Donderdag 26 september draait ziekenhuis Nij Smellinghe vanwege cao-onderhandelingen zondagsdienst

Geplaatst op 20 sep 2019

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de ziekenhuizen hebben nog geen resultaat opgeleverd. De vakbonden hebben daarom bekendgemaakt dat aanstaande donderdag 26 september tussen 00.00 tot en met 23.59 uur meerdere afdelingen in Nij Smellinghe een zondagsdienst gaan draaien. Het ziekenhuis belt vanaf maandag 23 september alle patiënten van wie de afspraak moet worden verplaatst in verband met de cao-actie voor 26 september.

Afdelingen
Op donderdag 26 september gaan de operatiekamers (OK), polikliniek Preoperatieve screening en Radiologie een zondagsdienst draaien. Op de OK worden wél acute patiënten, oncologische patiënten en kinderen behandeld. Bij de afdeling Radiologie worden wél acute patiënten gezien. De poliklinieken en andere afdelingen in ons ziekenhuis zijn gewoon open. Helaas moeten er door deze zondagsdienst afspraken en operaties worden verplaatst.

Afspraak verplaatsen
Elke patiënt heeft bericht gehad en alle afspraken zijn verplaatst.

Zondagsdienst
Zondagsdienst betekent dat betrokken werknemers, wat betreft de patiëntenzorg, werken alsof het zondag is. Tijdens een zondagsdienst worden alleen spoedgevallen behandeld. De veiligheid van patiënten en medewerkers blijft gewaarborgd.

Veelgestelde vragen

 • Waarom wordt er actie gevoerd?

  Na zes onderhandelingsronden om te komen tot een nieuwe cao zijn de werkgevers (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, NVZ) en de werknemers (FNV Zorg en Welzijn, CNV, Nu’91 en FBZ) niet tot overeenstemming gekomen. Daarom hebben de vakbonden acties aangekondigd. Daarmee hopen ze alsnog dat de NVZ aan hun eisen tegemoetkomt.

 • Wat is het voorstel van de vakbonden en van de werkgevers(NVZ)?

 • Welke afdelingen voeren actie in Nij Smellinghe?

  Er zijn acties op de operatiekamers (OK), polikliniek Preoperatieve screening en Radiologie. Alle overige afdelingen, poliklinieken en de Apotheek voeren geen actie. Als u niet bent gebeld, gaat uw afspraak in het ziekenhuis dus gewoon door.

 • Gaan deze afdelingen op 26 september helemaal dicht?

  Nee, er worden zondagsdiensten gedraaid.

 • Als ik nu niet ben gebeld?

  Dan gaat u afspraak in het ziekenhuis gewoon door.

 • Wat zijn zondagsdiensten?

  Zondagsdiensten houden in dat betrokken werknemers wat betreft de patiëntenzorg werken alsof het zondag is. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen behandeld. De veiligheid van patiënten en medewerkers blijft gewaarborgd.

 • Wat gaat er precies gebeuren op 26 september?

  De operatiekamers (OK), polikliniek Preoperatieve screening en Radiologie draaien op 26 september zondagsdiensten. Dat betekent dat ze alleen spoedgevallen behandelen. De bestuurders van alle vakbonden zijn die dag in het ziekenhuis, en 's ochtends wordt buiten een bijeenkomst georganiseerd voor alle medewerkers die aanwezig kunnen zijn. Er zijn al enkele spandoeken en posters in het ziekenhuis opgehangen.

 • Wat merken patiënten en bezoekers van deze actie?

  Omdat de acties van te voren zijn aangekondigd, konden deels voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Zo proberen de afdelingen op 26 september bij voorbaat geen afspraken te plannen zodat er ook zo min mogelijk afspraken verplaatst hoeven te worden. De operaties die al op 26 september gepland staan worden verplaatst. Wij snappen dat dit vervelend is voor de betrokken patiënten. Op de actiedag zelf zult u merken dat er reuring in het gebouw is, er loopt wellicht een actiegroep rond die flyers uitdeelt en er hangen spandoeken. Ook staat er een ludieke patiëntenactie gepland.

 • Kan ik een röntgenfoto laten maken op 26 september?

  Radiologie behandelt alleen spoedgevallen die via de huisarts of via de SEH binnenkomen. Foto's die bijvoorbeeld alleen ter controle worden aangevraagd, worden op een andere dag gemaakt. Als u hiervoor een afspraak heeft gepland op 26 september, wordt u gebeld door de afdeling. Als u niet wordt gebeld, dan gaat uw afspraak gewoon door.

 • Krijgen andere afdelingen het nu extra druk deze dag?

  Sommige afdelingen, zoals de SEH, gaan merken dat ze het 26 september drukker krijgen dan anders. Andere, zoals de verpleegafdelingen, hebben juist minder te doen omdat er geen geplande operaties zijn. Zij zullen het wel op andere dagen drukker krijgen, om de verplaatste zorg alsnog te leveren. Daarnaast verwachten we dat de wachttijden bij radiologie mogelijk zullen oplopen als gevolg van verplaatste afspraken om radiologisch onderzoek te doen of een röntgenfoto te maken. Wij vragen hiervoor uw begrip.