Zomerblog no 4: Elma Ebbinge en Gerda Venema

Geplaatst op 17 augustus 2017

Deze zomer zie je een reeks van zomerblogs over de meest uiteenlopende onderwerpen voorbijkomen op de website en in social media. Allemaal hebben ze één ding gemeen; ze zijn geschreven door één van onze medewerkers. Deze week verpleegkundige Elma Ebbinge aan het woord, samen met een zorgcollega waarmee ze veel samenwerkt: Gerda Venema. Gerda is eerstelijns verloskundige bij verloskundigenpraktijk De Geboortegolf. Een iets andere constructie dus, maar leuk om eens twee zorgprofessionals samen aan het woord te hebben!

Elma: “Ik ben al heel wat jaren werkzaam in de zorg. Al 28 jaar op kraam- en verlosafdelingen in diverse ziekenhuizen, waarvan dik twee jaar in Nij Smellinghe. Werken met zwangere en pas bevallen vrouwen is prachtig. Ieder mens is anders en iedere bevalling is anders. Het is heel mooi om bij zo’n intiem moment en bijzondere gebeurtenis in iemands leven aanwezig te mogen zijn.” Gerda werkt al 31 jaar, waarvan 24 jaar in Drachten, als verloskundige in de eerstelijn en beaamt dit: “Wel is er in de jaren veel veranderd in ons vak. 30 jaar geleden, in mijn beginjaren, ging het vooral om medische zorg. Nu is het veel breder. Zo heb ik nu ook contacten met onder andere de GGZ, gebiedsteams, vluchtelingen. Ook legde je als zwangere vroeger de zorg bij de verloskundige neer, nu gaat dat veel meer in samenspraak met andere zorgverleners.”

Elma: “We werken bijvoorbeeld op verschillende manieren samen met de eerstelijns verloskundigen, onder andere binnen het VSV (Verloskundig SamenwerkingsVerband) Drachten en omstreken. Binnen het VSV werken verloskundigen, gynaecologen, kraamzorgorganisaties, jeugdgezondheidszorg en ziekenhuis Nij Smellinghe samen op het gebied van de geboortezorg. Het VSV was dit jaar de initiatiefnemer van de derde Kraammarkt in Nij Smellinghe." Gerda vult aan: "Ook werken we onder andere samen bij een gezamenlijke intake. In dat geval is er twijfel of de zwangere vrouw onder behandeling van de verloskundige kan blijven. In overleg met een gynaecoloog wordt er een zorgpad voor de zwangere vrouw gemaakt. Daarnaast heb ik regelmatig contact met de mensen van de POP-poli (zwangerenspreekuur Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde)) en de kinderartsen. Uiteraard is er veel contact met de verloskundigen van het ziekenhuis, zoals tijdens de overdachten van de patiënten.”

Badbevallingen
Ook de manier van bevallen kan op steeds meer uiteenlopende manieren. Bijvoorbeeld in bad, dit is niet geheel nieuw, maar wel in Nij Smellinghe. Zwangeren die poliklinisch komen bevallen en dat graag in bad willen doen, kunnen dat van tevoren aangeven. Elma: “Een hele mooie service van het ziekenhuis, die inspeelt op de veranderende behoefte van de zwangere vrouw. Op deze manier kunnen mensen die graag in bad willen bevallen dit ook in het ziekenhuis doen.”


« Naar overzicht