Doel

Voor het onderzoek naar de aard en hoeveelheid van bepaalde stoffen die worden uitgescheiden met de urine is het noodzakelijk dat u uw urine verzamelt gedurende één etmaal (24-uur) of meerdere etmalen in de fles(sen) die u hebt meegekregen.

Gebruik van de fles

Gebruik de fles(sen) die u hebt meegekregen voor het verzamelen.

Voorbereidingen

U moet gedurende 2 dagen een collageenvrij dieet volgen.
De volgende etenswaren zijn NIET toegestaan: Vlees, vleeswaren, vis, gevogelte, bouillon, soepen, soeparoma’s, jus, pudding, ijscrème, marmelade, producten die gelatine bevatten en alcoholhoudende dranken.
WEL toegestaan zijn: (als vervanging voor vlees); kaas, ei, melkproducten (bijv. melk yoghurt, karnemelk), peulvruchten en vegetarische soep.

Op de tweede dag van het dieet moet u gedurende 24 uur alle urine verzamelen in de fles(sen) die u meegekregen heeft.

Het verzamelen gaat als volgt:

A. de eerste ochtendurine (van bijv. 8.00 uur) bewaart u niet.
B. daarna alle urine verzamelen tot en met de eerste ochtendurine van de volgende dag. Bewaar de urine op een koele plek.
Vul op het etiket op de fles uw lengte en gewicht in.
Na het verzamelen van de urine kunt u de fles(sen) inleveren aan de balie van het Afnamelaboratorium in de polikliniek (begane grond).

Wanneer verzamelen?

Na het verzamelen van de urine moet u de fles(sen), samen met het formulier met uw naam en geboortedatum, liefst dezelfde dag nog inleveren aan de balie van het Afnamelaboratorium in de polikliniek (begane grond). Dit kan op alle werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur. Houdt u dus rekening met het weekend!

Bij het afnamelaboratorium

Meteen bij binnenkomst in de wachtkamer van het afnamelaboratorium staat een pilaar met een labelprinter. Kies op de labelprinter voor ‘Overige diensten’. Het linkerdisplay aan de muur in de wachtruimte laat u weten wanneer het uw beurt is om naar de balie te gaan.

Openingstijden afnamelaboratorium

Openingstijden van het afnamelaboratorium: 07.00 – 17.00 uur.

Vragen?

Als u nog vragen heeft kunt u zich wenden tot het Medisch Laboratorium tel. (0512) 588 812 (afnamelaboratorium).