Eieren in Nij Smellinghe

Geplaatst op 2 augustus 2017

Zoals je waarschijnlijk wel in het nieuws hebt vernomen, is er een grote partij besmette eieren op de markt gekomen. Vanzelfsprekend heeft onze voedingsdienst gelijk alle eieren die in omloop zijn binnen Nij Smellinghe geïnspecteerd. Deze eieren zijn veilig en niet besmet. Aankomende dagen worden nog eens 80 batchnummers met besmette eieren bekendgemaakt. Wij zijn dan ook tot nader order terughoudend met het gebruik van eieren. De eieren die wel gebruikt worden, worden vooraf allemaal gecontroleerd.

Nieuwsartikel:
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) waarschuwt consumenten voor eieren met de code X-NL-40155XX en raadt aan deze niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

De eieren waarbij de concentratie fipronil veel te hoog blijkt te zijn, komen van een pluimveedrijf uit Eck en Wiel. De stof werd ook bij tientallen andere pluimveebedrijven aangetroffen, maar vooralsnog niet in dergelijke concentraties. Er worden echter nog steeds monsters van bedrijven getest, de NVWA sluit niet uit dat er bij een andere bedrijven ook gevaarlijke hoeveelheden worden aantroffen. Op het moment worden eieren die schadelijk zijn voor de volksgezondheid uit de schappen gehaald.

Consumenten wordt geadviseerd om de producten weg te gooien. Verder wordt ouders aangeraden hun kinderen uit voorzorg geen eieren te laten eten die van bepaalde producenten afkomstig zijn. Op de website van de NVWA is het mogelijk om te kijken of je daadwerkelijk eieren met een te hoog fipronil-gehalte in huis hebt.


« Naar overzicht