Laserontharing bij een sinus pilonidalis

Een sinus pilonidalis wordt ook wel een haarnetcyste genoemd. Deze cyste (holte) bevindt zich meestal in, of net boven de bilspleet. Het is een holte onder de huid waarin zich meestal haren bevinden, en waarbij vervolgens een ontsteking en eventueel een abces kan ontstaan. De haren groeien bij de bilnaad naar binnen en door bacteriën kan in de holte een ontsteking en/of abces ontstaan. Met een laserbehandeling kunnen we dit probleem voorkomen.

Laserontharing bij een sinus pilonidalis
De exacte oorzaak van een sinus pilonidalis is nog niet bekend. De factoren die van invloed zijn:

  • Veel haargroei in de buurt van de bilspleet
  • Wrijving op deze plaats. Bijvoorbeeld bij een zittend beroep
  • Een diepe bilnaad
  • Verandering van de haargroei in de adolescentieperiode

Sinus pilonidalis heeft de neiging om steeds weer terug te komen. Meestal gebeurt dit binnen drie jaar.
Factoren die hierbij een rol spelen zijn:

  • Slechte persoonlijke hygiëne
  • Slecht doorbloed weefsel na eerdere operaties
  • Spanning op het operatielitteken

Waarom laserontharen bij sinus pilonidalis?
Om te voorkomen dat de sinus pilonidalis weer terugkomt wordt er geadviseerd om de bilspleet levenslang haarvrij te houden. Dit kan door middel van scheren. Dit is praktisch gezien lastig en van tijdelijke aard. U kunt er ook voor kiezen om de haren te verwijderen middels laseren. Deze behandeling zorgt ervoor dat de haren blijvend worden gereduceerd. Hierdoor wordt de kans verkleind op een nieuwe sinus pilonidalis.

Laserontharen
In de Huid- en laserkliniek van Nij Smellinghe wordt onthaard met behulp van de Lightsheer, ofwel de diodelaser. De diodelaser werkt in op het pigment in de haren en is hierdoor het meest effectief als de haren donker van kleur zijn. De haren groeien in drie fases. In de actieve (anagene) groeifase bevindt zich het meeste pigment in de haarwortel. In de andere haargroeifases neemt het pigment in de haarwortel af. Het is dus belangrijk om in de actieve groeifase te laseren. Omdat niet alle haren tegelijk in deze fase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Men gaat uit van gemiddeld vijf – tien behandelingen. Na deze behandelingen zal het grootste deel van de haren weg zijn. De overgebleven haren zijn vaak dunner. Dit zal de kans op ingroeien van de haren verkleinen.

Hoe werkt de Lightsheer laser?
De Lightsheer laser is een ultramoderne, niet invasieve laser die speciaal ontworpen is om ongewenst haar op een efficiënte manier te verwijderen. De Lightsheer laser zendt een krachtige, zeer zuivere lichtbundel uit. Deze lichtbundel wordt maar een fractie van een seconde uitgezonden op de huid. De energie van deze laserstraal wordt in het pigment van de haarwortels omgezet in warmte, waardoor de haarworteltjes zodanig beschadigd raken dat nieuwe haargroei niet meer mogelijk is. Om de opperhuid niet te beschadigen door de hoge energie heeft de Lightsheer laser een gekoelde tip (5 C°). Deze beperkt in hoge mate de pijnprikkel die door de opwarming wordt veroorzaakt.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
De eerste stap is het wegscheren van de zichtbare haren. U zult gevraagd worden om een donkere speciale bril te dragen, ter bescherming van de ogen. Daarna wordt een koude gel op de te behandelen plek aangebracht. Vervolgens wordt het laserhandstuk op de huid geplaatst en beginnen de laserpulsen. Als het gehele gebied is behandeld zal zo nodig de huid worden gekoeld met koude washandjes.

Is behandeling met de Lightsheer laser pijnlijk?
De behandeling is niet pijnloos, maar een verdoving is niet nodig. Elke laserpuls voelt aan als een licht prikje of kneepje, vergelijkbaar met de aanraking van een elastiekje, dat tegen de huid schiet. De behandeling wordt meestal goed verdragen, ook als er grote gebieden tegelijk worden behandeld.

Zijn er bijwerkingen?
Na de behandeling is de huid iets rood en gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele uren/dagen. Soms zijn er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes te zien. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven en een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de arts of huidtherapeut.

Zijn er leefregels?
Vanaf 6 weken voor de behandeling mogen de haren alleen geknipt of geschoren worden. Andere ontharingsmethoden zoals harsen, epileren of crèmes zijn niet toegestaan. Op de dag van de behandeling dient men zich van tevoren goed te wassen en te scheren tussen de billen en het bovengelegen gebied. Vanaf vier weken vóór en na de behandeling mag u de huid niet meer blootstellen aan UV-straling (zonnebank en zon).

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek