Doel

Met behulp van de ureumademtest kan op eenvoudige wijze worden bepaald of er een besmetting is van de maag met Helicobacter pylori. Deze bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken.
De inname van eten en drinken kan de test beïnvloeden. Het is daarom van belang dit ruimschoots voordat het onderzoek plaatsvindt, te staken.

Afspraak

Het is noodzakelijk dat u een afspraak maakt voor het uitvoeren van dit onderzoek. Daarvoor kunt u contact opnemen met het afnamelaboratorium, telefoon (0512) 588 812 bereikbaar op werkdagen van 07.00 tot 17.00 uur.

Zwangerschap of borstvoeding

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kan het onderzoek niet worden uitgevoerd.

Leeftijd

Het onderzoek mag alleen worden uitgevoerd indien u 18 jaar of ouder bent.

Medicijnen

Maagzuurremmers mogen niet worden gebruikt gedurende twee weken voorafgaand aan het onderzoek. Dit geldt uitdrukkelijk voor de zogenaamde Proton Pomp Inhibitors (PPI’s), zoals Omeprazole en Pantazol. Het gebruik van een H2-receptorantagonist, zoals Ranitidine, is toegestaan tot uiterlijk één dag voor het onderzoek. Medicijnen tegen infecties (antibiotica, zoals bijvoorbeeld penicilline) mogen gedurende een maand voor het onderzoek niet gebruikt worden. Als u twijfelt of u wel kunt stoppen, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek na 19:00 uur niets meer mag eten en na 24:00 niets meer mag drinken. Eventuele medicatie mag u innemen met een klein beetje water.
 

Bij het afnamelaboratorium

U komt op de afgesproken tijd met uw patiëntenpas naar het Afnamelaboratorium in de polikliniek (begane grond). Meteen bij binnenkomst in de wachtkamer van het afnamelaboratorium staat een zuil met een labelprinter. Kies op de labelprinter voor ‘Overige diensten’. Het linkerdisplay aan de muur in de wachtruimte laat u weten wanneer het uw beurt is om naar de balie te gaan.

Hoe gaat het onderzoek

De test is eenvoudig en niet pijnlijk. Een capsule met een C14 gemerkt ureum wordt ingeslikt. Als de maag besmet is met Helicobacter pylori, wordt dit stofje afgebroken en uitgescheiden in de uitademingslucht. Na het innemen wacht u vijftien minuten en ademt dan een aantal malen uit in een speciaal zakje.

Na het onderzoek

Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken. We raden u aan om wat te eten mee te nemen voor na de test. Indien u niet opgenomen bent, kunt u zonder bezwaar zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan.

Uitslag

Het resultaat van het onderzoek wordt uitsluitend gerapporteerd aan de aanvragend arts.

Bijwerkingen

De meeste patiënten vinden de test niet belastend. Tijdens het onderzoek wordt u blootgesteld aan een zeer kleine hoeveelheid straling. Deze hoeveelheid komt overeen met een half uur in een vliegtuig en is 250 keer minder dan een röntgenfoto.

Contact

Voor de afspraak voor een C14-ureumademtest, kunt u zich melden op het afnamelaboratorium.
Als u verhinderd bent, wilt u dat dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het afnamelaboratorium telefoon (0512) 588812.