De normale menstruele cyclus

De natuurlijke menstruele cyclus van de vrouw loopt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, waarvan de vrouw 3 tot 7 dagen menstrueert. Gedurende de eerste helft van de cyclus beginnen in beide eierstokken meerdere eiblaasjes (follikels) zich te ontwikkelen.
De meeste eiblaasjes stoppen halverwege de ontwikkeling, echter één eiblaasje komt tot volledige ontwikkeling. In dit eiblaasje zit de eicel die bij de eisprong zal vrijkomen.
Deze ontwikkeling gebeurt onder invloed van hormonen uit de hypofyse. Deze hormonen heten follikel stimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH). Door een samenwerkingsmechanisme tussen de eierstokken, de hypofyse en de ‘hogere’ hersencentra, ontstaat er in het midden van de cyclus een sterke stijging (hormoonpiek) van het hormoon LH. Deze stijging zorgt voor verdere uitrijping van de eicel en voor de eisprong (ongeveer 36 uur na het begin van deze hormoonpiek).
De eisprong treedt op rond de 14e dag bij een cyclus van 28 dagen. De uit de eierstok vrijgekomen eicel wordt vervolgens door de eileiders opgevangen en naar de baarmoeder vervoerd. Als er geen zwangerschap ontstaat, begint 2 weken na de eisprong de menstruatie en start de cyclus opnieuw.

De cyclusanalyse

Als onderdeel van het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek is besloten uw cyclus goed in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door middel van een cyclusanalyse. Dat houdt in dat we één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) willen bekijken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus.

Hoe gaat dit in zijn werk:
De eerste dag dat u helderrood bloedverlies heeft is cyclusdag 1.
U maakt op de eerst volgende werkdag bij de polikliniek gynaecologie (tel. (0512) 588 824, lijn 1 afsprakenlijn) een afspraak voor een startecho op de 3e of 4e dag van uw cyclus.
U komt dan voor een vaginale (inwendige) echo. Daarna moet u bloedprikken.
Op de 10e of 11e dag van uw cyclus wordt er weer een echo gemaakt. Er wordt dan gekeken of er al een eiblaasje aan het groeien is. Afhankelijk van de grootte van het eiblaasje komt u nog terug voor een echo net zolang totdat het eiblaasje rijp is en we echoscopisch de eisprong hebben vastgesteld. 7 dagen na de eisprong moet u bloed laten prikken. Hieruit kan worden afgeleid of er sprake is geweest van een goede eisprong.

Is er bij u sprake van geen of een onregelmatige cyclus, dan kan uw arts tabletten (Clomid) voorschrijven, om een eisprong te bewerkstelligen. Deze tabletten slikt u ’s avonds vanaf cyclusdag 3 t/m cyclusdag 7.
Ook maakt u een afspraak voor een echografie op de 10e, 11e of 12e cyclusdag voor verdere analyse van de cyclus.

Nadien worden de uitslagen met u besproken en verder beleid bepaald.

Contact

Telefoonnummer voor het maken van afspraken :
(0512) 588 824, lijn 1 (afsprakenlijn).