Ziekenhuis Nij Smellinghe schenkt aandacht aan ‘werk en borstvoeding’ tijdens Wereld Borstvoeding Week

Ziekenhuis Nij Smellinghe schenkt aandacht aan ‘werk en borstvoeding’ tijdens Wereld Borstvoeding Week

Geplaatst op 30 sep 2019

Van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober is het Wereld Borstvoeding Week (WBM). Deze week wordt georganiseerd door de Landelijke Borstvoedingsraad in samenwerking met het Voedingscentrum. Ziekenhuis Nij Smellinghe schenkt deze week aandacht aan het thema ‘werk en borstvoeding’.

Ziekenhuis

Borstvoeding blijven geven is belangrijk
Dit jaar bestaat de wet op het voedrecht (kolfrecht) 100 jaar. De terugkeer naar werk is één van de belangrijkste redenen voor moeders om te stoppen met het geven van borstvoeding. Ziekenhuis Nij Smellinghe vind het belangrijk dat werknemers borstvoeding kunnen blijven geven aan hun pasgeboren kind. Met de herstart van de werkzaamheden buitenhuis hoeft de borstvoedingsperiode niet te eindigen.

Kolfkamer in Nij Smellinghe
Ziekenhuis Nij Smellinghe biedt werknemers de mogelijkheid om te kolven onder werktijd. Werknemers kunnen gebruik maken van de onlangs geopende kolfkamer. De kolfkamer is ingericht volgens de Arbo richtlijnen, waarborgt de rust en privacy, is afsluitbaar en voorzien van “bezet” verlichting. Bij het openen van de deur gaat de “bezet” verlichting aan de buitenzijde automatisch aan en bij het verlaten van de kamer na enige tijd automatisch weer uit. De deur is bij gebruik automatisch van buiten vergrendeld, maar van binnenuit altijd direct te openen. De ruimte is voorzien van een verstelbare relaxstoel, warm-en koud stromend water, stopcontact, een koelkast, handdoeken en washandjes. Ook is een elektrische kolf aanwezig. Deze is onlangs aangeboden door Ardo Medical (zie foto). Werknemers hoeven zo niet meer een kolf van huis mee te nemen naar het werk. 

Naast dat werknemers gebruik kunnen maken van de kolfkamer, is het ook mogelijk dat bezoekers en patiënten deze kunnen gebruiken. Vraag hierna bij de receptie van de hoofdingang.

Bezichtiging
Op maandag 30 september en dinsdag 1 oktober is het voor iedereen mogelijk de kolfkamer te bekijken. De kofkamer vind je in de centrale hal naast het stiltecentrum (route 103, ruimte A014). Saskia Barentsen, lactatiekundige, is tussen 13.00 – 14.00 uur aanwezig om vragen te beantwoorden over het geven van borstvoeding. Op donderdag 3 oktober en vrijdag 4 oktober is lactatiekundige Janet Pebesma, aanwezig op afdeling B3 Kraamafdeling en verloskamers om vragen te beantwoorden.