Verpleegkundig planbord biedt verpleegkundigen Nij Smellinghe continu actueel overzicht over patiënt

Verpleegkundig planbord biedt verpleegkundigen Nij Smellinghe continu actueel overzicht over patiënt

Geplaatst op 18 mrt 2019

18 maart 2019 zet Nij Smellinghe een nieuwe stap in innovatie. Het ziekenhuis gaat, als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland, werken met het verpleegkundig planbord. Dit digitale bord geeft één duidelijk, actueel overzicht van de gegevens van opgenomen patiënten en draagt bij aan kwalitatieve en veilige zorg.

Verpleegkundig

Patiëntgegevens direct actueel
“Het verpleegkundig planbord stelt verpleegkundigen in staat om continu een actueel overzicht over de patiënt te houden,” aldus voorzitter Raad van Bestuur Bert Kleinlugtenbeld. “Overzicht houden en gegevensuitwisseling met collega’s gaat met het planbord veel eenvoudiger en sneller. Ik ben er trots op dat we het verpleegkundig planbord nu in ons ziekenhuis introduceren. We hebben er hard aan gewerkt om een gebruiksvriendelijk overzicht te maken.”  

Op het planbord staan de gegevens van opgenomen patiënten, bijvoorbeeld over diagnose, medicijngebruik, onderzoeksresultaten en de opname- en ontslagdatum. Deze gegevens komen uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).  Uniek is dat Nij Smellinghe de getoonde patiëntgegevens direct uit de database van het EPD haalt, waardoor de gegevens op het scherm realtime en altijd actueel zijn.

Bijdrage aan continuïteit en kwaliteit van zorg
Zorgprofessionals kunnen ook informatie over het aantal verwachte patiënten en het aantal beschikbare en bezette bedden op de afdeling van het planbord aflezen. In eerste instantie start een pilot op de afdelingen Chirurgie/Urologie (A1) en Interne Geneeskunde (A2), de andere verpleegafdelingen volgen later. 

Kleinlugtenbeld: “Werken met het verpleegkundig planbord draagt bij aan de continuïteit en kwaliteit van zorg en levert stuurinformatie voor overleggen met collega’s (ook van andere  disciplines). Dit bevordert doelmatig overleg. Doordat ook vitale functies van de patiënt, zoals bloeddruk en hartslag zichtbaar zijn, is er constant een beeld van hoe het met de patiënt gaat!”

Privacy gewaarborgd
Alle getoonde gegevens komen uit een beveiligde digitale omgeving en in verband met privacy hangen de schermen op locaties waartoe alleen zorgmedewerkers toegang hebben.