Inspirerende avond over informatieoverdracht na ziekenhuisopname

Geplaatst op 30 juni 2017

“Een goede informatieoverdracht tussen ziekenhuis en thuiszorg, dat doen we samen!” Dat was de boodschap tijdens het symposium over de Smallinger Zorgbrug, gisteravond (29 juni) in Nij Smellinghe. Dit symposium is georganiseerd door Thuiszorg De Friese Wouden, Buurtzorg, ZuidOostZorg en ziekenhuis Nij Smellinghe.

Binnen de Smallinger Zorgbrug zorgen ziekenhuisprofessionals samen met professionals uit de eerste lijn (waaronder de thuiszorg) voor een volledige overdracht van (verpleegkundige) informatie als een kwetsbare oudere patiënt het ziekenhuis na een opname weer verlaat. De 'warme overdracht' is onderdeel van de Smallinger Zorgbrug. Hierbij vindt de mondelinge overdracht plaats in het ziekenhuis, in bijzijn van de patient, mantelzorger/familie, wijkverpleegkundige, afdelingsverpleegkundige en apothekerassistent.

“Door iedereen bij de overdracht te betrekken, gaat de kwaliteit van de overdracht omhoog”, aldus Anke Straatsma van thuiszorg de Friese Wouden. “Een goede informatieoverdracht is essentieel, omdat functieverlies en sterfte van kwetsbare ouderen na opname in het ziekenhuis met goede nazorg van een wijkverpleegkundige met wel 25% teruggedrongen kan worden. “Maar is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. “We zijn dan ook blij dat gisteravond de zaal gevuld was met geïnteresseerde wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, huisartsen, verpleegkundigen en artsen. Professor dr. Sophia de Rooij is grondlegger van het concept Transmurale Zorgbrug en vertelde daarover. Wij deelden onze ervaringen en kennis en tijdens een interactieve sessie gingen de deelnemers aan de slag met praktijkvoorbeelden.”

Ook de deelnemers zijn enthousiast: "Een zinvolle avond! De waarde van de warme overdacht zie ik nu beter in", aldus één van de deelnemers.

Marjel Rijpma van ziekenhuis Nij Smellinghe: “Het was een inspirerende avond. We hebben veel kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Wij kijken uit naar mooie samenwerkingen!”

 


« Naar overzicht