Expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde

Expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde

Diagnostiek en behandeling van lymfoedeem en lipoedeem

Welkom bij het Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde (ECL). Wij zijn hét kennis- en behandelcentrum in Nederland op het gebied van lymfoedeem en lipoedeem en hebben een uniek behandelconcept. Voor de behandeling van aangeboren lymfoedeem zijn wij erkend als expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen.

Facts & figures

 • 490 nieuwe patiënten per jaar
 • 180 opnames per jaar
 • 45 medewerkers
 • 10 medisch specialisten
 • 12 bedden

Praktische informatie

In het ECL zijn we gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van lymfoedeem en lipoedeem. Patiënten uit heel Nederland maar ook uit het buitenland komen hiervoor naar het ECL. Daarnaast zijn we een kenniscentrum; we doen wetenschappelijk onderzoek en delen kennis, bijvoorbeeld door het geven van scholing en het schrijven van publicaties.

Het ECL is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.

Wilt u informatie ontvangen over het maken van een afspraak bij het ECL? Dat kan via onderstaande button.

Stuur mij informatie

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Uw bezoek

Voor een behandeling in het ECL heeft u een verwijsbrief nodig. Deze brief moet geschreven worden door een specialist uit het ziekenhuis. Een verwijzing van uw huisarts is niet voldoende, de zorg wordt dan namelijk niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Wij vragen u deze verwijsbrief naar ons toe te sturen, samen met informatie over uw medische voorgeschiedenis. Met behulp van deze gegevens kunnen we een passende afspraak voor u te maken, u ontvangt hierover bericht van ons. Voor meer informatie over onze werkwijze kunt u bellen met het ECL.

Tijdens uw eerste bezoek brengen we samen met u uw hulpvraag in kaart. Eventueel wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Vervolgens maken wij een persoonlijk behandelprogramma voor u, een ‘behandeling op maat’. Als dat nodig is bieden wij u een intensief programma aan waarbij u enige tijd in de ‘lymfoedeemkliniek’ van het ECL verblijft. Meer dan 45 specialisten zoals dermatologen, chirurgen, kinderarts, gespecialiseerde verpleegkundigen, huidtherapeuten, fysiotherapeuten, oedeemtherapeuten en diëtisten werken samen om de beste zorg te garanderen.

Voor baby’s, kinderen en jongeren met aangeboren lymfoedeem hebben wij een speciaal kinderspreekuur en de mogelijkheid te verblijven in een Ronald Mc Donald Huis nabij het ECL. Lymfoedeem en lipoedeem zijn chronisch van aard en hebben veel invloed op het dagelijks leven. Daarom besteden we uitgebreid aandacht aan nazorg. U leert u hoe u zo goed mogelijk met uw aandoening kunt omgaan en hoe u deze zelf onder controle kunt houden en behandelen (‘zelfmanagement’).

Wat is lymfoedeem? Wat is lipoedeem?

Ervaringsverhalen

Ik ben rijker uit Nij Smellinghe weggegaan dan ik dacht

Een patiënt van het ECL
Lees het hele verhaal

Scholing

Ziekenhuis Nij Smellinghe is in 2009 erkend als Expertisecentrum voor Lymfologie (ECL). Doel van het expertisecentrum is diagnostiek en behandeling van patiënten met lymfoedeem en aan lymfoedeem verwante aandoeningen. Tevens fungeert het ECL als kenniscentrum, met als belangrijke taken research & development en onderwijs.

Het ECL verzorgt scholing en praktijkdagen in samenwerking met het NPI. Een overzicht van cursussen en scholing op het gebied van lymfologie vindt u op de site van het NPI.

Praktijkdagen
Regelmatig krijgen we als ECL de vraag om een dagje mee te mogen lopen en mee te kijken. In de meeste gevallen zijn de leervragen aspecifiek en betreft het collega oedeemtherapeuten (oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten) of verpleegkundigen betrokken bij de oncologische zorg. Paramedici vormen de hoofdmoot en in de meeste gevallen betreft het collega’s die de basisopleiding oedeemfysiotherapie of de master Oncology and physical therapy hebben afgerond.
Aangezien het ECL gepositioneerd is als tertiair diagnostiek- en behandelcentrum worden met name de complexe patiënten gezien. Behandeltrajecten kunnen een conservatief en/of een operatief karakter hebben. Tegelijkertijd worden in het ziekenhuis ook de reguliere oncologiebehandelingen gegeven, waarbij vroegdiagnostiek en behandeling van lymfoedeem volledig protocollair is ingebed. Hierbij is de samenwerking met de verpleegkundig consulenten oncologie essentieel.
Als ECL is één van onze 'pijlers' het uitdragen van kennis, waarbij we graag stagemogelijkheden willen bieden. Vanuit dit oogpunt zijn de praktijkdagen georganiseerd.

