U bent opgenomen geweest op afdeling A1 Chirurgie/Urologie. U hebt een operatie ondergaan waarbij het laatste deel van de dikke darm (de endeldarm) verwijderd is (zie E in de tekening).

Stoma

Meestal wordt tijdens de operatie een tijdelijk stoma op het laatste deel van uw dunne darm aangelegd (ileostoma). Dit stoma wordt aangelegd om de nieuwe verbinding van de darm te ontzien. Als u weer goed hersteld bent van de darmoperatie, kan na enkele maanden een hersteloperatie plaatsvinden waarbij de stoma opgeheven wordt.
Soms lukt het niet om de darmuiteinden te verbinden en krijgt u een blijvend stoma op uw dikke darm (colostoma). Als er een stoma is aangelegd kan er soms toch nog een paar keer wat slijmerige of witte ontlasting komen. Dit is normaal slijm wat door de achtergebleven darm geproduceerd wordt. Soms hoeft er ook geen stoma aangelegd te worden.

Herstelperiode

Wanneer u weer helemaal van de operatie hersteld zal zijn, is moeilijk aan te geven. Dat hangt af van de grootte van de operatie en hoe uw conditie vóór de operatie was. Als u weer thuis bent, kunt u merken dat u nog snel moe bent en minder eetlust heeft. Dit kan soms lang duren, variërend van enkele weken tot zelfs enkele maanden.

Leefregels
 • U mag douchen. Baden en zwemmen mag na 2 weken, als de wond dicht is.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks wandelen is goed voor uw herstel. Het is raadzaam om de eerste zes weken geen zware werkzaamheden te verrichten of zwaar te tillen.
 • Ook thuis kunt u nog wat last hebben van de wond. Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Daarom is het raadzaam dat u als het nodig is de pijn met pijnstillers onderdrukt en dit vervolgens afbouwt. Dit doet u als volgt: De eerste twee dagen neemt u vier maal daags - om de zes uur - twee tabletten paracetamol van 500 mg. Dan neemt u twee dagen vier maal daags - om de zes uur - één tablet paracetamol van 500 mg. Daarna stopt u met het innemen van tabletten. Alleen als dat nodig is, bij pijn, mag u twee tabletten paracetamol van 500 mg. innemen (maximaal 4 maal daags).
 • Wondverzorging: Een nieuw verband is alleen nodig indien de wond nog doorlekt.
 • U kunt thuis normaal eten. Gebruik gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Vezels zitten vooral in volkoren- en graanproducten, fruit en groente. Drink 1,5 -2 liter per dag. Indien u een tijdelijk ileostoma hebt gekregen, drink dan minimaal 2 liter per dag. Doordat de functie van de dikke darm afwezig is, wordt er minder vocht opgenomen. Verder neemt het lichaam via de dikke darm zout op. Er zal u daarom ook geadviseerd worden extra zout te gebruiken. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de afdeling Diëtetiek, tel. (0512) 588 642.
 • Wanneer u weer kunt werken, hangt af van het soort werk dat u verricht. Meestal kunt u na enkele weken weer aan het werk. Overleg met de chirurg die u behandelt en de bedrijfsarts.
Stomaverpleegkundige

U krijgt van stomaverpleegkundige een leidraadboekje stomazorg mee voor instructie en bestelmateriaal. Vragen en problemen betreffende stomazorg, neem contact op met de verpleegkundig consulent oncologie / stomaverpleegkundige, tel. (0512) 588 521.

Thuiszorg wordt aangevraagd voor begeleiding en verzorging van het stoma.

Thuis

Bij thuiskomst is het noodzakelijk om te letten op eventuele veranderingen, namelijk:

 • koorts
 • toename van pijn
 • toegenomen roodheid of zwelling van de wond, als de wond meer pijn gaat doen of als er veel vocht uit de wond lekt
 • Misselijkheid of aanhoudend braken.
 • moeilijk plassen of pijn bij het plassen
   

Indien één van bovenstaande veranderingen optreedt, dan kunt u contact opnemen met:

Binnen kantoortijden met polikliniek Chirurgie, tel. (0512) 588 809 en/of
Buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp, tel. (0512) 588 145