Kraamafdeling & verloskamers (verpleegafdeling B3)

De afdeling Kraam en Verloskunde (B3) is een gecombineerde afdeling. In het voorste gedeelte is de Kraamafdeling (Obstetrie). Hier worden zwangere vrouwen, kraamvrouwen en gezonde baby's verpleegd. Op de Kraamafdeling zijn elf bedden en tien wiegen. Verder zijn er verloskamers, gezinskamers en een weeënkamer. In het achterste gedeelte van de afdeling B3 zijn twee specialismen gevestigd: Orthopedie en Gynaecologie. Heeft een pasgeboren baby extra zorg nodig, dan zijn er op de Kinderafdeling (op de begane grond) couveuses en 'couveusesuites'.

Poliklinisch bevallen
Wilt u poliklinisch bevallen in Nij Smellinghe? Met ingang van 12 juni 2017 kunt u zich hiervoor inschrijven op de kraamafdeling. Op dinsdag, woensdag en donderdag kunt u tijdens kantooruren bellen naar telefoonnummer (0512) 58 8520.

Verloskamers
In Nij Smellinghe zijn vier verloskamers en een triagekamer (onderzoekskamer). Op de verloskamers vinden bevallingen plaats. Maar je kunt hier ook terecht voor verschillende onderzoeken en behandelingen zoals het maken van een CTG (hartfilmpje van de baby), een echografie of het controleren van uw bloeddruk.

Gezinskamers
Voor moeders die na de bevalling zorg nodig hebben - en hun gezonde baby - zijn er gezinskamers. Hier kan moeder samen met haar baby op een rustige en ontspannen manier bijkomen en opknappen. De kamers zijn huiselijk ingericht. Er is een bed voor moeder en ook vader mag blijven overnachten. Verder vind je een zitje, koelkast en tv in de kamer en natuurlijk alles om de baby (zoveel mogelijk zelf) te verzorgen. Bijvoorbeeld na een keizersnede is het voor de kersverse ouders een uikomst als ook vader kan overnachten en het gezin samen kan zijn. Het is niet mogelijk de gezinskamers te reserveren. Voor de gezinskamers hoeven patiënten geen eigen bijdrage te betalen.
gezinskamer 1

Gezinskamer+
De Gezinskamer+ is speciaal ontwikkeld om de moeder met intensieve zorgvraag, en haar zieke zuigeling, samen te kunnen laten zijn in de eerste belangrijke dagen van hun nieuwe levensfase. Naast ruimte voor moeder en kind is er ook de mogelijkheid voor de partner om te verblijven en overnachten. Juist dit maakt het zo bijzonder, omdat nu nog vaak kind, moeder en vader apart van elkaar moeten verblijven in het ziekenhuis.

Weeënkamer
De weeënkamer is bedoeld voor zwangere vrouwen bij wie de bevalling nog niet helemaal doorzet. Het is dan stressvol om steeds heen en weer naar het ziekenhuis te rijden. Zij kunnen met hun partner naar Drachten komen en in alle rust de bevalling op gang laten komen. Ook voor verloskundigen (van buiten het ziekenhuis) is er ruimte om te verblijven en om onderzoek te doen.
 
Bereikbaarheid
Je loopt door de centrale hal van de hoofdingang of de poliklinieken naar de verpleegafdelingen. Je vindt de afdeling op de 3e verdieping. Volg route 68 voor de Kraamafdeling (B3) en voor de verloskamers (C3) volgt u route 65. De Kraamafdeling is bereikbaar op telefoonnummer (0512) 588 520.
De verloskamers zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer (0512) 588 523.

Wie werken er?
De artsen werken in een maatschap. Hierdoor kan het voorkomen dat je tijdens je opname niet je eigen behandelend arts aan bed krijgt in verband met weekend-, avond- en nachtdiensten.

Op de afdeling werken gynaecologen. In de verloskamers werken verloskundigen. Zij zijn 24 uur per dag aanwezig en ze zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van de bevalling in het ziekenhuis. Ook lopen zij kraamvisite op de afdeling. Verder werken er op de afdeling verpleegkundigen, gespecialiseerde obstetrie/gynaecologie verpleegkundigen en senior verpleegkundigen. Zij zijn verantwoordelijk voor de verpleging en verzorging en ze zijn 24 uur per dag aanwezig.
 
Tijdens je verblijf in het ziekenhuis krijg je verder nog te maken met: de voedingsassistent(e), de afdelingsassistent, een afdelingssecretaresse, medewerkers van de huishoudelijke dienst en enkele vrijwilligers. Bij het afnemen van bloed, komt een klinisch chemisch analist langs.

Borstvoeding, lactatiekundige
In ons ziekenhuis werkt een lactatiekundige, Saskia Barentsen. Je kunt haar raadplegen voor alle zaken rondom borstvoeding. Je kunt je aanmelden voor haar spreekuur via de medewerkers van de polikliniek gynaecologie. Je kunt een afspraak maken met de lactatiekundige op dinsdagochtend tussen 8.00 en 12.00 uur op telefoonnummer (0512) 588 513. Bij problemen of vragen kan de spreekuurassistente van de polikliniek Gynaecologie een afspraak voor je maken. De polikliniek Gynaecologie is bereikbaar op telefoonnummer (0512) 588 257. Daarnaast zijn alle verpleegkundigen van de kraam- en kinderafdeling geschoold in het geven van adviezen en begeleiding rondom borstvoeding.

Borstvoeding Certificaat
Sinds 2010 hebben wij het certificaat Zorg voor Borstvoeding ontvangen. Dit kwaliteitskeurmerk bevestigt dat de zorg voor borstvoeding in het Nij Smellinghe Ziekenhuis voldoet aan de tien vuistregels die opgesteld zijn door Unicef en de World Health Organization (WHO).

Overige informatie
Gebruik van een mobiele telefoon is in de verloskamers niet toegestaan. Je mag je mobiele telefoon wel gebruiken op de afdeling.

Bezoektijden
Van 15.00 uur tot 19.30 uur.
Voor de Kraamafdeling geldt voor vaders/partners een afwijkende bezoektijd. Zij zijn de hele dag tussen 10.00 en 21.00 uur welkom.

Voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen
De Kraamafdeling organiseert meerdere malen per jaar een voorlichtingsavond over bevallen in ons ziekenhuis. Meer informatie en de data vind je op de pagina Voorlichtingsavonden voor zwangere vrouwen.

Voorlichtingsavonden over borstvoeding
Er worden meerder informatieavonden over borstvoedingen in ons ziekenhuis georganiseerd. Meer informatie hierover vind je op de pagina Voorlichtingsavonden over borstvoeding.