Radiologie

Onderzoek met röntgenstraling en magnetische golven

Radiologie is het medisch specialisme waarbij we met behulp van 'beeldvormende technieken' onderzoek doen naar de binnenkant van uw lichaam om een diagnose te kunnen stellen.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

Voorbereiden op een bezoek

U kunt op verschillende manieren een doorverwijzing krijgen voor de afdeling Radiologie.

 • U bent al opgenomen in Nij Smellinghe
 • U brengt een bezoek aan een polikliniek van Nij Smellinghe en de medisch specialist verwijst u door naar de afdeling Radiologie. Hij stuurt uw verwijzing elektronisch door. U hoeft u alleen uw patiëntenpas mee te nemen
 • U bent door uw huisarts verwezen naar de afdeling Radiologie. U heeft de verwijsbrief of het verwijsnummer van uw huisarts nodig. Neem ook uw patiëntenpas mee
Wilt u meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe?

Onderzoeken

Voor ons onderzoek passen we diverse beeldvormende technieken toe. Naast de welbekende röntgenfoto zijn dat bijvoorbeeld de CT-scan, de echografie en de MRI-scan. Daarnaast beschikken we over een hartcatheterisatie- en een interventiekamer. Hier kunnen we de bloedvaten rondom uw hart en de rest van uw lichaam in beeld brengen.

Onze radiologen zijn gespecialiseerd in het doen van dit soort onderzoeken. Ook kunnen ze via de beeldvormende technieken operaties uitvoeren. Daarbij wordt via een klein sneetje in uw huid het benodigde weefsel uit uw lichaam gehaald voor onderzoek of behandeling.

De meeste onderzoeken worden uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant (MBB'er). Hij of zij is opgeleid om met röntgenstraling te werken. Op basis van de beelden stelt de radioloog de diagnose en geeft advies aan uw behandelend arts.

Uitslag van het onderzoek
De radioloog beoordeelt de resultaten van het onderzoek. Na afloop van een onderzoek krijgt u niet direct een uitslag mee. Na de beoordeling van de radioloog stuurt hij de uitslag van het onderzoek naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  Heeft uw huisarts het onderzoek aangevraagd? Dan krijgt uw huisarts uiterlijk drie werkdagen na het onderzoek de uitslag.

Meer informatie

Vaak denkt men dat de straling die vrijkomt bij röntgenonderzoek gevaarlijk is. De dosis die we gebruiken voor röntgenonderzoek en voor nucleair geneeskundig onderzoek is echter zo klein, dat er geen schadelijke effecten kunnen optreden. Bovendien maken we altijd een afweging of het onderzoek een wezenlijke bijdrage levert aan uw diagnose.

Zwangerschap en straling
Voor zwangere vrouwen kan röntgenonderzoek risico's met zich meebrengen. Uw kind in de baarmoeder is namelijk extra gevoelig voor de nadelige gevolgen van straling, met name in de eerste paar maanden van uw zwangerschap. Als een onderzoek nodig is waarbij straling vrijkomt in de buurt van de baarmoeder, bekijken we van tevoren of er alternatieven mogelijk zijn. Soms kunnen we het onderzoek ook uitstellen.

Als er geen straling in de buurt van uw baarmoeder komt, is röntgenonderzoek meestal ongevaarlijk voor uw baby. In sommige gevallen blijkt pas achteraf dat u zwanger was in de periode dat het röntgenonderzoek plaatsvond. Als de baarmoeder tijdens het onderzoek directe straling heeft gekregen, raden we u aan om contact op te nemen met de afdeling Radiologie. We kunnen dan een inschatting maken van de dosis straling die uw ongeboren kindje heeft gekregen. Meestal is deze echter zo laag, dat verdere maatregelen niet nodig zijn.

Veelgestelde vragen

 • Hoe maak ik een afspraak bij de afdeling Radiologie?

  Vaak krijgt u via een specialist van Nij Smellinghe een verwijzing naar de afdeling Radiologie. U hoeft dan geen afspraak te maken. Ook uw huisarts kan u doorverwijzen. In dat geval neemt u telefonisch contact op met de afdeling Radiologie via 0512 588 814 om een afspraak in te plannen. U ontvangt daarna een afsprakenbrief, waarin u alvast handige informatie vindt over wat u mee moet nemen.

 • Hoe kan ik me voorbereiden op het echo-onderzoek?

  Het is belangrijk om te weten dat u voor bepaalde onderzoeken nuchter moeten zijn. Dat geldt voor de bovenbuik-echografie. Voor een echo van uw nieren of onderbuik, vragen wij u met een volle blaas te komen. Anders kunnen we de onderzoeken helaas niet uitvoeren. Vraagt u voor de zekerheid aan uw huisarts waar u aan moet voldoen, voordat u naar de afdeling Radiologie komt. Uw huisarts is goed geïnformeerd over de voorwaarden.

  Let op: zonder afspraak kunnen we echo-onderzoeken van de spieren, gewrichten en het skelet niet uitvoeren, omdat hiervoor een gespecialiseerde radioloog op de afdeling aanwezig moet zijn.

 • Moet ik een afspraak maken voor een röntgenfoto?

  Wanneer uw huisarts een doorstuurt voor een röntgenfoto, dan kunt u zonder afspraak naar Nij Smellinghe komen voor dit onderzoek. Tussen 8.00 – 16.30 uur kunt u zich met verwijzing melden bij de afdeling Radiologie.

 • Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?

  Klik dan hier.

 • Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?

  Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.