Algemeen

Het overlijden van een kindje tijdens de zwangerschap of de bevalling is een zeer aangrijpende gebeurtenis. In deze folder willen wij aangeven welke mogelijkheden wij als ziekenhuis bieden in deze korte periode van overlijden, geboorte en afscheid nemen. De ervaring leert dat het erg belangrijk is dat je als ouders de gelegenheid krijgt om op eigen wijze afscheid te kunnen nemen van je kindje.

Het bekijken, aanraken en eventueel vasthouden van je kindje kan een erg belangrijke stap zijn in deze periode. Het maken van foto’s van je kindje zorgt ervoor dat je later ook tastbare herinneringen aan je kindje hebt. De verpleegkundige kan je helpen met het maken van foto’s. Ook worden er als je dat wilt voet-/handafdrukjes gemaakt en indien mogelijk wordt er een haarlokje meegegeven.
Na de geboorte van je kindje krijg je een quiltje aangeboden, gemaakt door vrijwilligers, dat je kunt gebruiken als omslagdoek voor je kindje of als herinnering kunt bewaren.
Als je dat wilt kan je kindje bij je op de kamer blijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de baar die het ziekenhuis heeft.
Als je andere wensen hebt dan is het belangrijk dat aan te geven zodat wij kunnen kijken wat wij voor je kunnen doen.

Je mag, als je naar huis gaat, je kindje zelf meenemen. Het vervoer mag met eigen auto gebeuren. Je krijgt dan een verklaring van levenloze geboorte of overlijden mee uit het ziekenhuis. Als je je kindje niet zelf wilt meenemen kun je ervoor kiezen het kindje in de rouwkamer van het ziekenhuis of van een uitvaartverzorger op te baren. Je kunt met je eigen uitvaartverzekeraar overleggen of de kosten hiervoor vergoed worden.

Er zijn verschillende wettelijke regels met betrekking tot aangifte en begraven/cremeren van een kindje
na een zwangerschapsduur van < 24 weken
en na een zwangerschapsduur van > 24 weken.

Overlijden van een kindje bij een zwangerschapsduur korter dan 24 weken

Wettelijke regels:
Je hoeft je kindje niet officieel aan te geven.
Je mag je kindje zelf bijschrijven in je trouwboekje. Je hoeft hiervoor niet naar de burgerlijke stand.

De mogelijkheden m.b.t. het begraven/cremeren op een rijtje:
Er is geen wettelijke begraafplicht.
Dit houdt in dat je kunt kiezen voor de volgende mogelijkheden:
1. Je kunt je kindje zelf in je eigen tuin begraven. Je mag je kindje zelf in de auto vervoeren. Je krijgt dan een verklaring van bevalling mee van het ziekenhuis.
2. Het ziekenhuis kan ervoor zorgen dat je kindje gecremeerd wordt in het crematorium in Heerenveen.
3. Je kunt zelf via een uitvaartverzorger een begrafenis/crematie regelen.

Indien je kiest voor optie 2, dan zal je kindje in een speciaal kistje van het ziekenhuis naar het crematorium in Heerenveen worden vervoerd door een medewerker van het mortuarium. Voor dit kistje worden geen kosten in rekening gebracht. Indien je zelf je kindje naar het crematorium in Heerenveen wilt vervoeren, zal een medewerker van het mortuarium ervoor zorgen, dat je kindje voor vervoer in een kistje wordt gedaan. Het is ook mogelijk een ander kistje te kiezen, dan het ziekenhuis aanbiedt. Hiervoor moeten dan wel kosten in rekening worden gebracht. Je kunt niet bij de crematie aanwezig zijn. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het vervoer naar het crematorium en de crematie.
Na de crematie ontvang je van het crematorium een brief waarin je kunt aangeven welke wensen je hebt m.b.t. de asbestemming. De volgende opties zijn mogelijk:
• Asverstrooiing op het terrein van het crematorium, buiten aanwezigheid van nabestaanden zonder bericht (dit is kosteloos);
• Asverstrooiing op het terrein van het crematorium, buiten aanwezigheid van nabestaanden met bericht. Je ontvangt achteraf bericht van de verstrooiing (dit is kosteloos);

• Asverstrooiing op het terrein van het crematorium, in aanwezigheid van nabestaanden (hieraan zijn kosten verbonden);
• Afhalen van de as voor thuisbijzetting of verstrooiing op een dierbaar plekje.

Indien je kiest voor optie 3 dan zijn daar kosten aan verbonden. Je kunt met je eigen uitvaartverzekeraar overleggen of deze kosten vergoed worden.

Indien de patholoog je kindje heeft onderzocht en je kiest voor optie 2, dan vindt de crematie in Heerenveen plaats. Ook hiervan ontvang je bericht.

Overlijden van een kindje bij een zwangerschapsduur langer dan 24 weken.

Wettelijke regels:
Je kindje moet worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar de bevalling heeft plaatsgevonden.
Het ziekenhuis geeft een verklaring af waaruit blijkt dat het kindje levenloos geboren is.
De vader of iemand anders die aanwezig was bij de bevalling kan aangifte doen. Ook het ziekenhuis of de uitvaartverzorger kan dit voor je doen.
Als je kindje nog geleefd heeft na de bevalling en daarna is overleden wordt er zowel een geboorteakte als een overlijdensakte opgemaakt.

De mogelijkheden m.b.t. het begraven/cremeren op een rijtje:
Er is een wettelijke begraafplicht.
Je kunt ervoor kiezen om hiervoor gebruik te maken van de diensten van CMO of van een andere uitvaartverzorger. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Je kunt met je eigen uitvaartverzekeraar overleggen of de kosten hiervan worden vergoed.

Informatie over het verloop van de bevalling en het eventueel inleiden van de bevalling krijg je van de gynaecoloog. Ook kun je hierover informatie vinden in de folder: Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling.