Inleiding

Uw behandelend specialist
F. van Klink
H.J. Klomp
E.A. Timmerman
heeft voor u een fluorescentie angiografie onderzoek afgesproken.

Dit onderzoek geeft informatie over het netvlies, het vaatvlies en de gele vlek.

Waarom wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Met dit onderzoek kan de oogarts een juiste behandeling bepalen of het verloop van netvliesafwijkingen zien, bijv. bij ziekte, hypertensie (hoge bloeddruk), vaatafsluitingen van het netvlies, afwijkingen in de gele vlek (macula) of tumoren.
De fluoresceïne kleurstof maakt de bloedvoorziening van het netvlies en het vaatvlies goed zichtbaar voor de oogarts.

Het onderzoek
Om dit onderzoek te doen is het noodzakelijk om met oogdruppels de pupil te vergroten. Hierdoor kunt u na afloop van het onderzoek wazig zien en last hebben van het licht. Neem daarom in ieder geval een zonnebril mee. Na het onderzoek kunt u niet zelf autorijden. Zorg er daarom voor dat u wordt begeleid.

Tijdens het onderzoek worden zowel kleuren als zwart-wit foto’s van de binnenkant van het oog gemaakt. Vlak voor het maken van de zwart-wit foto’s spuit de arts een vloeistof (fluoresceïne) in via een ader in de arm. Tijdens het inspuiten en de minuten daarna worden foto’s gemaakt.
De totale duur van het onderzoek inclusief de voorbereiding is ongeveer 1 uur.
De kleurstof wordt via de urine weer volledig uitgescheiden, maar uw urine kan wel iets anders van kleur zijn. Ook uw huid kan iets verkleuren. Beide verschijnselen zijn na maximaal 24 uur weer verdwenen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek wordt op dezelfde dag of tijdens een vervolgafspraak met u besproken.