Voorbereiding voor de staaroperatie

Wordt u verdoofd met een prik? Twee dagen voor de operatie dient u te stoppen met het gebruik van Acenocoumarol/Sintrom. Andere bloedverdunners kunt u gewoon gebruiken.

Wordt u verdoofd met druppels? U hoeft niet te stoppen met het gebruik van eventuele bloedverdunners.

Eén dag vóór de operatie

Beginnen met de voorgeschreven oogdruppels 2 x daags één druppel uit beide flesjes in het te opereren oog (de beide oogdruppels kunnen steeds met tussentijd van vijf minuten worden ingedruppeld).

Overige oogmedicatie
Als u al oogdruppels gebruikt, kunt u deze gewoon blijven gebruiken. De druppels die u moet gebruiken in verband met staaroperatie komen er extra bij.

De dag van operatie

Voor vertrek ’s morgens nog 1 x druppelen (beide flesjes). Zorg ervoor dat u al uw sieraden af en/of uit doet en deze thuis laat (ook piercingsieraden).

Melden bij de receptie van de hoofdingang op afgesproken tijd. Opname op de dagverpleging: ingreep duurt ± 20 minuten. De opnameduur is 2½ tot 3 uur. Dit omdat 1 uur voor de operatie wordt gestart met oogdruppelen. Bij plaatselijke verdoving hoeft u NIET nuchter te zijn.

U mag niet zelf autorijden. Tijdens de operatie mag uw begeleider wachten op de dagverpleging.

Bij thuiskomst na de operatie:
- Eén tablet Diamox innemen met water.
- De oogdop gedurende de dag en de 1e nacht ter bescherming blijven dragen.
- In de avond 1 x druppelen (beide flesjes). De oogdop mag u er even afhalen.

De dag na operatie

U kunt zelf de oogdop verwijderen.
U wordt tussen 8.00 en 13.00 uur gebeld door de assistent(e). Hij/zij neemt een aantal controlevragen met u door om te beoordelen hoe het met u gaat.
In de ochtend en avond druppelen (beide flesjes).
De druppels 2 x daags doorgebruiken gedurende 4 weken.

Maatregelen na de operatie

Directe druk op het oog moet worden vermeden (hard wrijven enz.). Zwemmen wordt ontraden tijdens het gebruik van de druppels. Het is wel toegestaan:
• uw gezicht te wassen
• naar de kapper te gaan/haar te wassen
• te baden/te douchen
• normaal (huishoudelijk) werk te doen
• te bukken
• naar de televisie te kijken of te lezen
• buiten te wandelen zonder verband
• in het vliegtuig te gaan.

De oude bril kan de eerste weken na de operatie worden gedragen; het nog niet aangepaste brillenglas kan geen kwaad. U kunt eventueel een vensterglas (glas zonder sterkte) bij de opticien in uw oude bril laten zetten. U heeft een afspraak gekregen voor ongeveer 4 weken na de operatie, dan wordt uw bril aangepast.

Oogklachten of vragen?

Mocht u in de tijd tussen de telefonische controle en de vervolgafspraak bij de optometrist klachten krijgen (bijvoorbeeld zwarte vlekken en flitsen, pijn of plotseling verslechterend zicht), neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde, telefoon (0512) 588 331. Ook wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. Bij spoed en/of buiten kantooruren kunt u de dienstdoende oogarts bereiken via de receptie van het ziekenhuis, telefoon (0512) 588 888.

Spoed tijdens kantooruren: polikliniek Oogheelkunde, telefoon (0512) 588 331
Spoed buiten kantooruren: dienstdoende oogarts via receptie ziekenhuis, telefoon (0512) 588 888