Professor doktor Pel inspiratiebron voor Nij Smellinghe

Professor doktor Pel inspiratiebron voor Nij Smellinghe

Geplaatst op 17 dec 2019

De in 1852 geboren Drachtster professor doktor Pieter Klazes Pel stond bekend als een bijzondere hoogleraar intern geneeskundige. Hij had niet alleen oog voor de ziekte, maar keek ook naar de persoon achter de ziekte. Dit sluit goed aan waar ziekenhuis Nij Smellinghe zich dagelijks voor inzet, namelijk het centraal stellen van kwaliteit van leven: Positieve Gezondheid. Het borstbeeld van prof. dr. Pel is vandaag door Bert Kleinlugtenbeld, Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smellinghe en Piet de Ruiter, wethouder Smallingerland onthuld.

Professor

De mens achter de patiënt
Nij Smellinghe omarmt het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Positieve gezondheid staat voor een bredere kijk op gezondheid. Een kijk naar de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van patiënten. En om zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Als ziekenhuis kijken wij naar de mens achter de patiënt. Wij kijken naar de gezondheid en mogelijkheden voorbij de klachten van een aandoening. We gaan hierbij uit van de wensen en eigen kracht van mensen en kijken samen naar de beste oplossing. Dagelijks zetten wij ons in als ziekenhuis om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en welbevinden van onze patiënten. Prof. dr. Pel is voor Nij Smellinghe een inspiratiebron. 

Wie is prof. dr. Pieter Klazes Pel
100 jaar geleden is professor doktor Pieter Klazes Pel overleden (1852-1919). Hij was zoon van huisarts K.P. Pieter Klazes Pel (1824-1889) met een praktijk aan de Zuidkade 12 te Drachten. Professor dr. Pel ging studeren in Leiden. In 1876 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit te Leiden. Na zijn promotie voltooide hij zijn opleiding bij medische centra in Berlijn, Parijs en Wenen. In 1878 werd hij aange­steld als lector geneeskunde aan de Universiteit van Am­sterdam en in 1883 als gewoon hoogleraar in de interne geneeskunde aan deze universiteit. Als intern geneeskundige was prof. dr. Pel erg geliefd bij zijn patiënten. Hij had niet alleen oog voor de ziekte, maar keek ook naar de persoon achter de ziekte. Zijn denken sluit aan bij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid wat een belangrijk thema is binnen Nij Smellinghe.

Onthulling beeld prof. dr. Pel
De Drachtster beeldhouwer Pier Pander heeft in 1909 een borstbeeld van Pel gemaakt. Een marmeren kopie daarvan heeft jarenlang in de Statenpassage van de Tweede Kamer in Den Haag gestaan. Met medewerking van het Pier Pander Museum-Historisch Centrum Leeuwarden werd een kopie vervaardigd. Deze zal samen met de bewaard gebleven oude deuren van het geboortehuis van Pel geëxposeerd worden in de hal van Nij Smellinghe.