Wat is Herpes Simplex?

Herpes Simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen.
Er zijn twee belangrijke soorten Herpes Simplex Virus (HSV):
Type I is de meest voorkomende soort en is verantwoordelijk voor de Herpes Simplex oogontsteking en de bekende koortslip.
Type II is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam.

Wat is de Herpes Simplex oogontsteking?

De meest voorkomende Herpes Simplex oogontsteking is veroorzaakt door HSV type I. Het is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies. Het hoornvlies is het voorste heldere deel van het oog. Littekenvorming in het hoornvlies kan het gezichtsvermogen ernstig verminderen. Het Herpes Simplex Virus type I dat de infectie veroorzaakt, heeft een aantal subtypen. Hierdoor kunnen de duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillend zijn.

Verschijnselen

De ziekte begint meestal bij het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht. De meeste mensen krijgen de ontsteking hierna niet opnieuw. Eén op de vier mensen met een hoornvliesontsteking krijgt echter binnen twee jaar opnieuw een ontsteking.

Beloop

De ontsteking kan dieper in het hoornvlies dringen en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaken. Soms ontstaan op het hoornvlies chronische zweren, die zeer moeizaam genezen. Herpes Simplex oogontsteking treedt meestal maar in één oog op. Verspreiding van het virus naar andere mensen is niet waarschijnlijk. Bij mensen met een slechte afweer (zoals patiënten met AIDS, of na een orgaantransplantatie, waarbij afweerremmende medicijnen worden gebruikt), kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Dit gebeurt maar zelden. Na de oorspronkelijke infectie komt het virus in een ruststadium. Het virus blijft in de zenuwen van de huid of het oog. Zo af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, wordt het virus weer actief en veroorzaakt dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip.

Hoe wordt Herpes Simplex oogontsteking behandeld?

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogdruppels of oogzalf.
Soms is het nodig om het oppervlak van het hoornvlies eraf te schrapen om de hoeveelheid virusdeeltjes te verminderen. Corticosteroïden kunnen gebruikt worden om de reactie van het lichaam af te remmen. Het is van groot belang dat het virus zich niet vermeerdert.
Wanneer er sprake is van ernstige littekenvorming en het gezichtsvermogen ernstig is aangedaan kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden.
Bij een beginnende ontsteking, ook als u dit al vaker heeft meegemaakt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts.