Zomerblog no 3: Kinge Pricker

Geplaatst op 10 augustus 2017

Deze zomer zie je een reeks van zomerblogs over de meest uiteenlopende onderwerpen voorbijkomen op de website en in social media. Allemaal hebben ze één ding gemeen; ze zijn geschreven door één van onze medewerkers. Kinge Pricker is de derde in de reeks. Kinge is SEH-arts in Nij Smellinghe. Wist je dat ze op de SEH zelf kindermitella’s maken en het leed voor kinderen die iets gebroken hebben, zo een beetje kunnen verzachten?

“Eerlijk is eerlijk: het idee is niet van ons. Maar wat een blije gezichtjes levert het op bij onze patiëntjes: de kindermitella. Stoer of schattig, blauw, roze of groen, smileys of auto’s, er is voor elk wat wils.

Een val van het klimrek, wankelen op de skeelers over een klinkerweggetje, vingertje tussen de deur, een ongelukje met gymnastiek: het leed is snel geleden. Het zijn herkenbare alledaagse situaties waarbij kinderen van alle leeftijden zich kunnen blesseren.

Je gaat met je kroost naar de huisarts(-enpost), daar begint het wachten. Je wordt doorgestuurd naar de spoedeisende hulp (SEH): weer wachten. Ondertussen heeft je oogappeltje pijn en is bang. De SEH kan voor kinderen een intimiderende omgeving zijn met al die serieus kijkende volwassenen in witte jassen.

Wat kunnen wij op de SEH doen om het leed voor deze kinderen met gebroken vingers, polsen, onderarmen of sleutelbenen wat te verzachten? Op nummer één staat bij ons natuurlijk pijnstilling, maar nadat een buurjongetje van één van onze collega’s ineens glunderend rondliep met een hippe mitella, leek dat ons meteen een goed initiatief om over te nemen. Er volgde een schoolpleingesprek met een collega SEH-arts uit het Martini Ziekenhuis en de kindermitella werd geïntroduceerd in Nij Smellinghe.

Een zoektocht op internet leverde helaas prijzige doekjes op. Dus zoeken we nu zelf mooie lapjes uit in de stoffenzaak. In de nachtdiensten die rustig zijn, worden ze keurig op maat geknipt. Een kind kan de was doen!

Hoe dankbaar is deze moeite als je de slachtoffertjes, die met bleke snuitjes en tranen binnenkwamen, met een stralende snoet weer de deur uit ziet lopen!”
 


« Naar overzicht