Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidziekte. Kenmerkend voor HS zijn terugkerende, pijnlijke ontstekingen in bijvoorbeeld uw liezen en/of uw oksels. Ook in andere lichaamsplooien zoals bij uw borsten en billen kunt u klachten krijgen. Naast losse ontstekingen kan HS ook onderhuidse gangetjes (sinussen) vormen.

Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft HS. De ziekte ontstaat meestal na de puberteit en is het meest actief tussen het twintigste en dertigste levensjaar. HS komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak

De oorzaak van HS is nog niet helemaal duidelijk. Er ontstaat een afsluiting van de uitgang van uw haarzakjes. Deze afsluiting wordt veroorzaakt door hoornpropjes (mee-eters). Door deze afsluiting komen er huidcellen en bacteriën onder uw huid terecht. Uw lichaam probeert dit op te ruimen en reageert hierop met een ontsteking  (zwelling, roodheid en pijn), waarbij zelfs abcessen (holten met pus) kunnen ontstaan. Roken, overgewicht en een erfelijke belasting zijn de belangrijkste risicofactoren voor HS. Er is geen verband aangetoond tussen het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het ontstaan van HS.

Impact

HS kan klachten met zich meebrengen, waardoor u niet meer alles in het leven kunt doen wat u vroeger kon. Dit komt door de pijn en de continue uitvloed van talg, vocht en pus uit de ontstoken gebieden. Dat kan voor problemen op uw werk zorgen, maar kan ook leiden tot een sociaal isolement en depressieve gevoelens. Het kan prettig zijn om uw eigen ervaringen met iemand te bespreken. Tijdens het consult in Nij Smellinghe kunt u dit met de dermatoloog/verpleegkundige of doktersassistente bespreken. Daarnaast biedt de hidradenitis patiënten vereniging (HPV) een platform voor patiënten om onderling  ervaringen uit te wisselen.

Behandelingen

HS is helaas niet te genezen. Wel is het mogelijk om de ziekte te onderdrukken en zo de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Aangezien HS een chronische aandoening is, kan de ziekte terugkomen wanneer u stopt met de behandeling. De belangrijkste behandelopties zijn plaatselijke behandelingen, antibiotica tabletten, middelen die het immuunsysteem remmen en operatieve ingrepen. Vaak is een combinatie van meerdere behandelingen nodig om de ziekte onder controle te krijgen.

Hi-CARE behandelprotocol

In Nij Smellinghe behandelen we HS volgens het Hi-CARE behandelprotocol. Dit behandelprotocol komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Nij Smellinghe in Drachten, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Deventer Ziekenhuis en het Meander Medisch Centrum. Het Hi-CARE behandelprotocol is opgesteld door gespecialiseerde dermatologen. Het behandelprotocol bestaat uit de volgende aanpak.

Leefmaatregelen
U kunt zelf het nodige doen om de klachten van HS tegen te gaan. Er zijn aanwijzingen dat afvallen en stoppen met roken leiden tot afname van de ziekte. Daarom adviseren we u altijd om te stoppen met roken en af te vallen. U kunt met uw dermatoloog, de verpleegkundige of doktersassistente bespreken of u hier hulp bij nodig heeft.

Plaatselijke behandelingen
We kunnen de klachten aanpakken met Resorcinol 15% in lanettecrème en antibiotica lotions (clindamycine 1% lotion).

Antibioticakuur
De meest gangbare behandeling van HS is een langdurige tetracycline antibioticakuur, bijvoorbeeld doxycycline, voor een periode van drie maanden. Wanneer dit onvoldoende effect heeft, komt u in aanmerking voor een combinatiebehandeling van rifampicine en clindamycine gedurende 6 tot 16 weken.

Biologicals
Wanneer bovenstaande behandelingen niet werken, komt u in aanmerking voor biologicals. Biologicals zijn kunstmatig gemaakte eiwitten, die dezelfde structuur hebben als uw lichaamseigen eiwitten. Ze grijpen in op uw immuunsysteem. De meest gangbare biologicals zijn adalimumab en infliximab.

Operaties
Wanneer HS in uw lichaam onderhuidse gangetjes (sinussen) heeft gevormd, is een operatie noodzakelijk. Daarvoor verwijzen we u door naar informatie in de folder STEEP procedure bij Hidradenitis Suppurativa (Acne ectopica).