Ontharingslaser

In Nij Smellinghe maken we gebruikt van het ontharen met behulp van de Lightsheer ofwel de diodelaser. De diodelaser werkt in op het pigment in de haren en is dus het meest effectief als de haren in de actieve (anagene) groeifase zitten. Omdat niet alle haren tegelijk in deze fase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Men gaat uit van gemiddeld 6 tot 8 behandelingen, dit is tevens afhankelijk van de te behandelen locatie.

Ontharingslaser
Doordat de Laserstraal een doorsnede heeft van 1 cm² kunnen vele haarzakjes tegelijk worden vernietigd. Hierdoor is het mogelijk grote gebieden zoals oksels, bikinilijnen, maar ook hele armen, benen of zelfs de gehele rug te behandelen. Door de hoge effectiviteit van de Lightsheer Laser is eindeloos behandelen niet nodig.

Om de opperhuid niet te beschadigen door de hoge energie heeft de Lightsheer Laser een gekoelde tip (5 C°). Deze beperkt in hoge mate de pijnprikkel die door de opwarming wordt veroorzaakt, zodat de behandeling over het algemeen zeer goed wordt verdragen. De laser werkt in op het pigment in de haren en is dus het meest effectief als de haren in de actieve (anagene) groeifase zitten. Omdat niet alle haren tegelijk in deze fase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Men gaat uit van gemiddeld 5-10 behandelingen, dit is mede afhankelijk van de te behandelen locatie.

Het is mogelijk grote gebieden zoals oksels, bikinilijnen, maar ook hele armen, benen of zelfs de gehele rug te behandelen. Door de hoge effectiviteit van de Lightsheer Laser is eindeloos behandelen niet nodig.

Om de opperhuid niet te beschadigen door de hoge energie heeft de Lightsheerlaser een gekoelde tip (5 C°). Deze beperkt in hoge mate de pijnprikkel die door de opwarming wordt veroorzaakt, zodat de behandeling over het algemeen zeer goed wordt verdragen.

Hoe werkt de Lightsheer laser?
De Lightsheer laser van Nij Smellinghe is een ultra-moderne, niet-invasieve laser die speciaal ontworpen is voor ontharing om ongewenst haar op een efficiënte manier te verwijderen. De Lightsheer laser zendt een krachtige, zeer zuivere lichtbundel uit. Deze lichtbundel wordt maar een fractie van een seconde uitgezonden op uw huid. De energie van deze laserstraal wordt in het pigment van de haarwortels omgezet in warmte, waardoor de haarwortels zodanig beschadigd raken dat nieuwe haargroei niet meer mogelijk is. Per laserschot kunnen vele haarwortels tegelijk behandeld worden. Uw huid zelf wordt door een ingenieus koelsysteem beschermd tegen oververhitting.

Is het mogelijk alle kleuren haar te verwijderen?
De energie van het Laserlicht wordt hoofdzakelijk opgenomen in het pigment dat geconcentreerd is in het haarzakje. Hierdoor worden de haarwortelcellen dusdanig verhit dat ze worden vernietigd en er geen haar meer kan uitgroeien. Omdat het lasersysteem inwerkt op het pigment van de haren kunnen alleen gepigmenteerde haren worden behandeld. In het algemeen geldt: hoe donkerder uw haar, hoe beter het effect.

Is het mogelijk álle haren te verwijderen?
Haren groeien in verschillende fasen. Na een lange groeifase gaat de haarfollikel, waar het haartje in groeit, in rust. Pas na weken tot maanden groeit er weer een nieuwe haar uit. De laser werkt alleen op de haren die in de groeifase zijn, wat betekent dat per behandelsessie slechts een deel van de haren effectief behandeld wordt. Voor een optimaal resultaat zijn dus meerdere behandelingen nodig.

In het algemeen kan men zeggen dat bij elke behandelsessie steeds de helft van de beharing van uw behaarde huid wordt verwijderd. Na één sessie is dus over het algemeen ongeveer 50% verdwenen, na de tweede behandeling ongeveer 75% en na de derde sessie ruim 80%. Deze percentages kunnen overigens voor elk huid- en haartype verschillen.

Kunnen er weer haren terugkomen?
Door de laserbehandeling raken de haarzakjes permanent beschadigd en komen er dus geen haren meer terug. Wel kunnen in de loop van de tijd nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren kunnen groeien. Dit is een natuurlijk proces en deze haartjes zouden ook spontaan ontstaan zijn in onbehandelde huid. Om het resultaat van de laser te behouden is elke één à twee jaar een behandelsessie aan te raden, waarbij de nieuwe haartjes worden aangepakt.

Is behandeling met de Lightsheer laser pijnlijk?
De behandeling is zeker niet geheel pijnloos, maar een verdoving is niet nodig. De behandeling is meestal goed te verdragen, ook als er grote gebieden tegelijk behandeld worden.

Zijn er bijwerkingen?
Na de behandeling is de behandelde huid iets rood en gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele dagen. Soms zijn er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven en een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de arts of huidtherapeute.

Zijn er risico’s?
Complicaties komen niet vaak voor. In sommige gevallen kunnen donkere of lichte plekken ontstaan na de behandeling. Meestal gebeurt dit na blootstelling aan de zon en bij donkere huidtypes. Deze problemen zijn meestal van voorbijgaande aard. Het kan maanden duren voordat deze vlekken weer bijkleuren. Bij donkere plekken is het belangrijk dat u deze plaatsen goed blijft beschermen tegen de zon. Lichte vlekken kunt u daarentegen na 6 weken zonbescherming weer laten bruinen in de zon.

In zeldzame gevallen kunnen deze verkleuringen blijvend zijn. Littekens zien we echter zeer zelden. Soms wordt door laserbehandeling in eerste instantie een toename van donker haar gezien. De lichte dunne haartjes zijn dan aangezet tot pigmentvorming. In dat geval moet u doorgaan met de behandelingen. De donkere haren zullen dan uiteindelijk verdwijnen. Helaas heeft u dan wel meer behandelingen nodig dan gebruikelijk.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
De eerste stap is het scheren van het zichtbare haar. U zult gevraagd worden om een donkere bril te dragen, ter bescherming van uw ogen. Daarna wordt een koude gel op de te behandelende plek aangebracht. Vervolgens wordt het Lightsheer handstuk op de huid geplaatst en beginnen de laserpulsen. Wanneer de gel verwijderd wordt, komt een deel van het haar mee. Het resterende deel van het haar valt uit binnen ongeveer twee weken na de behandeling. Elke laserpuls voelt aan als een licht prikje of kneepje, vergelijkbaar met de aanraking van een elastiekje dat tegen de huid schiet. Verdoven is niet noodzakelijk, de meeste mensen verdragen de behandeling goed.

Zijn er leefregels?
Vanaf 6 weken voor de behandeling mogen de haren alleen geknipt of geschoren worden. Andere ontharingsmethoden zoals harsen, epileren of crèmes zijn niet toegestaan. Op de dag van de behandeling dient u zich van tevoren te scheren. Vanaf vier weken vóór en na de behandeling mag u de huid niet meer blootstellen aan UV- straling (zonnebank of zon). Tussen de behandelingen door zult u indien nodig een beschermende sunblock ontvangen. Op de dag van behandeling mag u geen make-up, lipstick of lipliner gebruiken.

Hoe is de Lightsheer laser te vergelijken met andere manieren van ontharen?
Scheren, waxen, en ontharingscrèmes geven maar een tijdelijk effect en zijn vaak pijnlijk. Bij elektrisch epileren worden de haarzakjes stuk voor stuk met een elektrisch stroompje verbrand. Elektrisch epileren is een langdurig en pijnlijk proces en vergt een jarenlange behandeling. Met de Lightsheer worden in één seconde vele haarzakjes tegelijk behandeld op een minder pijnlijke en duurzame manier.

Waarin verschilt de Lightsheer laser van de zogenoemde ‘flitslampen’?
In verschillende klinieken wordt gebruik gemaakt van flitslampen voor ontharingsdoeleinden. Deze apparaten werken niet met laserlicht maar met gewoon intensief flitslicht. Dit licht bestaat uit verschillende golflengtes. Voor de ontharing zijn alleen bepaalde golflengtes geschikt. De overige golflengtes moeten worden uitgefilterd. Flitslicht is niet synchroon zoals laserlicht en gaat alle richtingen uit net zoals licht van een gewone lamp. Hierdoor dringt het minder diep in de huid door. Dieper gelegen haarwortels reageren dan onvoldoende, waardoor niet het gewenste effect ontstaat. De Lightsheer laser zendt uit op een zuivere golflengte van 800 nm en kan mede door zijn hoge vermogen ook diepergelegen haarwortels bereiken. Hierdoor kan ook worden onthaard op plaatsen waar flitslampen afhaken. De lasertechniek is veilig en het aantal behandelingen is beduidend lager dan met flitslampen.

Bijwerkingen
Over het algemeen zijn er nauwelijks bijwerkingen. Direct na de behandeling blijft een lichtrode uitslag op uw huid zichtbaar, die na ongeveer twaalf tot vierentwintig uur verdwijnt. Op langere termijn zijn (tijdelijke) pigmentaties van de huid van het behandelde gebied mogelijk. Dit komt echter zelden voor. U houdt geen littekens over aan de behandeling.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek