kan in de couveusesuite overnachten. Je kunt de couveusesuite niet van tevoren reserveren

Verloskundeteam

Op de afdeling Verloskunde werken gynaecologen, verloskundigen, obstetrieverpleegkundigen en algemeen verpleegkundigen nauw met elkaar samen. De verloskundige en de verpleegkundige zijn 24 uur per dag aanwezig en begeleiden je tijdens de bevalling en het kraambed in Nij Smellinghe.

Eén van onze gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen behandelt je. Tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis kun je op verzoek begeleiding krijgen van onze lactatiekundige. Je kunt bij haar terecht voor alle zaken rondom borstvoeding.
Nij Smellinghe biedt ook ruimte voor specialisten in opleiding. Het kan dus zijn dat je tijdens de bevalling een student verpleegkunde, verloskunde of geneeskunde tegenkomt. Je kunt altijd aangeven of je dit wel of niet wilt.

Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis

Wil je poliklinisch (zonder medische reden) bevallen in Nij Smellinghe? Dan kun je je hiervoor inschrijven op de Kraamafdeling. Op dinsdag, woensdag en donderdag kun je tijdens kantooruren bellen naar 0512 588 520.

Voorlichtings- en informatieavonden

Meerdere keren per jaar organiseren wij voorlichtings- en informatieavonden. Klik hieronder voor informatie en aanmelden voor de 'Voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen' en 'Voorlichtingsavonden over borstvoeding'.

Voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen Voorlichtingsavonden over borstvoeding

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er bij een inleiding?

  Als er een medische reden is om je bevalling op te wekken, leidt de verloskundige je in. Wil je weten hoe dit gaat? Download de brochure over hoe we je inleiden.

 • Wie kom ik allemaal tegen op de afdeling?

  Op de afdeling Verloskunde werken gynaecologen, verloskundigen, obstetrieverpleegkundigen en algemeen verpleegkundigen nauw met elkaar samen. De verloskundige en de verpleegkundige zijn 24 uur per dag aanwezig en begeleiden je tijdens de bevalling en het kraambed in Nij Smellinghe.

  Daarnaast kun je geholpen worden door de (obstetrie)verpleegkundigen en lactatiekundigen.

 • Ik moet bevallen met een keizersnede. Wat kan ik verwachten?

  Als je gaat bevallen via een keizersnede ben je vast benieuwd hoe dit verloopt. Lees hier de brochure over bevallen via een keizersnede.

 • Bij wie kan ik met mijn vragen terecht tijdens de avond en nacht?

  Ben jij onder controle bij Nij Smellinghe? Dan kun je 24 uur per dag contact met ons opnemen via 0512 588 523.

 • Hoe kan ik contact opnemen met de Kraamafdeling of de Verloskamers?

  De verloskamers zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0512 588 523.

 • Mijn kindje ligt in stuit, wat nu?

  Wanneer je kindje in stuit ligt, kan dit veel vragen bij je oproepen over hoe de zorg nu verder gaat. Lees de brochure over wat we voor jou kunnen doen.

 • Ik ben zwanger van een tweeling, welke zorg krijg ik?

  Wanneer je zwanger bent van een tweeling ben je onder controle bij Nij Smellinghe. In onze brochure lees je meer over de zorg die je krijgt.

 • Kan mijn partner blijven slapen in het ziekenhuis?

  Wanneer je bij ons bevalt, is er een mogelijkheid dat jouw partner of een familielid/naaste blijft overnachten. Deze overnachting regel je in overleg met de verpleegkundige.

 • Ik wil graag pijnstilling tijdens de bevalling. Kan dat?

  Tijdens de bevalling kun je kiezen uit twee soorten pijnstilling: de ruggenprik of het morfinepompje.

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.