Gefractioneerde CO2 laserbehandeling

Bij acnelittekens, fijne rimpels, ouderdomsvlekken en onregelmatige of zonbeschadigde huid in het gezicht of op de rug kunt u een gefractioneerde CO2 laserbehandeling ondergaan. Met deze behandeling verbetert de huidtextuur en wordt uw huid weer gladder en egaler.

Met de CO2 laserbehandeling pakken we onregelmatigheden heel nauwkeurig aan en blijft de tussengelegen huid onaangetast, waardoor uw huid sneller herstelt en er minder risico is op complicaties.

Wat kan er met CO2 laser behandeld worden?
De CO2 laser is een laser die ontwikkeld is om de huidteint en textuur te verbeteren. De laser wordt ingezet om onregelmatige- en zonbeschadigde huid, ouderdomsvlekken, fijne lijntjes, oppervlakkige rimpels, post-traumatische littekens en acnelittekens te verbeteren.

Hoe werkt de CO2 laser?
De fractionele CO2 laser schiet met een zeer fijne laserbundel, in de vorm van een raster, minuscule laserstraaltjes in de huid. Hierbij blijft de tussenliggende huid in tact, waardoor deze zich sneller herstelt. Vlak onder de opperhuid verspreidt de energie van de laser zich in de diepte, waarbij het vocht zich tot maximaal één mm diep in de huid verdampt. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd tot aanmaak van collageen en elastine en wordt de huid strakker en voller.

Zijn er beperkingen vóór of na de behandeling?
Het is verstandig om de zon en de zonnebank het hele jaar door, gedurende zes weken voor en minimaal drie maanden na de laserbehandeling te mijden (ook tussen de behandelingen door). Een door de zon gebruinde huid heeft meer kans op bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld pigmentverschillen.

Gebruik een goede zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30. Gebruik deze het liefst meerdere malen per dag of om de twee uur, indien u de gehele dag buiten in de zon bent.

Onderga tot minimaal vier weken voor de laserbehandeling geen andere behandelingen van de huid door een eigen crème, bijvoorbeeld retinolcrème, of een andere professionele peeling.

Indien u een chirurgische procedure in het te behandelen gebied heeft ondergaan, kan het laseren ongeveer na drie maanden na deze ingreep plaatsvinden of nadat de complete genezing is voltooid.

Voor de behandeling moet de huid onbehandeld en cosmetica- en vetvrij zijn. Er mag geen crème, lotion, make-up, parfum, poeder, bad/douche olie etcetera aanwezig zijn op de huid die behandeld moet worden. Tijdens de behandeling mag u geen sieraden of andere licht reflecterende materialen dragen.

Sommige medicijnen kunnen een verhoogde lichtgevoeligheid (laser is een vorm van licht) of een vertraagde wondgenezing veroorzaken (bijvoorbeeld immuun onderdrukkende medicijnen). Een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan bijwerkingen geven, zoals bijvoorbeeld blaren en littekens. Meld u daarom uw medicijngebruik altijd aan de huidtherapeut of arts. Aangezien de stimulatie van het collageen nog enkele maanden doorwerkt, wordt het uiteindelijke resultaat na ongeveer drie tot negen maanden bereikt. Bij aanwezigheid van een koortslip kan er niet behandeld worden. Na de behandeling is het verstandig om vervoer naar huis te regelen.

Het uiteindelijke resultaat is verschillend per persoon. De laserbehandeling kan de aandoening verbeteren of minder opvallend maken, maar niet in zijn geheel doen verdwijnen. Patiënten die roken (of gerookt hebben), van nature veel mimiek hebben, een trage wondgenezing hebben of de adviezen niet opvolgen, zullen minder resultaat kunnen behalen. Een enkele keer kan het voorkomen dat de behandeling niet het gewenste resultaat geeft, het is van te voren niet altijd te voorspellen of dit zal gebeuren. Tot slot is de behandeling voornamelijk geschikt voor lichte huidtypes, omdat er bij donkere huidtypes een grotere kans is op pigmentvlekken en doen wij tijdens zwangerschap (en borstvoeding) liever geen laserbehandeling.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
De laserbehandeling wordt poliklinisch verricht. Om de laserbehandeling zo aangenaam mogelijk te maken, kunt u de huid dertig minuten van tevoren insmeren met een verdovende zalf. Dit werkt het beste als deze afgedekt wordt met een folie. Ter verlichting kunt u zowel voor als na de behandeling paracetamol innemen. De behandeling is niet geheel pijnloos, maar is over het algemeen goed te verdragen.

