Wat zijn spataderen?

Het hart pompt zuurstofrijk bloed via de slagaderen naar alle lichaamsdelen. Via de aderen wordt het zuurstofarme bloed weer terug gevoerd naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed naar beneden gaat als u rechtop staat, zijn er kleppen in de aderen. Deze maken alleen een bloedstroom naar het hart mogelijk (eenrichtingsverkeer). Door familiaire aanleg voor spataderen en tijdens de zwangerschap kunnen de aderen in de benen verslappen en de kleppen gaan lekken. Men spreekt dan van spataderen (varices). Deze spataderen kunnen aan de buitenkant zichtbaar zijn, maar ook ‘van binnen’ zitten. Ze kunnen klachten geven van vermoeidheid, pijn, een zwaar gevoel en vochtophoping in de benen. Ook kunnen ze cosmetisch ontsierend zijn en kan een pijnlijke spataderontsteking ontstaan.

Hoe kunnen spataderen worden behandeld?

Spataderen kunnen worden behandeld door een operatie, sclerocompressietherapie, foam echo-sclerose, Muller techniek (ambulante flebectomie) en de closurebehandeling (VNUS). Op advies van uw behandelend specialist wordt één of een combinatie van deze behandelingen bij u uitgevoerd.

In deze folder wordt foam echo-sclerose besproken.

Hoe werkt foam echo-sclerose?

Bij de foam-sclerose (inspuiten) van spataderen wordt geprobeerd door injecties met een schuimoplossing (van aethoxysclerol) de spatader te laten verdwijnen. De vaatwanden kleven aan elkaar en verschrompelen. Om de juiste locatie te vinden en zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van een echoapparaat (ook wel duplex genoemd).
Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding

• Gebruik op de dag van de behandeling géén crème, lotion of badolie in verband met de pleisters die direct na de behandeling op uw benen worden geplakt.

• Zorg ervoor dat u ruimzittende kleding en schoeisel draagt, in verband met de pleisters en kous die na de behandeling om uw been komen.
• U kunt van tevoren thuis uw benen ontharen.
• Neem de witte en/of bruine kous die u bij het vorige ziekenhuisbezoek kreeg, mee.

Uitvoering van de behandeling

U neemt plaats op de behandeltafel. De spatader wordt door de arts opgezocht met behulp van een echo. Met een naald wordt vervolgens de spatader aangeprikt en het schuim ingespoten. Na het inspuiten moet u een paar minuten rustig blijven liggen. Vervolgens worden er rollen met watten over de ingespoten aders gelegd en afgedekt met pleisters.
De witte kous en de bruine elastische steunkous worden hierover aangetrokken. Tenslotte vertelt de arts wanneer u ter controle terug moet komen.

Nazorg en controle

Als u behandeld bent en de wattenrol is vastgeplakt komt hier de witte kous overheen. De witte kous en de wattenrollen laat u dag en nacht zitten.
De bruine kous gaat hier overheen en draagt u alleen overdag. Deze kous geeft extra steun. Voor het slapen gaan doet u de bruine kous uit; 's morgens doet u de bruine kous direct weer aan. De wattenrollen mogen niet nat worden, let dus goed op met douchen.

Na de behandeling moet u 15 minuten rondlopen in het ziekenhuis. Zo kan het schuim zich goed verdelen in de spatader. Heeft u geen klachten, dan kunt u een controleafspraak maken en naar huis gaan.

De wattenrollen en witte kous mogen na een week verwijderd worden, daarna dient u de bruine kous nog 3 weken overdag te dragen, ook bij het hervatten van sporten.
Nadat de injecties zijn toegediend, ontstaan er harde, pijnlijke knobbeltjes. Deze knobbeltjes verdwijnen meestal vanzelf. Op de plaatsen waar een spatader is behandeld, kan een lichtbruine of rode verkleuring van de huid ontstaan. Dit verdwijnt binnen enkele maanden.

Het is raadzaam om de zon gedurende een aantal weken te vermijden. Er bestaat een kans dat uw huid verkleurd door het zonlicht. Ook als u onder de zonnebank gaat, kunnen de verkleuringen verergeren. Tijdens de eerste weken is het verstandig om warmte (zoals ligbad, zonnebank en sauna) te vermijden, omdat warmte de ontstekingsreactie kan verergeren.

Voor een goed resultaat is het belangrijk om regelmatig te lopen. Sporten waarbij gesprongen wordt (bijv. joggen) worden de eerste 3 weken afgeraden. Lang staan en lang stilzitten wordt ook afgeraden. Ook wordt afgeraden de eerste weken geen zwaar werk te verzetten of zwaar te tillen.

Mocht u klachten krijgen zoals bijvoorbeeld zwelling van het been, pijn in de kuit, benauwdheid of andere klachten dan die in de folder staan vermeld, dan moet u altijd contact met de polikliniek opnemen. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dokterswacht.

Vragen?

Overige vragen kunt u stellen aan uw behandelend arts.
Poli Dermatologie, telefoonnummer (0512)588 801, keuze 3, op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.