Tijdens de praktijkdagen komen de volgende thema's aan bod:

 • De richtlijn lymfoedeem en de richtlijn lipoedeem
 • De hoog-complexe patiënten met lymfoedeem, of aan lymfoedeem verwante aandoeningen
 • Visie op Chronische Zorg
 • Chronic care management
 • Zelfmanagement
 • International Classification of Functioning, Disability and Health
 • Diagnostiek, medisch en paramedisch, met daarbij passende klinimetrie
 • Decongestieve Lymfatische Therapie
 • Compressietherapie, inclusief alle beschikbare materialen en de gebruikerservaringen
 • Interdisciplinair werken (dermatoloog, chirurg, oedeemfysiotherapeut, fysiotherapeut, huidtherapeut, medisch maatschappelijk werker, diëtist)
 • Oncologische zorgpaden
 • Vroegdiagnostiek en behandeling

Doel
De deelnemer kan na de praktijkdagen de relevante aspecten qua diagnostiek, behandeling en follow-up vanuit de richtlijn lymfoedeem toepassen in de verschillende stadia van lymfoedeem.

Didactische werkwijze
Thuisstudie, plenaire presentaties, praktijkdemonstraties en vaardigheidstraining

Docenten
- A.A. Hendrickx, fysiotherapeut
- Medewerkers ziekenhuis Nij Smellinghe

Cursusleiding
- A.A. Hendrickx, fysiotherapeut
- Frans (F.N.) Lanting, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie
Ziekenhuis Nij Smellinghe

Europees netwerk Vascern

In 2003 heeft de EU besloten dat er voor alle inwoners van de EU iets geregeld moest worden op het gebied van zeldzame en complexe aandoeningen. Dit heeft geresulteerd in het opzetten van 24 netwerken voor zeldzame en complexe aandoeningen: ERN’s  (European Reference Networks).

 1. pdf Wat zijn ERN's 221 kB Download

Eén van deze ERN’s is het netwerk voor zeldzame multisysteem vaataandoeningen, VASCERN: European Reference Network on Rare Multisystemic Vascular Diseases).

Onderdeel van dit netwerk is de werkgroep Kinder- en aangeboren lymfoedeem PPL (Pediatric and primary lymphedema).

 1. pdf Vascern 574 kB Download

Het ECL is als expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen vertegenwoordigd in deze Europese werkgroep. Eén van onze dermatologen, dr. R.J. Damstra, is voorzitter van de PPL-werkgroep.

Lees hier een artikel over dr. Damstra

De werkgroep richt zich op het verbeteren van de behandeling van patiënten in heel Europa. Dit gebeurt doordat artsen uit verschillende landen samenwerken en zo kennis, kunde en ervaringen uitwisselen. Belangrijke activiteiten:

 • maandelijkse teleconferenties met collega-artsen waarbij patiënten besproken worden;
 • contacten onderhouden met collega-centra, werkbezoeken afleggen en ervaringen delen
 • de PPL-werkgroep uitbreiden, samenwerking zoeken met andere centra
 • gemeenschappelijke richtlijnen opstellen en onderzoek doen

Filmpje

 1. pdf Do and dont's 1,6 MB Download

Veelgestelde vragen

Brochures

 1. pdf Algemene informatie Lymfoedeem Download
 2. pdf Blijf lymfoedeem de baas. Bewustwordingscursus Download
 3. pdf Chirurgische Reductiebehandeling van Lymfoedeem Download
 4. pdf Echo Doppler onderzoek – duplex Download
 5. pdf Lipoedeem Download
 1. pdf Lipoedeem traject Download
 2. pdf Lymfoedeem – een functionele BH en een goede prothese Download
 3. pdf Midline lymfoedeem Download
 4. pdf Revalidatie bij kanker Download
 5. pdf Therapeutisch elastische kousen, verstrekking via HHC Download
 6. pdf Therapeutische elastische kousen, verstrekking via Mathot / Dantuma Download
 7. pdf Uw verblijf in het Expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde Download
 8. pdf Verwijzing naar het satellietbehandelcentrum Lymfologie Download
 9. pdf Wondroos Download