Tijdens de behandeling krijgt u een beschermende bril op om oogbeschadiging te voorkomen. De laserkop wordt vervolgens over de huid verplaatst en verdampt steeds een klein stukje huid. Het voelt aan als een prikkelende warmte waarna er een branderig gevoel ontstaat. Deze behandeling duurt tussen de dertig en zestig minuten en kan afhankelijk van het oppervlak, huidtype, indicatie en de gewenste resultaten, variëren van mild tot agressief.

Hoe verloopt de nabehandeling?
Na de behandeling wordt een verkoelende antibiotische (vette) zalf aangebracht en wordt de huid waar nodig gekoeld met natte kompressen. Bij agressievere behandelingen kan uw behandelaar adviseren om de huid te spoelen / reinigen met een oplossing van 5% azijn in water. Dit mag u meerdere malen per dag uitvoeren. Na deze reiniging dient u opnieuw een antibiotische zalf aan te brengen.

Direct na de behandeling voelt de behandelde huid aan alsof deze is verbrand door de zon. Dit gevoel zal (enkele) dagen aanhouden. Daarnaast kunt u een (fors) rode zwelling van de huid verwachten. In de dagen na de behandeling zullen er kleine korstjes ontstaan en gaat de opperhuid (bruin gekleurd) vervellen. De huid wordt schilferig van dode huidcellen. Dit leidt tot huidvernieuwing en verbetering van de huid. De huidschilfers verdwijnen na ongeveer vijf tot zeven dagen. Aan de korstjes mag u niet krabben in verband met infectiegevaar en littekenvorming. Op de derde dag na de behandeling zal de huid gaan jeuken. Dit hoort bij het genezingsproces. Ga ook nu eveneens niet krabben, maar spoel de huid met koud of lauw water en breng opnieuw de antibiotische zalf aan. Indien er na drie dagen geen verbetering optreedt, dient u contact op te nemen met uw laserspecialist of arts.

De eerste week na de behandeling verzorgt u de huid met de antibiotische zalf of een steriele vaseline. Daarnaast bedekt u de behandelde huid drie keer per dag gedurende tien minuten met kompressen gedrenkt in azijnzuuroplossing en brengt de antibiotische zalf weer aan. Dit ter voorkoming van een infectie. Na zeven dagen gaat u over op een hydraterende crème en zonnebrandcrème

Een fractionele laserbehandeling heeft een herstelperiode van ongeveer zeven tot tien dagen. De duur is afhankelijk van het behandelde gebied, het huidtype, de indicatie en van de instellingen die tijdens de behandeling zijn gebruikt. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van diepe rimpels zal de behandelaar met een hogere instelling werken, dan bij meer oppervlakkige rimpels. Hoe hoger de instelling, hoe langer de duur van de herstelperiode.

Bij veel zwelling kunnen koude kompressen helpen. Daarnaast wordt tijdens het herstelproces het gebruik van een huidverzorgende- en zonnebrandcrème aanbevolen.

U mag een dag na de behandeling douchen of het behandelde gebied voorzichtig nat maken. Let erop dat u niet wrijft boent of poetst. De huid droog deppen met steriele gazen en vervolgens weer insmeren met antibiotische zalf of steriele vaseline. Na tien dagen mag u weer make-up gebruiken.

Zijn er bijwerkingen?
De belangrijkste bijwerking is het donker kleuren van de huid (hyperpigmentatie). Dit verdwijnt niet altijd. Soms wordt de huid juist iets donkerder. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer uw huid te snel na de behandeling zonder bescherming in de zon komt. Een hyperpigmentatie gaat vaak weer over en verdwijnt meestal binnen enkele maanden, maar het kan voorkomen dat dit blijvend is. In uitzonderlijke gevallen kan een hypopigmentatie (lichte plek) optreden. Ook kan uw huid (langer dan verwacht) onrustig blijven en kunt u puistjes en rode vlekken aan de behandeling overhouden. Deze verdwijnen binnen enkele weken.

Een andere mogelijke bijwerking is littekenvorming. Ook infecties van de huid kunnen aanleiding geven tot littekenvorming. Littekenvorming kan niet in alle gevallen voorzien of voorkomen worden en is helaas blijvend.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Voorafgaand aan de behandeling is moeilijk te voorspellen hoeveel behandelingen u nodig heeft. Het aantal behandelingen is afhankelijk van onder andere de indicatie, het gewenste resultaat, uw huidtype en de conditie van uw huid. De te verwachten duur van de resultaten is afhankelijk van een aantal factoren namelijk: uw gezondheid, leeftijd en zorg voor de huid na de behandeling. De huidtherapeut of arts zal u hierover adviseren tijdens het intakegesprek.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de folder downloaden. Via deze link vindt u de leefregels na een behandeling met de CO2 laser.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek