Pigmentafwijkingen

Met de nieuwste Sinon Wavelight Q-switched Ruby laser kunnen ontsierende pigmentvlekken effectief worden behandeld. Alleen donkere vlekken komen in aanmerking zoals lever- en ouderdomsvlekken, sproeten en tatoeages. Ook zogenaamde hemosiderinepigmentaties (= pigmentvlekken ontstaan door ijzerophopingen) aan de onderbenen kunnen met de laser worden behandeld.

Oppervlakkig gelegen pigmentvlekken zullen over het algemeen één tot twee behandelingen nodig hebben om te verdwijnen. Dieper gelegen pigmentvlekken verdwijnen pas na meer dan twee behandelingen.

Er kan uiteraard geen garantie worden gegeven dat de pigmentvlekken bij iedere patiënt verdwijnen. Sommige donkere vlekken reageren niet of alleen gedeeltelijk, zelfs na meerdere behandelingen. Belangrijk is daarom om factoren die de terugkeer van de overmatige pigmentatie bevorderen (zoals zonblootstelling) te vermijden, zelfs wanneer de vlekken aanvankelijk verdwenen zijn.

De behandeling voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. Het behandelde gebied wordt eerst wit. Dit is een teken dat het pigment wordt verdampt. Tegelijkertijd of enkele minuten hierna treedt er roodheid en zwelling op die na een aantal minuten weer verdwijnen. Wanneer een groter gebied wordt behandeld lijkt de napijn op een zonverbranding die enkele uren kan aanhouden. In enkele gevallen kunnen de laserstralen zo sterk zijn dat er onmiddellijk kleine puntbloedinkjes optreden. Deze bloedinkjes zijn onschuldig en helen snel. Soms ontstaan er ook kleine blaren. Deze bevatten helder weefselvocht. De blaren drogen vanzelf in en vormen een korstje.

Bijwerkingen
Littekens treden normaliter niet op wanneer u zich aan de door de arts gegeven voorschriften houdt. Bij patiënten met een donkere huid kan soms een donkere verkleuring optreden van het behandelde huiddeel (hyperpigmentatie). In het algemeen verdwijnt deze vanzelf na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen verdwijnt deze niet. Bij sommige patiënten blijft het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. Deze "hypopigmentatie" verdwijnt ook meestal na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen kan deze bijwerking echter ook blijvend zijn.

Kijk op www.huidarts.com voor een beschrijving van diverse pigmentstoornissen.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek