U komt naar het ziekenhuis om een TOS (Thoracal Outlet Syndroom) te laten uitvoeren. Deze folder geeft informatie over wat een TOS is en hoe het onderzoek verloopt.

Wat is een TOS onderzoek?

Bij een TOS wordt een houdingsafhankelijke doorstroming van de bloedvaten in de armen gemeten. Dit onderzoek gebeurt vaak als u last heeft van nek-, schouder- en armklachten.
Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld is geraakt. Bij de vaatzenuwbundel komen zowel bloedvaten en zenuwen op hetzelfde punt samen.

Doel

Doel van het onderzoek is het opsporen of uitsluiten van mogelijke aandoeningen.

Voorbereidingen

De handen moeten warm zijn. Daarom kunnen ze eventueel opgewarmd worden in warm water. Wilt u hier zelf ook aan denken door bijvoorbeeld handschoenen te dragen.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een functielaborant(e). U wordt naar een onderzoekskamer gebracht. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd uw trui of blouse uit te trekken.
Eerst wordt uw bloeddruk gemeten aan beide armen. Daarna krijgt u een elektrode op uw vingers/duimen en moet u bepaalde houdingen aannemen, zowel zittend als staand. Tijdens deze houdingen wordt de doorstroming in de bloedvaten geregistreerd.

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden door uw behandelend arts beoordeeld. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de receptie van de afdeling Functieonderzoeken, tel. (0512) 588 225. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.