Doel

De waterstofademtest wordt vooral verricht bij darmklachten.
Een van de oorzaken van darmklachten kan zijn dat een suikersoort niet goed verwerkt wordt in de darmen. Dit leidt dan tot diarree. Van alle suikersoorten is lactose de soort die het vaakst darmklachten veroorzaakt. De officieuze benaming voor lactose is melksuiker, deze suikersoort komt vooral voor in melk en melkproducten.
Als een suikersoort niet goed in de darmen wordt verwerkt, dan komt er waterstofgas vrij dat grotendeels via de longen wordt uitgeademd. Waterstofgas kan bij de waterstofademtest in de uitademinglucht worden gemeten. Bij dit onderzoek wordt vóór en na het innemen van een suikerdrankje, vaak lactose, de hoeveelheid waterstof gemeten in de uitademinglucht. Hiermee kan een indruk worden verkregen van de opname van suikers in het lichaam. De inname van eten of drinken binnen 16 uur vóór de test kan de uitslag beïnvloeden. Het is daarom noodzakelijk de inname van voedsel ruimschoots voordat het onderzoek zal plaatsvinden, te staken.
Bent u diabeet, dan is het verstandig dat u eerst overlegt met de internist over deze test, de toediening van suiker en de hoeveelheid te spuiten insuline.

Voorbereiding

Medicijnen: Het gebruik van antibiotica moet minimaal 2 weken voor het onderzoek zijn gestopt. En het gebruik van laxeermiddelen moet minimaal 3 dagen voor het onderzoek zijn gestopt.

De dag voor het onderzoek

U moet zich aan de volgende voorschriften houden:
De dag voor het onderzoek alleen licht verteerbaar eten. De warme maaltijd van de dag voor de test tot uiterlijk 15.00 uur.

Voor 19.00 uur mag nog een broodmaaltijd genomen worden. Daarna niets meer eten. Na 19.00 uur mag u alleen nog thee (zonder melk en zonder suiker) en water drinken.

Vanaf 24.00 uur mag u niets meer drinken en niet roken. Bestanddelen uit de rook kunnen de test verstoren. U mag ook geen kauwgom meer gebruiken. Uw reguliere medicatie mag u gewoon doorgebruiken.

Licht verteerbare producten voor een broodmaaltijd zijn:

  • witbrood of beschuit, besmeerd met boter of margarine
  • kaas, met uitzondering van nagel- of komijnekaas
  • vleeswaren
  • zoetbeleg
  • melk, karnemelk, thee en koffie

Licht verteerbare producten voor een warme maaltijd zijn:

  • bouillon
  • gestoofd vlees, vis of kip met jus
  • gekookte groente (andijvie, bloemkool, sperziebonen, snijbonen, spinazie, wortelen of bieten)
  • witte rijst
  • vla of yoghurt
Bij het afnamelaboratorium

U komt op de afgesproken tijd met uw patiëntenpas en het formulier naar het afnamelaboratorium in de polikliniek (begane grond).
Meteen bij binnenkomst in de wachtkamer van het afnamelaboratorium staat een pilaar met een labelprinter. Kies op de labelprinter voor ‘Overige diensten’. Het linkerdisplay aan de muur in de wachtruimte laat u weten wanneer het uw beurt is om naar de balie te gaan.

Het onderzoek

Bij het begin van het onderzoek wordt u gevraagd zolang mogelijk uit te ademen in een spuit. Hierna krijgt u eenmalig twee kopjes suikerwater te drinken. Vanaf dit moment moet u om het half uur opnieuw uitademen in een spuit. Dit duurt vanaf het moment dat u het suikerwater heeft opgedronken ± 3 uur, maar kan uitlopen tot 4 uur. Het is mogelijk dat u tijdens de test last krijgt van diarree. Daarom is het goed om voor de zekerheid schoon ondergoed mee te nemen. Ook kunt u wat te lezen of te puzzelen meenemen om de wachttijd te veraangenamen.
Ook adviseren wij u wat te eten mee te nemen voor ná de test.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u direct naar huis en mag u weer gewoon eten en drinken. Als u thuis gedurende de dag van het onderzoek nog last heeft (of last krijgt) van braken, diarree of iets dergelijks, wilt u dit dan melden bij de administratie van het Medisch Laboratorium (tel. (0512) 588 821).

Vragen?

Voor u is er een afspraak gemaakt voor een H2-ademtest. U kunt zich hiervoor melden bij het Afnamelaboratorium.
Als u nog vragen heeft of verhinderd bent, kunt u zich wenden tot het Medisch Laboratorium, tel (0512) 588 812 (Afnamelaboratorium).