Nationale Broer en Zus-dag

Vandaag is het Nationale Broer en Zus-dag. In ons ziekenhuis werken ook broers en zussen van elkaar. We vroegen ze waarom ze voor Nij Smellinghe hebben gekozen als werkgever en hoe trots ze op elkaar zijn.

Lees op deze pagina de verhalen van:

  • Janna Plantinga en Silke Plantinga
  • Rianne Smids en Petra Smids
  • Corien Best en Roëlle Last
  • Hotske Zwama en Elske Steursma

Het verhaal van Janna Plantinga en Silke Plantinga

Lees hier het verhaal van Janna Plantinga (medisch secretaresse Polikliniek Cardiologie) en Silke Plantinga (Oproepkracht Radiologie). 

Waarom hebben jullie voor Nij Smellinghe gekozen als werkgever?

Janna (rechts op de foto): “Tijdens de opleiding tot medisch secretaresse heb ik 20 weken stage gelopen in Nij Smellinghe. Na mijn stage en het afronden van de opleiding ben ik hier aan het werk gegaan. Ik vond het werken binnen Nij Smellinghe erg prettig omdat het voor mij als een bekende omgeving voelde. Ik kon samen met mijn moeder (ook al lange tijd werkzaam in Nij Smellinghe) naar het werk rijden/fietsen dus dat was ook makkelijk, en mooi dichtbij aangezien wij in Opeinde wonen. Omdat mijn moeder al geruime tijd binnen Nij Smellinghe werkt was het ziekenhuis voor ons niet algeheel onbekend. Ik ben hier al vanaf 2011 werkzaam. Ik heb op verschillende afdelingen/poliklinieken gewerkt tot 1-2 jaar terug. Toen heb ik een fulltime contract gekregen op de polikliniek Cardiologie. Nu mijn zusje sinds kort ook werkzaam is in Nij Smellinghe rijden we met z’n drieën naar ons werk! En als mijn andere zusje in de zomervakanties weer vakantiewerk komt doen zijn we er zelfs met z’n vieren. De sfeer binnen het ziekenhuis is fijn. Ik ga elke dag met een goed gevoel naar mijn werk. Dit komt natuurlijk ook door mijn collega’s,  met wie ik elke dag weer veel werkplezier heb.

Silke (links op de foto): “Ik ben hier drie jaar geleden begonnen met vakantiewerk in de keuken en afwaskeuken. Ik wilde hier destijds al erg graag werken omdat ik de ervaring van mijn twee grote zussen thuis wel altijd meekreeg. Toen ik hier begon met werken merkte ik gelijk al een open en gezellige sfeer. Als hier een plekje vrij zou komen zou ik dat graag willen opvullen. Twee jaar later ben ik, met veel geluk, terecht gekomen op de afdeling Radiologie. Ik heb hier mijn stage gedaan. Tijdens mijn stage kon ik mijzelf in mijn eigen werkveld ontwikkelen. Ook op deze afdeling merkte ik gelijk dat iedereen erg behulpzaam is en voor elkaar klaarstaat. Ik ben ontzettend blij om hier nu ook als oproepkracht te werken en hoop na het afronden van mijn studie hier een plekje te vinden en mij hier te ontwikkelen. Ik kom hier nu al drie jaar achter elkaar en ga nog altijd met plezier naar dit ziekenhuis toe.

Maak de zin af: Ik ben trots op mijn zus omdat…….

Janna over Silke:

“Ik ben trots op mijn zus omdat ze ontzettend veel kennis heeft wat betreft haar werkgebied en opleiding. Ik verbaas me er over wat ze allemaal moet weten en leren voor haar opleiding. Maar ze doet het en ze doet het super goed.  Tijdens haar stage heeft ze laten zien dat ze het kan en dat resulteerde in vakantie werk en een contract voor na de vakantie.
Het valt mij op dat ze hier binnen Nij Smellinghe al veel heeft geleerd. Het is niet alleen de theorie die belangrijk is, maar ook een stukje mensenkennis en sociale vaardigheden. Hierin merk ik dat ze enorm is gegroeid.  Ze komt er wel!”

Silke over Janna:  
“Ik ben trots op mijn zus omdat zij zich op elk werkveld kan ontwikkelen tot een professional. Ik bewonder haar vermogen om met iedereen een klik te kunnen vormen. Ze kan dus ook met iedereen een leuk praatje maken. Deze eigenschap vind ik zelf erg belangrijk voor zowel collega’s als de patiënten. Zij creëert hiermee een leuke en gezellige sfeer op de poli Cardiologie. Hierdoor is ze een grote aanwinst voor het ziekenhuis.”

Het verhaal van Rianne Smids en Petra Smids

Lees hier het verhaal van Rianne Smids (Oncologie verpleegkundige) en Petra Smids (Communicatiemedewerker). 

