Littekenbehandeling

Ten gevolge van een trauma of operatie kunnen littekens overblijven die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. De huidtherapeut kan met een speciale behandeling mogelijk een deel van deze klachten verminderen. Daarnaast kan camouflage een mogelijkheid zijn om sommige littekens minder te laten opvallen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

Littekenbehandeling
Er is onderscheid mogelijk tussen ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is dun en ingetrokken. Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen.

De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Massagetechnieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem
  • Het aanbrengen van drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconen-gel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen
  • Peeling en microdermabrasie. Bij peeling en microdermabrasie wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd
  • Medische camouflage
Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek