U komt naar het ziekenhuis om een oogzenuwonderzoek VEP te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een Visual Evoked Potentials onderzoek is en wat u kunt verwachten.

Wat is ‘Visual Evoked Potentials’

Bij een Visual Evoked Potentials worden de signalen gemeten die lopen van het oog naar het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en/of hersenen). Die reactie treedt bijvoorbeeld op bij het kijken naar een televisiescherm of bij het kijken naar lichtflitsen. Aan de hand van de signalen die worden gemeten, kunnen er verschillen worden geconstateerd.

Doel

Met het onderzoek VEP proberen we mogelijke afwijkingen in de zenuwgeleiding van de ogen naar de hersenen op te sporen.

Voorbereidingen

Het is in het belang van het onderzoek dat uw hoofdhuid zo schoon mogelijk is. We vragen u daarom van tevoren uw haar te wassen en te drogen. Maar gebruik geen gel, haarversteviger, lak of crème.
Het onderzoek ‘VEP’ duurt 45 minuten.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een laborant(e). U wordt naar een onderzoekskamer gebracht. Hier neemt u plaats op een stoel.
Met lijm worden er enkele elektroden op uw hoofd bevestigd. Om te zorgen voor een goed contact van de elektrode met de hoofdhuid, maakt de laborant(e) met een pennetje enkele ‘krasjes’ op de plaats waar de elektrode is bevestigd.
U moet ontspannen maar met aandacht naar een schaakbordpatroon op een televisiescherm kijken of u krijgt lichtflitsen te zien. Tegelijkertijd worden er metingen gedaan via de elektroden op uw hoofd. Voor een betrouwbaar resultaat wordt elke meting in ieder geval één keer herhaald. Als de metingen klaar zijn worden de elektroden en de lijmresten verwijderd.
Het onderzoek is niet schadelijk.

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden door de specialist beoordeeld. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de receptie van de afdeling Functieonderzoek, tel. (0512) 588 225. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.