Inleiding

U heeft in overleg met de orthoptist en de oogarts besloten u op de wachtlijst te laten zetten voor een scheelzienoperatie. Het doel van de operatie is de afwijkende oogstand te corrigeren.
Deze informatiefolder is bedoeld ter voorbereiding op uw opname.

De operatie wordt onder narcose uitgevoerd en is een dagbehandeling. Dit houdt in dat u ‘s ochtends komt en dezelfde dag weer naar huis mag. U verblijft op de afdeling short-stay.

De secretaresse heeft twee afspraken aan u meegegeven:
• Een afspraak voor preoperatieve screening
• De datum van de operatie
Voor de operatie wordt er bloed geprikt. Het preoperatieve onderzoek wordt uitgevoerd door de anesthesist op de poli Preoperatieve screening.

Als u vlak voor de opname ziek of verkouden bent, kunt u het best contact opnemen. De operatie uitstellen is hierbij de beste optie.

Het verloop van de operatie
Tijdens de operatie wordt er eerst een opening gemaakt in het oogvlies. Hierna worden de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol zitten, losgemaakt en wat verplaatst of ingekort. Ook kan het zijn dat er een stukje uit de spier wordt weggehaald. Het oog blijft zelf wel op zijn plek. Hierna wordt het oogvlies weer dicht gehecht. Zo wordt de oogstand rechter. Dit gebeurt meestal aan beide ogen. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten, maar met in- en uitslapen door de narcose duurt het ongeveer anderhalf uur.

Na de operatie
Na de operatie kunnen de ogen wat prikken, rood en wat pijnlijk zijn. Ook kan het aan het begin moeilijk zijn om de ogen goed open te houden. De ogen kunnen na de operatie wat vies zijn.

U kunt ze het best schoonmaken met afgekoeld gekookt water en een schone tissue. Als het nodig is, krijgt u medicijnen mee naar huis. U mag naar huis als de anesthesist het goed vindt. De roodheid kan ongeveer zes weken duren en neemt geleidelijk af. Neem bij plotselinge toename van roodheid contact op met de polikliniek in verband met een mogelijke ontsteking.
U kunt na de narcose misselijk zijn. Als drinken kunt u dan het beste water, thee of wat bouillon nemen. Vanwege een kans op een ontsteking verzoeken wij u de eerste twee weken na de ingreep niet te zwemmen.
De hechtingen zullen vanzelf oplossen na ongeveer drie weken.

Oogbewegingsoefeningen
Om het effect van de operatie te versterken, is het verstandig om na de ingreep oogbewegingsoefeningen te doen. Dit doet u door een klein voorwerp te volgen op 30 cm afstand van de ogen. Beweegt u het voorwerp dan zo ver mogelijk naar links, rechts, boven, beneden en naar de neus. Doe dit minstens drie maal daags.

Controle
Een dag na de operatie ziet de oogarts u terug voor controle. Een of twee weken na de operatie vindt er een poliklinische controle plaats.

Na de operatie kan het zijn dat u even last heeft van dubbelzien. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen. Ook kan het oog na de operatie trekkerig aanvoelen als u opzij kijkt.

Het definitieve resultaat van de operatie kan pas na een aantal maanden beoordeeld worden. Het komt soms voor dat er iets te veel of iets te weinig van de oogstand wordt gecorrigeerd door de operatie. Meestal is één operatie voldoende om de oogstand te corrigeren, soms is een tweede operatie noodzakelijk.

Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen.
Het telefoonummer van de polikliniek Oogheelkunde is (0512) 588 331.