De diabetesverpleegkundige

Zij werken samen met de kinderartsen. Het bezoek aan de diabetesverpleegkundige duurt de eerste keer ongeveer 45 minuten tot een uur daarna kan het korter zijn. De eerste tijd kom je een paar keer achter elkaar, want ze moet je veel uitleggen en leren over suikerziekte. In die tijd kan zij jou en jouw ouders veel vertellen over bijv.: wat is diabetes of suikerziekte, hoe komt het dat je dat hebt, gaat het ooit over, waarom moet je alle dagen verschillende malen medicijnen (insuline) nemen, hoe werkt dat, waarom moet je zoveel/vaak prikken en je bloed controleren? Je krijgt ook van de verpleegkundige allerlei apparaatjes, om je bloed mee te controleren en om de insuline mee te geven. Het prikken en bloedcontroleren wordt geoefend, met jou en je ouders.

Je wordt ook geregeld gewogen. Thuis hou je een diabetesdagboekje bij en dat bekijkt en bespreekt de verpleegkundige dan weer met jou en je ouders. Ook ga je een paar keer naar de diëtiste, dat is een mevrouw die alles over gezond eten weet en je veel hierover verteld.

Als je diabetes hebt kom je regelmatig voor controle bij de kinderarts en/of de diabetesverpleegkundige op de polikliniek terug.