Binnenkort word je op de Plaspoli verwacht voor een onderzoek van de blaas. In deze folder lees je waar, waarom en hoe het onderzoek plaatsvindt en welke voorbereidingen je moet treffen.

Hoe vind je de afdeling waar je moet zijn?

Je hebt een afspraak op de Plaspoli. De Plaspoli is onderdeel van de Polikliniek Kindergeneeskunde. Om hier te komen volg je route 137 (Polikliniek Kindergeneeskunde).

Doel van het onderzoek

Een uroflowmetrie laat zien hoe je plast. De uroflowmeter geeft bijvoorbeeld aan of je plast met een krachtige straal, gelijkmatig, druppelsgewijs of met pauzes. Daarnaast meet de uroflowmeter hoeveel je plast. Deze gegevens zeggen iets over het functioneren van jouw blaas.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet je een volle blaas hebben. Daarom is het belangrijk dat je anderhalf uur voor de afspraak ongeveer een halve liter drinkt en niet meer naar de wc gaat. Als je drinkt, duurt het namelijk nog zo’n anderhalf uur voordat de urine in de blaas is. De blaas hoeft niet overvol te zijn, een gevulde blaas is voldoende.

Werkwijze

Voor het uroflowmetrie onderzoek moet je op een soort stoel gaan zitten waar je op kunt plassen. Onder deze stoel hangt een trechter met een bakje waarin de urine opgevangen wordt. Als je plast, kunnen we met de uroflowmeter (dit is een soort plascomputer) zien hòe je plast. Om een betrouwbaarder beeld te krijgen, is het belangrijk dat je plast zoals je gewend bent. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten en is niet pijnlijk. Met jou wordt besproken of je tijdens het onderzoek alleen (of alleen met een ouder) wilt zijn. Na het uroflowmetrie onderzoek wordt met een scanapparaat en een beetje gel op je buik gekeken of alles goed is uitgeplast. Het is niet erg als er een beetje urine in de blaas achterblijft maar het is wel belangrijk dat je de blaas goed leeg kunt plassen. Ook dit onderzoek duurt slechts enkele minuten en is niet pijnlijk.
 

De uitslag van het onderzoek

De eerste bevindingen hoor je direct na het onderzoek van de kinderurotherapeute. De uitslag van het onderzoek wordt op een later moment besproken tijdens een patiëntenbespreking waarbij een kinderarts en in sommige gevallen een uroloog aanwezig is.

Verhindering tijdig doorgeven

Als je om welke reden dan ook de Plaspoli niet kunt bezoeken, geef dat dan zo snel mogelijk door. Zo kunnen wij de opengevallen plaats in het spreekuur voor een ander kind gebruiken en een nieuwe afspraak voor jou maken. Telefoonnummer: (0512) 588 820.

Tot slot

Op de website van ziekenhuis Nij Smellinghe (www.nijsmellinghe.nl) kun je meer informatie vinden over de Kindergeneeskunde.
Wanneer je vragen of opmerkingen hebt, neem dan op maandag of dinsdag contact op met de kinderurotherapeute via de Polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (0512) 588 820. Als zij er niet is, wordt een telefonische afspraak voor je gemaakt.