Wat zijn droge ogen?

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit. Zo kunnen ze hun ogen niet goed vochtig houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Maar deze zijn niet van goede kwaliteit. Het gevolg is dat er geen goede vochtlaag op het oog ontstaat. Het oog wordt kwetsbaar voor uitdroging.

Wat is een traanfilm?

Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig houden. Bij elke knipperslag wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje heet de ‘traanfilm’. Dit houdt het oog glad en beschermt tegen de buitenlucht. Deze traanfilm bestaat uit drie bestanddelen: een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag. Het olieachtige buitenste laagje wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden; de kliertjes van Meibom. Dit olieachtige laagje zorgt dat het traanvocht niet te snel verdampt. Het waterige middelste laagje wordt geproduceerd door de traanklier. Deze ligt in de oogkas boven de buitenste ooghoek. Deze waterige laag wast het oog schoon van vuil en stof. De slijmachtige binnenste laag komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog. Dit slijm zorgt ervoor dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en goed vasthecht.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Men praat over droge ogen als de traanproductie in hoeveel-heid of samenstelling niet genoeg is om de beschermtaak te vervullen. Droge ogen hebben vele oorzaken. De oogarts doet onderzoek om vast te stellen om welke oorzaak het gaat. Bepaalde ziekten gaan gepaard met droge ogen, zoals de ziekte van Sjögren. Soms komt het voor als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Het kan ook zijn dat een laag in de traanfilm ontbreekt door afwijkingen in de oogleden of het bindvlies. Of te weinig of slechte knipperbewegingen, zodat de traanfilm niet goed over het oog wordt verdeeld. Door onderzoek van de oogarts wordt vaak de oorzaak van droge ogen opgespoord en de juiste behandeling gegeven.

Behandeling

Behandeling is meestal niet eenvoudig. Het lukt niet altijd om de oorzaak van droge ogen op te lossen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden dan wordt deze eerst behandeld. Is de traanklier of het bindvlies van het oog door een ziekte onherstelbaar beschadigd? Dan is het van belang de irritatie zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk vast te houden of kunstmatig traanvocht toe te voegen. Dit kan met behulp van ‘kunsttranen’ of een gel die een aanvulling vormt op de eigen tranen. Het zo lang mogelijk vasthouden van het aanwezige traanvocht kan op verschillende manieren. U kunt een speciale beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan. Ook kan het traanafvoerkanaaltje tijdelijk of permanent worden dichtgemaakt.

Wat kunt u zelf doen?

Als u merkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan de omstandigheden te veranderen. U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. Buiten kan een speciale (fiets)bril die aan de zijkanten is afgesloten er voor zorgen dat uw ogen door de wind niet te veel uitdrogen. Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een haarföhn, een ventilator of rook. Ook het dragen van contactlenzen kan bij droge ogen grote problemen geven. Regelmatig oogdruppels gebruiken kan complicaties voorkomen. Laat uw ogen regelmatig controleren door de oogarts. Sommige mensen slapen met hun ogen half open. Het is belangrijk dit te melden aan de oogarts die u onderzoekt.

Tot slot

Deze folder geeft korte informatie, over droge ogen en welke oplossingen er zijn. Heeft u verder nog vragen, stel deze dan aan uw eigen oogarts.