Patiëntvriendelijker opereren voor diabetespatiënten

Geplaatst op 23 aug 2018

Voor diabetespatiënten die een operatie ondergaan in Nij Smellinghe en antidiabetica krijgen in tabletvorm (NIDDM) zijn per 16 juli een aantal veranderingen doorgevoerd die de zorg patiëntvriendelijker maken.

Alle patiënten die in Nij Smellinghe worden geopereerd, hebben van te voren een afspraak op de polikliniek Preoperatieve Screening. Na deze screening wordt doorgaans direct de operatiedatum vastgesteld. Bij diabetespatiënten ging dit voorheen anders. Zij moesten na de screening wachten op een operatiedatum, omdat de internist eerst het behandelplan rond de behandeling van diabetes voorafgaand, tijdens en na de operatie moest vaststellen.

Na intensief overleg met de internisten is nu het nieuwe diabetesbeleid vastgesteld voor diabetespatiënten die antidiabetica krijgen in tabletvorm. De wijziging geldt niet voor diabetespatiënten die insuline spuiten.
Het nieuwe diabetesbeleid levert een aantal veranderingen op, die de zorg patiëntvriendelijker maakt:

Per 16 juli wordt bovengenoemd behandelplan opgesteld door de polikliniek Preoperatieve Screening, waardoor we de operatiedatum direct na de screening kunnen vaststellen

Diabetespatiënten werden voorheen anderhalf uur eerder opgenomen dan andere patiënten en kregen dan een infuus op de verpleegafdeling. Bij een vroege operatie was het zelfs nodig om de diabetespatiënt de avond voor de operatie op te nemen. Sinds 16 juli krijgt de diabetespatiënt het infuus toegediend op de operatiekamer en is een vroege opname niet meer nodig.