Zomerblog no 6: Jantje Elzinga

Geplaatst op 31 augustus 2017

Deze zomer zie je een reeks van zomerblogs over de meest uiteenlopende onderwerpen voorbijkomen op de website en in social media. Allemaal hebben ze één ding gemeen; ze zijn geschreven door één van onze medewerkers. Deze week nummer 6: Jantje Elzinga (in het midden op de foto). Zij is coördinator van de vrijwilligers in Nij Smellinghe en straalt van oor tot oor als patiënten en bezoekers blij zijn met de service van de vrijwilligers!

“Sinds juli 2017 ben ik coördinator van de vrijwilligers in Nij Smellinghe. Hiervoor was ik medeverantwoordelijk voor de schoonmaak. Dat werk heb ik altijd met veel plezier gedaan. Maar na 18 jaar vond ik het tijd om iets anders te gaan doen en mezelf verder te ontwikkelen. Nu mag ik bijdragen aan de gastvrijheid van Nij Smellinghe.

De patiënt kiest steeds vaker om te worden behandeld in het ziekenhuis waar hij de beste zorg kan ontvangen en waar hij zich prettig voelt. Ook als dat ziekenhuis niet in de eigen woonomgeving ligt. Dit betekent dat het niet meer vanzelfsprekend is dat patiënten uit Drachten en omgeving naar Nij Smellinghe komen. Waar andere collega’s ervoor zorgdragen dat ons ziekenhuis kwalitatief de beste en veiligste zorg levert, draag ik samen met de vrijwilligers bij aan een prettige sfeer in Nij Smellinghe. Ons doel is om patiënten en bezoekers welkom te laten voelen en te zorgen dat ze met een tevreden gevoel naar huis gaan. Nij Smellinghe wil bekendstaan als een gastvrij ziekenhuis met aandacht voor de patiënt. De vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar, zij zorgen voor extra service en aandacht voor de patiënten en bezoekers.

Wist u dat er dagelijks dertien vrijwilligers aanwezig zijn? En dat daar binnenkort vijf of meer vrijwilligers per dag bij komen? De vrijwilligers werken in verschillende groepen.

Patiënten Service Bureau
De vrijwilligers van het Patiënten Service Bureau geven de patiënt of bezoeker aanvullende informatie over ziektes en aandoeningen en zorgen voor de eerste opvang bij klachten. Daarnaast dragen zij zorg voor de lectuur op de afdelingen en in bezoekruimtes, beheren ze foldermateriaal en verzorgen ze informatie rondom verschillende thema’s, zoals hart- en vaatziekten.

Gastvrouwen en gastheren
De gastvrouwen en -heren begeleiden patiënten en bezoekers naar hun afspraak of naar de juiste afdeling. Ze geven aandacht en een luisterend oor aan patiënten die daar behoefte aan hebben. Verder verzorgen ze de bloemen en het fruit en zorgen ze voor een representatieve uitstraling van de wachtruimtes. De gastvrouwen- en heren van de polikliniek bieden daarnaast ondersteuning bij het gebruik van de aanmeldzuilen.

Vrijwilligers Kliniek Vitaal
Ook de bijdrage van de vrijwilligers binnen het programma ‘Kliniek Vitaal’ is heel waardevol. Zij ondersteunen ouderen in het ziekenhuis bijvoorbeeld bij geheugentraining en de benodigde beweging. Verder bieden ze een luisterend oor, lezen ze samen de krant, doen ze spelletjes met de patiënten, maken ze samen een wandeling en bieden ze ondersteuning bij het nuttigen van de maaltijd. Dit om ervoor te zorgen dat de geestelijke en lichamelijke conditie van de ouderen niet teveel achteruitgaat tijdens de ziekenhuisopname.

Begeleiding lymfoedeempatiënten
Tot slot zijn er gastvrouwen en –heren die de lymfoedeempatiënten in ons ziekenhuis begeleiden. Deze patiënten verblijven vaak meerdere werken in ons ziekenhuis en worden door de vrijwilligers wegwijs gemaakt.

Als coördinator merk ik hoe belangrijk de vrijwilligers zijn en hoeveel patiënten en bezoekers beroep op hun doen. Wat is het fijn dat zij niet zelf hoeven te zoeken naar een afdeling en dat ze gewoon even een praatje kunnen maken. Onlangs heb ik zelf een patiënt naar een afdeling begeleid. Hij was dankbaar en onder de indruk van de service. Dan straal ik van oor tot oor!”

Vrijwilligers uit Nij Smellinghe over hun werk:
Geeske Kooi:
“Ik werk als vrijwilliger, omdat ik graag contact maak met mensen en ze wil helpen. Als vrijwilliger leer je nieuwe mensen kennen en word je gewaardeerd."

Anneke Bouman:
“Ik vind de sociale contacten heel belangrijk. Naast mijn vaste baan, werk ik als vrijwilliger bij het Patiënten Service Bureau. Het draagt ook bij aan mijn eigen ontwikkeling.”

Connie Herder:
“Ook voor mij zijn de sociale contacten belangrijk. Als vrijwilliger kom je in het hele ziekenhuis. Het geeft mij voldoening om patiënten te kunnen helpen.”

Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk in Nij Smellinghe? Kijk dan op onze website.


« Naar overzicht