U komt naar het ziekenhuis om een MRI te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een Magnetic Resonance Imaging is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is Magnetic Resonance Imaging (MRI)

MRI-onderzoek is een onderzoeksmethode waarbij met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven signalen in het lichaam worden opgewekt. Een computer vormt uit deze signalen een beeld. Hiervan voelt of merkt u niets, net als bij een gewone magneet merkt u niets van de aantrekkingskracht van het apparaat. Het MRI-onderzoek is veilig en pijnloos. Met deze techniek kunnen alle weefsels van het lichaam in beeld worden gebracht.

Doel en verloop van het onderzoek

Het onderzoek gebeurt met behulp van een sterke magneet.

De opening van het toestel heeft een doorsnede van 70 cm en het toestel is 1,25 m. lang. Het toestel is verlicht van binnen. De MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) helpt u op de onderzoekstafel en schuift deze in het toestel voor zover nodig is. De MBB’er heeft via een raam zicht op u in de MRI-ruimte. Het onderzoek duurt tussen de 20 en 60 min afhankelijk van het type MRI-onderzoek. Daarom moet u tijdens het onderzoek zo gemakkelijk mogelijk gaan liggen. Het is belangrijk dat u niet beweegt.

Tijdens het maken van de opnames hoort u veel lawaai in verschillende toonhoogtes; van laag brommend tot hoge tonen. Om het geluid te beperken krijgt u een hoofdtelefoon met eventueel muziek. U krijgt een alarmbel mee voor noodgevallen.
In sommige gevallen is het nodig om bepaalde weefselstructuren beter zichtbaar te maken. Hiervoor krijgt u een injectie met vloeistof in de arm. Behalve de prik voelt u hier niets van. U ondervindt van deze vloeistof geen bij- en nawerkingen.
Bent u opgenomen op een verpleegafdeling, dan wordt u voor aanvang van het onderzoek naar de afdeling radiologie gebracht en na het onderzoek ook weer opgehaald.

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden door de radioloog beoordeeld. De MBB’er kan er dus geen mededelingen over doen. Na de beoordeling van de radioloog wordt de uitslag van het onderzoek naar de arts gestuurd die het onderzoek heeft aangevraagd.
Deze arts ontvangt binnen drie werkdagen na het onderzoek de uitslag van de radioloog.

Niet voor iedereen geschikt

Door het sterke magneetveld van het MRI-toestel kunnen geïmplanteerde medische apparaten, zoals een pacemaker, worden ontregeld. Ook kunnen in het lichaam aanwezige metalen voorwerpen zich verplaatsen en daardoor weefsel beschadigen.

Mensen die niet in aanmerking komen voor een MRI-onderzoek zijn mensen met:
• een pacemaker
• een insulinepomp
• een hydrocephaluspomp, afhankelijk van soort en leeftijd
• neurostimulator
• metaalsplinters in ogen

• granaatscherven
• een gehoorapparaat dat niet te verwijderen is
• gehoorimplantaten, hangt af van materiaal en implantatiedatum
• een kunsthartklep, hangt af van materiaal en implantatiedatum
• vaatclips in het hoofd, hangt af van materiaal en implantatiedatum
• trouwringen hoeven niet afgeknipt te worden.

Let op!

Wanneer u een afspraak heeft voor een onderzoek van uw hoofd, mag u geen oogschaduw of mascara dragen.
Creditcards, giromaatpassen, bankpassen en andere pasjes met magneetcodering kunnen onbruikbaar worden. Voor zover u ze niet persé nodig heeft, kunt u ze beter thuis laten.
Alle horloges en sieraden moeten worden afgedaan vóór het mri-onderzoek. Echter in sommige gevallen kunnen gouden en/of zilveren sieraden om blijven tijdens het onderzoek. Dit is ter beoordeling van de MBB’er.

Zwangerschap
Tijdens een zwangerschap, doen we liever geen MRI-onderzoek, tenzij het echt noodzakelijk is. Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, wilt u dan vóór aanvang van het onderzoek contact met uw arts of met de MRI-afdeling opnemen?

Vragen?

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, stelt u die dan gerust aan uw arts of MBB'er. U kunt de administratie van de MRI-afdeling ook telefonisch bereiken op werkdagen tussen 11.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur, tel. (0512) 588 793.

Verhinderd?

Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie, telefoon (0512) 588 814.