Rianne (rechts op de foto): “Tijdens mijn HBO-opleiding Verpleegkunde ben ik terecht gekomen in Nij Smellinghe. Ik liep stage op de afdeling Interne Geneeskunde/Oncologie. Na het succesvol afronden van mijn opleiding kwam er toevallig ook een vacature voor verpleegkundige op deze afdeling. Ik had het erg naar mijn zin tijdens mijn stage, dus besloot ik gelijk te reageren op deze functie. En met succes! Ik werd aangenomen. Ik ben nu bijna 12,5 jaar in dienst bij Nij Smellinghe en ik werk hier nog altijd met veel plezier. Er is geen dag hetzelfde! Dat maakt, vind ik, mijn werk zo leuk.

Petra (links op de foto): “In 2010 ben ik afgestudeerd aan de opleiding HBO Communicatie. Mijn afstudeerstage deed ik bij het Medisch Centrum Leeuwarden. Ik heb toen kennis mogen maken met het communicatievak binnen een zorginstelling. Na deze stage sprak ik uit dat mijn ambitie was om als Communicatiemewerker in de zorg terecht te komen. Ik vind het lastig om te omschrijven, maar ik heb ‘iets’ met de zorg. Het zit in ieder geval in de familie, naast Rianne werkt ook onze moeder in de zorg.

Mijn (eerste) doel is inmiddels gehaald! Na 8,5 jaar te hebben gewerkt bij een onderwijsinstelling als communicatiemedewerker maak ik nu deel uit van de afdeling Communicatie van Nij Smellinghe. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin. Ik mag deel uitmaken van een geweldig team van collega’s.

Maak de zin af: Ik ben trots op mijn zus omdat…….

Rianne over Petra:

“Ik ben trots op Petra omdat ze destijds heeft gekozen om haar oude werkplek in te ruilen voor een nieuwe uitdaging binnen Nij Smellinghe. Het heeft haar goed gedaan. Ze is enthousiast in haar werk. Ze heeft haar plek helemaal gevonden binnen de afdeling Communicatie. Ze straalt enthousiasme uit en is gedreven in haar werk!"

Petra over Rianne:
“Ik ben trots op Rianne omdat het beroep verpleegkundige haar op het lijf is geschreven. Ze is een verpleegkundige die begaan en liefdevol naar haar patiënten is. Het werk op de afdeling Interne Geneeskunde is pittig. Ze heeft veel te maken met patiënten die erg ziek zijn. Daar moet je wel mee om kunnen gaan en dat kan ze. Dat vind ik ongelooflijk knap! Ze is heel goed in het werk wat ze doet. Naast de reguliere werkzaamheden doet ze ook nog vele extra's voor Nij Smellinghe. Ze is eerste aanspreekpunt Infectiepreventie, stagebegeleider en volgt nog diverse hbo-modules."

Het verhaal van Corien Best en Roëlle Last

Lees hier het verhaal van Corien Best (IC/CC Verpleegkundige) en Roëlle Last (IC/CC Verpleegkundige). 

Waarom hebben jullie voor Nij Smellinghe gekozen als werkgever?

Roëlle: “Ik werkte tot 2003 in de Isala kliniek in Zwolle op de afdeling Intensive Care (IC). Daar was steeds weer veranderende beleid ten aanzien van de IC-afdeling. Op een gegeven moment werd ons verteld dat we meer productie moesten draaien met minder middelen. De productie waren de patiënten en de middelen waren de verpleegkundigen. Toen zijn er veel collega’s vertrokken wat de werksfeer niet ten goede kwam. Eén collega was naar Nij Smellinghe vertrokken en werkte daar een jaar erg naar haar zin. Vlak voor kerst was het rustig op de afdeling en ik zat wat achter de computer te surfen en belandde op de site van Nij Smellinghe. Daar waren vacatures op de ICU. Ik werkte destijds met Esther (Wüst, hier ook werkzaam) en we hadden het weer eens over hoe fijn het zou zijn om eens ergens anders te werken en te wonen. Voor de gein had ik haar sollicitatieformulier ingevuld en haar motivatie ingevuld: "Ik zit hier op een zinkend schip. Heb het ultieme Titanic-gevoel.” En deze met een druk op de knop verzonden. Dientengevolge moest ik van haar ook solliciteren. Twee weken later waren we beide aangenomen.”

Corien: “Eigenlijk niet eens bewust voor Nij Smellinghe gekozen, maar er meer er in gerold. Eerst met een min-max contract op afdeling A1 (chirurgie/Urologie). Hier veel ervaring opgedaan en de sfeer van Nij Smellinghe leren kennen. Korte lijnen en met elkaar staan voor het uiteindelijk doel, een goede veilige zorg leveren aan  een tevreden patiënt. Tijdens mijn opleiding als verpleegkundige, die ik gedaan heb op latere leeftijd, ook meegekeken op de dialyse afdeling waar mij de technische kant van het verpleegkundige vak mijn aandacht trok. Toen ik de kans kreeg om in Nij Smellinghe de opleiding te volgen tot IC/CC verpleegkundige heb ik ook niet getwijfeld en ben ik met de opleiding gestart. Tijdens deze periode heb ik heel veel steun ondervonden van mijn zus, die een doorgewinterde IC verpleegkundige is. Ze heeft jarenlange ervaring opgedaan in diverse instellingen, waardoor ze voor mij een  brug was om de theorie die ik leerde te koppelen aan de praktijk. Door haar voorbeelden werd het voor mij veel inzichtelijker. Ook de keren dat ik soms twijfelde kan ik dit wel, was zij er om me te stimuleren en te motiveren."

Maak de zin af: Ik ben trots op mijn zus omdat…….

Roëlle over Corien

“Mijn zus heeft op latere leeftijd de opleiding tot kraamverzorgster gedaan en vond het leren zo leuk dat ze doorging voor verzorgende. Toen ze stage liep in het ziekenhuis en mee mocht met patiënten naar de dialyse vond ze dat ‘technische’ ook wel erg interessant. Dus heeft ze doorgeleerd voor verpleegkundige en na een jaar ervaring gesolliciteerd als leerling ic-verpleegkundige. Ze is nu alweer jaren gediplomeerd en zit , hoe is het mogelijk, in de scholingscommissie van onze afdeling. Omdat ze het zo leuk blijft vinden. ;-) Dit alles deed en doet ze met een druk gezin, een man met een eigen bedrijf waarvoor ze de administratie doet en inmiddels 6 kleinkinderen die de nodige aandacht vragen. Hoe ze dat allemaal organiseert en soms ook nog tijd had voor  andere dingen…. Ik doe het haar niet na. Petje af.

Corien over Roëlle
"Ik ben trots op mijn zus omdat ze is zoals ze is, geduldig, positief, vakkundig. Daarnaast heeft ze een ontzettend groot doorzettingsvermogen. Ook als het soms niet mee zit in welke vorm dan ook zij geeft niet op. Daarnaast werkt mijn zwager ook op de IC/CC. Soms hebben wij dus een dienst met elkaar en draaien die  dan ook echt zoals dat hoort te gaan in een familiebedrijf maar dan met een knipoog. Nij Smellinghe is dus voor mij een stukje familie geworden."

Het verhaal van Hotske Zwama en Elske Steursma

Lees hier het verhaal van Hotske Zwama (Verpleegkundige Kinderafdeling) en Elske Steursma (Medisch secretaresse Polikliniek Cardiologie). 

Hotske (rechts op de foto): “Dat is al 30 jaar geleden, maar dit ziekenhuis was binnen ons gezin bekend, was fries en qua afstand goed te bereizen. Het voelde altijd goed en welkom om hier te zijn waardoor ik dacht als kinderverpleegkundige (want dat beroep had ik toen al voor ogen) wil ik in dit ziekenhuis werken en dat is nog gelukt ook. Nog altijd werk ik hier met heel veel plezier!"

Elske (links op de foto): ”Ik heb voor Nij Smellinghe gekozen omdat het bij mij als een leuk ziekenhuis bekend stond en het een prima werkgever zou zijn.  Na mijn opleiding als management assistente op het MEAO was ik even ‘klaar met leren’ en kon ik vaste uren krijgen bij TNT Post waar ik al als zaterdagwerker werkte. Dat beviel mij zo goed, lekker vrij en buiten werken, dat ik dat voor toen prima vond. Na een aantal jaren kreeg ik de mogelijkheid via een mobiliteitstraject weer een opleiding te gaan volgen. Omdat de zorg mij altijd al aantrok heb ik toen de opleiding Medisch registratie assistente gevolgd. Via mijn zus, die mij tipte over een vacature binnen Nij Smellinghe, ben ik toen aangenomen bij de afdeling Communicatie als Medewerker Communicatie bij de hoofdingang. Leuk, maar het gaf mij niet genoeg voldoening. Ik kon na een halfjaar een oproepcontract krijgen als afdelingssecretaresse op verschillende afdelingen. Daar merkte ik/had ik het gevoel dat ik als oproepkracht niet echt bij een afdeling hoorde maar begon het ook te kriebelen om verder kijken. Ik werd gevraagd om tijdelijk op de Polikliniek Kindergeneeskunde zwangerschapsverlof op te vullen, wat mij duidelijk maakte dat ik verder wilde op polikliniek. Ik werk nu alweer zes jaar met veel plezier bij de Polikliniek Cardiologie. Ik zou nog graag eens een nieuwe uitdaging aan willen gaan maar voor nu weet ik nog niet welke."

Maak de zin af: Ik ben trots op mijn zus omdat…….

Hotske over Elske:

“Ik ben trots op mijn zus omdat zij haar werk heel serieus neemt, zeer correct werkt en uit ervaring. Elske heeft ook op de kinderafdeling als afdelingssecretaresse gewerkt. Ik weet dat ze gedreven is in haar werk. Ze blijft rustig en is behulpzaam. Ze heeft een mooi plekje op de Polikliniek Cardiologie, maar had ook wel op de kinderafdeling mogen blijven."

Elske over Hotske
“Ik ben trots op mijn zus omdat zij een kundige en ontzettend lieve kinderverpleegkundige is. Ze is altijd positief en opgewekt. En dat kan ik zeggen omdat ik het vaak hoor van mensen die met haar te maken hebben (gehad)."